Ο Μικάο Ουσούι ήταν Ιάπωνας θεραπευτής, ιδρυτής του συστήματος Ρέικι. Ενδιαφερόταν για τον πνευματικό κόσμο περισσότερο από τον υλικό και προσπαθούσε, μέσα από τον διαλογισμό, να προσεγγίσει και να γνωρίσει θεϊκές και θεραπευτικές δυνάμεις.
Οι ρίζες του Μικάο Ουσούι
Ο Μικάο Ουσούι (Mikao Usui), γιος του Taneuji Usui, γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1865 στο χωριό Γιάγκο της επαρχίας Γιαμγκάτα, του νομού Γκίφου, που βρίσκεται στη νότια Ιαπωνία. Από πολύ μικρός εκπαιδεύτηκε στον Βουδισμό Τεντάι, που ήταν η θρησκεία και της δικιάς του οικογένειας. Στα νεότερά του χρόνια μελέτησε πολλές επιστήμες όπως φιλοσοφία, ψυχολογία, θεολογία και ιατρική, επιστήμες τις οποίες αργότερα σπούδασε. Εικάζεται ότι η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, γιατί μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Εκτός από επιστήμες, ο Μικάο Ουσούι είχε μελετήσει και διάφορες θρησκείες. Είχε ταξιδέψει στην Κίνα, την Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Μικάο, όμως, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τα γήινα αγαθά, αλλά περισσότερο για τα πνευματικά. Οι μελέτες του αφορούσαν οτιδήποτε έχει σχέση με την μαγική τέχνη, την μεταφυσική, τη χρήση της ενέργειας, γι’ αυτό και στράφηκε προς τη μελέτη της βουδιστικής παράδοσης. Στα ταξίδια του στο εξωτερικό και σε χώρες της δύσης ήρθε σε επαφή και με άλλες μεταφυσικές παραδόσεις. Στο ταξίδι του στην Βόρεια Ινδία μελέτησε τις Ιερές Γραφές, ανακαλύπτοντας ότι και ο Βούδας είχε την δύναμη να θεραπεύει. Όταν γύρισε στην Ιαπωνία δεν σταμάτησε τις αναζητήσεις του. Συνήθισε να κάνει διαλογισμό στο όρος Κουράμα (Kurama-yama) σε τακτική βάση. Αν δεν έκανε διαλογισμό, θα διάβαζε. Εργαζόταν στο παντοπωλείο που του άφησε ο πατέρας του, όμως με όλες αυτές τις ασχολίες του η επιχείρηση το 1914 χρεοκόπησε. Αυτή η χρεοκοπία δεν τον επηρέασε και συνέχισε τις πνευματικές του αναζητήσεις.
Στην πορεία της ζωής του ο Μικάο Ουσούι γνώρισε πολλές και σημαντικές προσωπικότητες. Για ένα διάστημα, μάλιστα, εργάστηκε και ως γραμματέας του πολιτικού Σιμπέι Γκότο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας στην Ιαπωνία και αργότερα δήμαρχος του Κιότο.
Στην προσωπική του ζωή ο Μικάο Ουσούι παντρεύτηκε την Sadako Suzuki και αποκτήσανε δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι.
Η ίδρυση του Ρέικι συστήματος
Η κύρια ασχολία του Μικάο Ουσούι ήταν να διαβάζει για τις μεταφυσικές παραδόσεις και αφιερώθηκε στην αναζήτηση μεθόδων ενέργειας για να τις χρησιμοποιεί, ώστε να έχει άμεσα αποτελέσματα. Για να μπορέσει να εκπαιδεύσει το μυαλό του ώστε να συγκεντρώνεται και να συντονίζεται με τον αόρατο κόσμο, τα απογεύματα συνήθιζε να ανεβαίνει στο όρος Κουράμα, κοντά στο Κιότο, για να διαλογίζεται δίπλα σε τεράστια δέντρα, έναν καταρράκτη και την ησυχία και την ενέργεια της φύσης. Εκεί βρίσκεται χτισμένος και ένας βουδιστικός ναός. Ο ηγούμενος του μοναστηριού είδε τον Ουσούι και του μίλησε για το όρος Κουράμα. Του πρότεινε να αποσυρθεί για κάποιο διάστημα εκεί στο ναό για να ασκητέψει. Ο Ουσούι ακολούθησε την συμβουλή του γέροντα και απομονώθηκε εκεί για 21 μέρες, κάνοντας νηστεία και διαλογισμό, με σκοπό να γνωρίσει και να βιώσει τις ύψιστες θεϊκές και θεραπευτικές ενέργειες. Οι μέρες όμως περνούσαν και δεν συνέβαινε κάτι. Την 21η και τελευταία ημέρα, κατά την διάρκεια ενός διαλογισμού, κι ενώ βρισκόταν σε μια κατάσταση υψηλής συνειδητότητας, γέμισε με ενέργεια, η οποία τον χτύπησε στο κέντρο του μετώπου του ως φως. Στον αέρα είδε να σχηματίζονται τρία σύμβολα, που αποτελούν τα μυστικά σύμβολα του συστήματος, το οποίο ονόμασε Ρέικι σύστημα.
