O Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον (ψευδώνυμο: Λιούις Κάρολ) γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1832 στο Ντάρσμπερι της βορειοδυτικής Αγγλίας. Υπήρξε το τρίτο παιδί μιας ιδιαίτερα συντηρητικής οικογένειας που διατηρούσε τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Αγγλικανική Εκκλησία. Η μητέρα του, Φράνσις Τζέην Λούτγουϊτζ, ήταν παπαδιά, ενώ ο πατέρας του, παρόλο που ήταν ιδιαίτερα ευφυής στον κλάδο των μαθηματικών, απέρριψε το ενδεχόμενο της ακαδημαϊκής καριέρας και ακολούθησε το ρόλο του εφημέριου. Υπήρξε καθοδηγητής του κινήματος της Οξφόρδης, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Αγγλικανικής Εκκλησίας στον καθολικισμό.
Τα πρώτα χρόνια της πορείας του
Ο Λιούις Κάρολ έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο σπίτι με δάσκαλο τον πατέρα του. Όταν θα φτάσει πια στην ηλικία των δώδεκα, οι γονείς του θα αποφασίσουν να τον στείλουν σε ένα ιδιωτικό σχολείο στη γειτονική περιοχή του Ρίτσμοντ. Ένα χρόνο αργότερα, θα πάει στο σχολείο Ράγκμπι (Rugby School), ένα από τα παλαιότερα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Αν και αριστούχος, η εμπειρία του στο Ράγκμπι θα είναι ιδιαίτερη δυσάρεστη. Ο νεαρός Λιούις θα βιώσει μεγάλη κακομεταχείριση και θα περάσει πολλές αρρώστιες, μια εκ των οποίων θα τον αφήσει κουφό από το ένα αυτί. Όπως είπε και ο ίδιος μετά το πέρας της φοίτησης του: «Δεν μπορώ να πω πως αναπολώ τη ζωή μου στο δημόσιο σχολείο με κάποια αίσθηση ευχαρίστησης».

Μετά την αποφοίτηση του από το σχολείο, θα περάσει ένα διάστημα προετοιμασίας με τον πατέρα του για να αρχίσει τις ανώτερες σπουδές του. Το ίδιο διάστημα θα γραφτεί στο κολέγιο Κράιστ Τσερτς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από τον Ιανουάριο του 1851 θα μένει μόνιμα στην Οξφόρδη, στο κτήριο του κολεγίου. Κάποιες μέρες αργότερα, πεθαίνει η μητέρα του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή ή μηνιγγίτιδα. Τον Δεκέμβριο του 1854 θα καταφέρει να πάρει το πτυχίο του, έχοντας διακριθεί κυρίως στα μαθηματικά και τα κλασικά γράμματα. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1855, θα ανακηρυχθεί λέκτορας του πανεπιστημίου στο μάθημα των μαθηματικών. Από την θέση αυτή θα παραιτηθεί το 1881.
Η μετέπειτα πορεία του Λιούις Κάρολ
Στις 22 Δεκεμβρίου 1861 θα χειροτονηθεί διάκονος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να ανελιχθεί στην εκκλησιαστική ιεραρχία. Σε περίπτωση που θα συνέχιζε σε αυτό τον δρόμο και γινόταν ιερέας, τότε θα είχε την δυνατότητα να συνάψει γάμο και το κολέγιο θα του ανέθετε κάποια ενορία. Η δουλειά αυτή, όμως, δεν τον εξέφραζε και παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να παντρευτεί, αποφάσισε να μην το κάνει και να παραμείνει ανύπαντρος. Ο Λιούις, από την παιδική του μόλις ηλικία, είχε την ικανότητα να διασκεδάζει τα μικρότερα αδέρφια του, σκαρώνοντας διάφορα παιχνίδια μαζί τους. Έτσι, άρχισε να ψυχαγωγεί τα μικρά κορίτσια του κοσμήτορα Χένρι Τζορτζ Λίντελ: την Αλίκη, την Λορίνα και την Έντιθ. Το ίδιο διάστημα διασκέδαζε και τα παιδιά του συγγραφέα Τζορτζ ΜακΝτόναλντ και του ποιητή λόρδου Τένισον.

Η εκ φύσεως βραδυγλωσσία του τον έκανε ιδιαίτερα συμπαθητικό προς τα μικρά παιδιά, με τα οποία γινόταν πολύ εύκολα φίλος. Η Αλίκη και οι δύο αδερφές της επισκέπτονταν πολύ συχνά τον Λιούις στο δωμάτιό του στο κολέγιο, πάντα με την συνοδεία της γκουβερνάντας τους, Μις Πρίκετ, που αργότερα θα δώσει το πρότυπο για την Κόκκινη Βασίλισσα στο μυθιστόρημα του «Μέσ’ από τον Καθρέφτη και τί βρήκε η Αλίκη εκεί».
Ο Λιούις και η «Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων»
Στις 4 Ιουλίου του 1862 ο Λιούις και ένας φίλος του θα συνοδεύσουν την Αλίκη και τις αδερφές της σε μια βαρκάδα. Εκεί η Αλίκη θα του ζητήσει να της πει μια ιστορία. Εκείνος θα αρχίσει να της διηγείται μια ιστορία για μια κοπέλα που πέφτει σε μια τρύπα στο έδαφος, ενθουσιάζοντας τα τρία μικρά κορίτσια που του ζήτησαν να καταγράψει την ιστορία σε ένα ημερολόγιο. Έτσι, ο Λιούις ξεκίνα το ημερολόγιο του, γράφοντας τις «Περιπέτειες της Αλίκης κάτω από τη Γη» στις 13 Νοεμβρίου του 1862. Λίγους μήνες μετά, θα παραδώσει στην Αλίκη το χειρόγραφο, για δώρο Χριστουγέννων, γράφοντας «Δώρο Χριστουγέννων προς ένα αγαπητό παιδί, σε ανάμνηση μιας καλοκαιρινής ημέρας».

