Βασίλης Σούφλας: Ο «τέλειος» εκτελεστής

Βασίλης Σούφλας
Πηγή εικόνας: https://www.oneman.gr

Ο Βασίλης Σούφλας ήταν ο βασικός εκτελεστής του «Συνδικάτου του Εγκλήματος», μιας εγκληματικής οργάνωσης, που έδρασε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το «Συνδικάτο του Εγκλήματος» αναλάμβανε ληστείες, εκβιασμούς, συμβόλαια θανάτου και ο Βασίλης Σούφλας εκτελούσε τα περισσότερα χωρίς δισταγμό. Όλοι μιλούσαν για έναν αδίστακτο άνθρωπο, που σκότωνε με οποιαδήποτε αφορμή ή και χωρίς αφορμή. Απλά ρωτούσε το όνομα του θύματος και μόλις έπαιρνε την απάντηση, πυροβολούσε. Τα μέλη των συμμοριών της νύχτας είχαν αρχίσει να αλληλοεξοντώνονται και μόλις μπήκε σε αυτό και ο Βασίλης Σούφλας, με την απρόβλεπτη συμπεριφορά του, έγινε στόχος από τους δικούς του ανθρώπους. Ο κάποτε Νο1 του εγκλήματος εκτελέστηκε από τους συνεργάτες του και θάφτηκε σε έναν λάκκο, όπου από πάνω έριξαν τσιμέντο, για να καθυστερήσουν όσο γίνεται τον εντοπισμό του. Το πτώμα εντοπίστηκε δύο χρόνια μετά δίνοντας έτσι τέλος στην ιστορία του Βασίλη Σούφλα.


Το υπόβαθρο του Βασίλη Σούφλα

Ο Βασίλης Σούφλας μεγάλωσε στην Ελευσίνα μαζί με τον πατέρα και τον αδερφό του. Η οικογένεια είχε το όνομα των νταήδων της περιοχής καθώς τρόμαζαν όλο τον κόσμο και δε δίσταζαν να κάνουν σκοποβολή ακόμα και με στόχους ανθρώπους. Ήταν μια οικογένεια απρόβλεπτων και άμυαλων ατόμων, ικανών για τα πάντα.

Μετά τον θάνατο του πατέρα και του αδερφού του σε τροχαίο, ο Βασίλης Σούφλας έχασε πια ό,τι συναίσθημα θα μπορούσε να έχει και όσοι τον γνώριζαν έκαναν λόγο πια για ένα άτομο ψυχολογικά ασταθές. Οι αντιδράσεις του αποδείκνυαν πια ότι είχε έντονες ψυχικές διαταραχές.

Βασίλης Σούφλας
Πηγή εικόνας: https://www.tovima.gr

Ο Βασίλης Σούφλας κάνει την πρώτη του δολοφονία στη Μάνη

Η απουσία τύψεων και ενοχών καθορίζει την πορεία του Σούφλα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στρατολογείται από τον Αντώνη Δίπλα και συμμετέχει στην συμμορία του, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνας της, αρχικά κάνοντας ληστείες και κλοπές. Σύντομα, όμως, η συμμορία του Δίπλα, στην οποία συμμετείχαν και οι Βασίλης Καλτσάς και Θεόδωρος Κατηφίδης, απέκτησαν όνομα στον χώρο της νύχτας και οι διάφοροι νονοί τους καλούσαν για να λύσουν τους λογαριασμούς του, εκτελώντας συμβόλαια θανάτου.

Advertisements
Ad 14

Ο Βασίλης Σoύφλας θα κάνει την πρώτη του δολοφονία στις 15 Απριλίου 1990. Θύματα είναι ο Παύλος Κατσαφαρέας και η σύζυγός του, Κανέλα, στο Οίτυλο της Λακωνίας. Αυτή η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε αμέσως, αλλά αρκετά χρόνια μετά, όταν άρχισαν να συλλαμβάνονται διάφορα μέλη της συμμορίας και να ομολογούν τα εγκλήματά τους. Μέχρι τότε ύποπτη για την δολοφονία του ζεύγους Κατσαφαρέα ήταν η κόρη τους. Μάλιστα, είχε καταδικαστεί το 1991 σε δυο φορές ισόβια κάθειρξη, μένοντας στη φυλακή μέχρι και το 1995. Συνέχεια φώναζε ότι αγαπούσε τους γονείς της και αρνούταν ότι τους σκότωσε, αλλά κανείς δεν την άκουγε. Το 1995 έγινε το Εφετείο και η κόρη αθωώθηκε. Το άτομο, όμως, που έδωσε την εντολή για την δολοφονία του ζεύγους Κατσαφαρέα, καθώς και η αιτία της δολοφονίας, παραμένουν άγνωστα μέχρι και σήμερα.