Επιστρέφοντας από το βουνό στην οικογένειά του, λέγεται πως χτύπησε το δάχτυλο του ποδιού του και εφαρμόζοντας την ενέργεια στον εαυτό του με το άγγιγμα των χεριών του, θεραπεύτηκε. Σε μια στάση του σε ένα πανδοχείο για να φάει, λέγεται πως γιάτρεψε και τον πονόδοντο της εγγονής του ιδιοκτήτη. Εφάρμοσε την ενέργεια του Ρέικι και στην οικογένειά του κι αφού είδε αποτελέσματα αποφάσισε να το εφαρμόσει και σε άλλους, προσεγγίζοντας πρώτα τους φτωχούς.
Το 1921 ο Μικάο Ουσούι άνοιξε μια κλινική θεραπείας tenohira στο Χαρατζούκου του Αογιάμα, στο Τόκιο, αφού πρώτα κατοχύρωσε την αποτελεσματικότητα της ενέργειας που είχε ξεκλειδώσει. Εκεί θεράπευε ανθρώπους και δίδασκε την μέθοδό του. Το οικογενειακό παντοπωλείο το αναλαμβάνει πια ο γιος του, Φούτζι. Το 1922 ο Ουσούι ίδρυσε το Σύλλογο Ρέικι με το όνομα «Usui Reiki Ryoho Gakkai», δηλαδή την κοινότητα του Ουσούι της θεραπευτικής ενέργειας Ρέικι, στην Αογιάμα του Τόκιο και υπήρξε ο πρώτος του πρόεδρος.
Το 1923 στην Ιαπωνία ο σεισμός Κάντο άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Στην κλινική του Μικάο Ουσούι πήγε πολύς κόσμος, αναζητώντας ανακούφιση, αρχίζοντας πια να εμπιστεύεται τις μεθόδους του. Το 1925, με την φήμη του να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ιαπωνία και τον κόσμο να συρρέει στην πρώτη του κλινική, αλλά και να καλούνε τον ίδιο σε όλη την χώρα, άνοιξε και δεύτερη κλινική στο Ναγκάνο.
Παράλληλα, ο Ουσούι ξεκίνησε να διδάσκει το Ρέικι και να μυεί σε αυτό όποιον ενδιαφερόταν. Υπολογίζεται ότι δίδαξε την μέθοδο σε πάνω από 2.000 άτομα, δίνοντας τον βαθμό του θεραπευτή.
Η πορεία του Ρέικι συστήματος μετά το θάνατο του Μικάο Ουσούι
Στις 9 Μαρτίου 1926 και ενώ βρισκόταν στην Φουκουγιάμα, στον νομό της Hiroshima, ο Μικάο Ουσούι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε στα 61 του χρόνια. Τάφηκε στον οικογενειακό τάφο που βρίσκεται στο βουδιστικό ναό Σαϊχότζι (Saihoji), σε ένα προάστιο του Τόκιο, όπου αργότερα θάφτηκε η γυναίκα του και ο γιος του. Ο τάφος ανακαλύφθηκε μόλις το 1994 και είναι επισκέψιμος για το κοινό. Εκεί μπορούν να διαβάσουν την επιγραφή στην πέτρινη στήλη ύψους 3 μέτρων, όπου αναφέρονται στοιχεία για την ζωή και το έργο του Μικάο Ουσούι. Η ανακάλυψη του τάφου βοήθησε στην διαλεύκανση πολλών ασαφειών σχετικά με την ζωή του.