Το ολοκληρωμένο βιβλίο, χωρίς την εικονογράφηση, θα φτάσει στα χέρια της μούσας του Αλίκης το Νοέμβριο του 1864. Το έργο του θα διαβάσει και ο λογοτέχνης Τζορτζ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος θα τον προτρέψει μάλιστα να το δημοσιεύσει. Ο Λιούις δεν πίστεψε ποτέ πως το βιβλίο επρόκειτο να εκδοθεί. Το επεξεργάζεται ωστόσο, φτάνοντας το στην τελική του μορφή, με επιμελητή της εικονογράφησης τον Τζον Τένιελ. Το βιβλίο θα εκδοθεί τελικά στις 2 Αυγούστου του 1865, με τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο Κάρολ θα διαψεύσει αρκετές φορές το γεγονός πως εμπνεύστηκε το βιβλίο από την μικρή του φίλη Αλίκη, υποστηρίζοντας πως η Αλίκη ήταν απλώς η αφορμή για να σκεφτεί την ιστορία. Πολλοί μελετητές έχουν ασχοληθεί με την σχέση του Λιούις και της Αλίκης, καταλήγοντας σε πολλές και διαφορετικές θεωρίες.
Το υπόλοιπο της ζωής του
Ο Λιούις Κάρολ μπορεί να μεγαλούργησε με την «Αλίκη», όμως το υπόλοιπο λογοτεχνικό του έργο δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο. Ωστόσο, από νεαρή ηλικία, έγραφε ποιήματα και διηγήματα, τα οποία δημοσίευε σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ασχολήθηκε επίσης με την φωτογραφία, με την οποία ήρθε σε πρώτη επαφή περίπου το 1851, μετά από μια σχετική έκθεση στο Λονδίνο. Απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική κάμερα το 1856 και ξεκίνησε την ερασιτεχνική φωτογραφία.

Εκτιμάται πως μέσα σε 24 χρόνια, συγκέντρωσε πάνω από 3.000 φωτογραφίες, από τις οποίες σώζονται λιγότερες από 1.000 και οι περισσότερες είναι προσωπογραφίες. Μεγαλύτερες εντυπώσεις και σχόλια προκάλεσαν οι φωτογραφίες του με γυμνά νεαρά κορίτσια. Πολλοί φωτογράφοι όμως εκείνης της εποχής, ασχολήθηκαν με μικρά παιδιά, καθώς ήταν ένα από τα συνηθισμένα μοτίβα στην τέχνη της βικτοριανής εποχής. Άλλωστε ο Λιούις, εκτός από πρόσωπα, φωτογράφησε πολλά τοπία και αντικείμενα.
Ο Λιούις Κάρολ πέθανε σε ηλικία 65 ετών από επιπλοκές γρίπης στο σπίτι της αδελφής του στο Γκίλφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, στις 14 Ιανουαρίου 1898.
Ακολουθεί ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζωή του Λιούις Κάρολ.
Πηγές
Λιούις Κάρολ, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org/wiki/Λιούις_Κάρολ, τελευταία πρόσβαση 26/1/2020
Λιούις Κάρολ, ανακτήθηκε από www.sansimera.gr/biographies/2211, τελευταία πρόσβαση 26/1/2020
Λιούις Κάρολ: Το πιο δημοφιλές έργο του “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, ανακτήθηκε από www.timesnews.gr/λιούις-κάρολ-το-πιο-δημοφιλές-έργο-του/, τελευταία πρόσβαση 26/1/2020
Ο Λιουίς και η «Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων», ανακτήθηκε από tvxs.gr/news/prosopa/o-loyis-karol-kai-i-aliki-sti-xora-ton-thaymaton, τελευταία πρόσβαση 26/1/2020
«Η Αλίκη στη Χώρα τον Θαυμάτων». Ο συγγραφέας κατηγορήθηκε για παιδεραστία, εξαιτίας της σχέσης με το κορίτσι, που τον ενέπνευσε να γράψει το βιβλίο, ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr/i-aliki-sti-chora-ton-thavmaton-o-singrafeas-katigorithike-gia-pederastia-exetias-tis-schesis-me-to-koritsi-pou-ton-enepnefse-na-grapsi-to-vivlio/, τελευταία πρόσβαση 26/1/2020