Η συμμορία χρειαζόταν «καθαρά» όπλα

Η συμμορία ψάχνει «καθαρά» όπλα, δηλαδή να μην έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική δράση, έτσι ώστε να μην εντοπίζονται. Έτσι, στις 17 Μαρτίου 1992, θα σταματήσουν μπροστά στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου 305 «Αντισυνταγματάρχη Ρόκα» στην Μάνδρα. Την σκοπιά εκείνη την ώρα στην πύλη έκανε ο φαντάρος Αντώνης Φάμελλος. Τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές και πήραν όλο του τον ατομικό οπλισμό. Από εκείνη την στιγμή και μετά δεν υπήρχε γυρισμός.

Διαβάστε επίσης  Yves Saint Laurent: Ο μικρός πρίγκιπας της μόδας

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αντώνη Φάμελλου ήταν αυτή που σύστησε την συμμορία. Όταν, χρόνια αργότερα, θα εκδικαστεί η δολοφονία του ανυποψίαστου φαντάρου, τα στοιχεία θα αποδείξουν ότι ο Βασίλης Σούφλας ήταν μεταξύ εκείνων, που πυροβόλησαν.

Ακολούθησε, στις 3 Μαρτίου 1992, η εκτέλεση μέσα στο κατάστημά του, στην στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Φαβιέρου στο Χαϊδάρι, του εμπόρου αυτοκινήτων Κώστα Ντάκου. Εκτελεστής και πάλι ήταν ο Βασίλης Σούφλας, μαζί με έναν συνεργό του.


Η σύλληψη της πρώτης γενιάς του «Συνδικάτου του Εγκλήματος»

Τον Αύγουστο του 1992 η αστυνομία έκανε έφοδο στο εξοχικό που είχε ο Βασίλης Σούφλας στο Πόρτο Γερμενό, όπου συνέλαβε τα περισσότερα μέλη της πρώτης γενιάς του «Συνδικάτου του Εγκλήματος». Ο Βασίλης Σούφλας διέφυγε την σύλληψη, αλλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να γίνει το Νο1 στην οργάνωση. Η σύλληψη του Δίπλα και η καταδίκη του σε 6 φορές ισόβια οδηγεί τον Σούφλα να γίνει και επίσημα αρχηγός της εγκληματικής συμμορίας, που όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά παραμένει ζωντανή, στρατολογώντας νεαρά άτομα. Έτσι, δημιουργήθηκε μια στενή ομάδα πληρωμένων δολοφόνων, που δε δείχνει έλεος.

Βασίλης Σούφλας
Πηγή εικόνας: https://www.oneman.gr // Τα ευρήματα από το Πόρτο Γερμενό.

Ο Βασίλης Σούφλας γίνεται ηγετική μορφή στον εγκληματικό χώρο. Έχει φτιάξει πια «όνομα» στην παρανομία και είναι πια πασίγνωστός για τις ηγετικές του ικανότητές, αλλά κυρίως για την άνεση με την οποία πυροβολούσε τον οποιονδήποτε του ζητούσαν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Σύμφωνα με αφηγήσεις, μερικές φορές δεν είχε καν συναντήσει τα θύματά του στο παρελθόν. Απλά ρωτούσε το όνομά τους και στην συνέχεια πυροβολούσε.


Οι σχέσεις του Βασίλη Σούφλα με την ελληνική μαφία

Ο Βασίλης Σούφλας αρχικά δεν ήθελε να μπλεχτεί στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών της ελληνικής μαφίας. Ο λόγος ήταν οι πολύ καλές σχέσεις που είχε με τους ανθρώπους της νύχτας και τα κυκλώματα προστασίας. Για παράδειγμα, ο Θέμης Καλαποθαράκος, μεγάλο όνομα την δεκαετία του 1990 στον χώρο της προστασίας, φιλοξενούσε πολύ συχνά τον Σούφλα στο σπίτι του κι αν αυτό δεν ήταν δυνατό, φρόντιζε ώστε ο Βασίλης Σούφλας να μένει σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το ξενοδοχείο «London» στη Γλυφάδα, με το ψευδώνυμο «Στέφανος Μακρής».