Το έργο και οι μαθητές του Μικάο Ουσούι
Ο Μικάο Ουσούι άφησε μεγάλη κληρονομιά στην ανθρωπότητα. Δημιούργησε τον σύλλογο «Usui Reiki Ryoho Gakkai». Μετά το θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο Ουσίντα. Ο σύλλογος σήμερα υπάρχει ακόμα, όπως και η πρώτη κλινική, αλλά είναι κλειστός για το κοινό. Οι δάσκαλοι δεν θέλουν καμιά ανάμειξη με τους δυτικούς, τους μη Ιάπωνες, αλλά και τους Ιάπωνες ασκούμενους στο δυτικό σύστημα Ρέικι. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο για όλα αυτά, αλλά με αυτόν τον τρόπο έχει διατηρηθεί αλώβητη η διδασκαλία του Ουσούι.
Ο Τζουζίρο Χαγιάσι [Chijiro Hayashi (1897-1940)], συνταξιούχος αρχιπλοίαρχος και γιατρός του Αυτοκρατορικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Ρέικι, που μυήθηκε από τον ίδιο τον Μικάο Ουσούι. Ο Χαγιάσι εκπαίδευσε με την σειρά του το 1938, την Χαβάγιο Τακάτα [Hawayo Takata (1900-1980)], Αμερικανίδα υπήκοο που ζούσε στην Χαβάη. Εκείνη πέρασε το Ρέικι και εκτός Ιαπωνίας, στην Δύση. Το στυλ που βρίσκεται πιο κοντά στην διδασκαλία του Ουσούι, μπορούμε να πούμε ότι είναι εκείνο που διδάσκουν οι Stienes και το ονομάζουν Usui Reiki Ryoho, με σκοπό τους να προσεγγίσουν την διδασκαλία του Μικάο Ουσούι.
Οι δύο μαθητές και δάσκαλοι του αρχικού συστήματος Ρέικι, τους οποίος ανακάλυψε ο Frank Arjava Petter, είναι εκείνοι που μας έχουν δώσει όσες πληροφορίες γνωρίζουμε για τον Μικάο Ουσούι και την ζωή του. Πρόκειται για τους Όισι και Ογκάουα. Ο Fumio Ogawa (1906-1998) πωλούσε ποδιές στα σχολεία και έκανε συνεδρίες Ρέικι στους άρρωστους μαθητές. Εκεί συνάντησε και τον Όισι και του μίλησε για το σύστημα Ρέικι.
Οι 300 γέροντες της κοινότητας του Ουσούι στην Ιαπωνία είναι οι μόνοι που έχουν και διατηρούν αυθεντική την διδασκαλία του, την οποία όμως δεν μοιράζονται.
Στο ακόλουθο video μπορούμε να δούμε σε λίγα λεπτά την ζωή και το έργο του Μικάο Ουσούι.
Πηγές
- Μικάο Ουσούι, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- ΙΣΤΟΡΙΑ ΡΕΙΚΙ Ουσούι Μικάο, Ανακτήθηκε από: https://www.reiki-ryoho.gr/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- Μικάο Ουσούι Η ιστορία ενός Μεγάλου Δασκάλου & οι καταβολές του Ρέικι!, Ανακτήθηκε από: http://www.aeithalia.gr/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- ΟΥΣΟΥΙ ΜΙΚΑΟ, Ανακτήθηκε από: https://www.reiki-greece.org/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- Μικάο Ουσούι, Ιάπωνας ιδρυτής του Ρέικι (2017). Ανακτήθηκε από: https://www.timesnews.gr/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- Η Ιστορία του Ουσούι Ρέικι, Ανακτήθηκε από: https://www.house-of-light.gr/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- Μικάο Ουσούι, Ανακτήθηκε από: https://www.healthpath.gr/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20
- Mikao Usui, Ανακτήθηκε από: https://alchetron.com/ Τελευταία πρόσβαση 29-2-20