Παρόλα αυτά, τελικά ανέλαβε το συμβόλαιο θανάτου για τον Ευάγγελο Παρασιάκο.


Ο Βασίλης Σούφλας αναλαμβάνει το ξεκαθάρισμα στο «Mercedes»

Στις 13 Φεβρουαρίου 1993 ο Βασίλης Σούφλας, μαζί με τον Γιώργο Καλτσά, αδελφό του συλληφθέντα τότε Βασίλη Καλτσά, σκοτώνουν έξω από το σπίτι του στην Νέα Ερυθραία, τον Ευάγγελο Παρασιάκο, οικονομικό διευθυντή του «Mercedes», φημισμένου τότε νυχτερινού club της Αθήνας. Κάποιος Θέμης, παρουσιάστηκε ως μπράβος του επίσης φημισμένου τότε νυχτερινού club «Λα Μαμούνια», και έδωσε στον Σούφλα 2 εκατομμύρια δραχμές για να βγάλει τον Παρασιάκο από την μέση, καθώς ήταν αντίπαλός του στην προστασία των μαγαζιών.

Διαβάστε επίσης  Η εκτέλεση των καταδικασμένων ηγετών των Ναζί

Μετά από έρευνα της αστυνομίας, καθώς και ύστερα από την άκρως διευκρινιστική κατάθεση του Κατηφίδη μετά την σύλληψή του, αλλά και την διασταύρωση άλλων μαρτυριών, διαπιστώθηκε ότι εκείνος που είχε δώσει εντολή για την δολοφονία Παρασιάκου ήταν ένας γνωστός νονός.

Ακολούθησε η ληστεία στο παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα Σερρών, στις 5 Ιουλίου 1993. Εκεί, ο Βασίλης Σούφλας εκτέλεσε τον ταμία του καταστήματος, Γιώργο Καραγκιόζη. Την ίδια χρονιά, στις 17 Δεκεμβρίου, μαζί με τον Σωτήρη Κούση, εκτέλεσαν τον περιπτερά Βασίλη Μπαρτζώκα, καθώς είχαν πληροφορίες ότι κρατούσε πολλά χρήματα.


Όταν ο Βασίλης Σούφλας προβληματίζει

Ο χαρακτήρας του Βασίλη Σούφλα ήταν πάντα κάτι που προβλημάτιζε και φόβιζε τους γύρω του. Κι αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που έκαναν τον κόσμο που γνώριζε, να κρατάει το στόμα του κλειστό. Και η λίστα της αστυνομίας με τους ανεξιχνίαστους φόνους, που οφείλονταν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, άρχιζε να μεγαλώνει ανησυχητικά.

Η φήμη του Βασίλη Σούφλα προηγείται της παρουσίας του. Η συμπεριφορά του προβληματίζει, αν όχι κάτι περισσότερο, ακόμα και τα μέλη της δικής του συμμορίας ή τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς εύκολα εξαιτίας της αστάθειάς του και της άνεσης με την οποία σκοτώνει, ακόμα και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη αφορμή. Δίνει λύσεις στα προβλήματα της νύχτας, αλλά σιγά σιγά γίνεται και ο ίδιος ένα πρόβλημα. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν κάποιες ιστορίες, όταν κατέθεσαν πρώην συνεργάτες του, μετά την σύλληψή τους.

Βασίλης Σούφλας
Πηγή εικόνας: https://www.oneman.gr // Οι Δίπλας, Κατηφίδης και Ναστούλης στη δίκη τους το 1999.

Σύμφωνα με αυτές, στις 17 Οκτωβρίου 1991 πυροβόλησε εν ψυχρώ στην λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο έναν γείτονά του από την Ελευσίνα, γιατί θεώρησε ότι προσέβαλε τον αδερφό του, Κώστα. Από διασταυρώσεις των καταθέσεων, πιθανότατα πρόκειται για τον πυροβολισμό του ταξιτζή Μιχαήλ Πετρίδη. Στη συνέχεια, ο Βασίλης Σούφλας θα βάλει φωτιά στο ταξί, αλλά ευτυχώς ο ταξιτζής γλιτώνει.

Σε άλλη περίπτωση, λίγο έλειψε να σκοτώσει κάποιον στο Αλεποχώρι το 1992. Ο Βασίλης Σούφλας, με συνοδηγό τον Κατηφίδη, έκανε μια αντικανονική προσπέραση και ο άλλος οδηγός έξαλλος άρχισε να κορνάρει. Ο Σούφλας κατεβαίνει οργισμένος από το αυτοκίνητό και σημαδεύει τον άλλο οδηγό με το περίστροφό του. Μαζί του κατέβηκε και ο Κατηφίδης, που έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες για να τον πείσει να μην πυροβολήσει. Αυτό που τελικά έπεισε τον Σούφλα ήταν ότι πυροβολώντας θα τραβούσαν την προσοχή των διερχομένων, αλλά και της αστυνομίας.

Στην κατάθεσή του, ο Κατηφίδης αναφέρει και κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπου τα παραλίγο θύματα δεν προχώρησαν σε καταγγελίες. Μία περίπτωση αφορά έναν εστιάτορα για τον οποίο ο Βασίλης Σούφλας είχε εντολή κατεπείγουσας εκτέλεσης, όμως αρνήθηκε να αναλάβει την δουλειά για άγνωστους λόγους. Στην ίδια κατάθεση ο Κατηφίδης αναφέρει ως συνεργάτη της συμμορίας τους κι έναν αστυνομικό των ΜΑΤ, με μικρό όνομα το Μιχάλης και παρατσούκλι στην αστυνομία το «ο Αρκούδας». Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ανακάλυψαν τον αστυνομικό, από τις περιγραφές, κι ερεύνησαν τον ρόλο του.


Ο Βασίλης Σούφλας εκτελείται

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του Βασίλη Σούφλα έχει να κάνει με την σχέση του με τον Καλαποθαράκο. Η επαγγελματική τους σχέση όμως δεν τον εμπόδισε να κάνει συζητήσεις και με ανταγωνιστές του στενού συνεργάτη του. Τέτοιες συμπεριφορές όμως, με πισώπλατες δράσεις, δε συγχωρούνται εύκολα στο χώρο της νύχτας. Και μαζί με την ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη συμπεριφορά του, ο Βασίλης Σούφλας μπήκε στο στόχο ανθρώπων, που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι παρά οι ίδιοι του οι συνεργάτες, που δεν τον εμπιστεύονται πια.

Διαβάστε επίσης  Ελένη Καραΐνδρου: Η παγκόσμια Ελληνίδα συνθέτρια
Βασίλης Σούφλας
Πηγή εικόνας: https://www.tanea.gr // Ο Σωτήρης Κούσης.

Την άνοιξη του 1994 ο συνεργάτης του, Σωτήρης Κούσης, μαζί με ένα άλλο άτομο, θα πάνε μαζί με τον Βασίλη Σούφλα σε μια ερημική τοποθεσία στην Αγριλέζα στον Ωρωπό. Εκεί, εκτέλεσαν τον Σούφλα και το πτώμα του το έθαψαν στο σημείο και από πάνω έριξαν τσιμέντο, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι ούτε τα καιρικά φαινόμενα ούτε τα σκυλιά θα ξέθαβαν το πτώμα.

Αρχηγός της συμμορίας αναλαμβάνει ο Κούσης, αλλά το «Συνδικάτο Εγκλήματος» θα αντέξει μόνο μέχρι το 1998. Το τέλος του Κούση ήρθε το 2007, όταν ένας άγνωστος τον εκτέλεσε με τέσσερις σφαίρες και την τελευταία στο κεφάλι, βγαίνοντας από ένα ξενοδοχείο στα Μελίσσια, όπου είχε περάσει λίγες ώρες με μια γυναίκα. Ήταν έξω με 8ημερη άδεια από τις φυλακές Μαλανδρίνου. Είχε συλληφθεί πριν αρκετά χρόνια στην Ολλανδία για άλλα εγκλήματα και εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές.

Το πτώμα του Βασίλη Σούφλα εντοπίστηκε δύο χρόνια μετά την «εξαφάνισή» του, τον Απρίλιο του 1996. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν στοιχεία για το που μπορεί να βρίσκεται, αν και όλοι καταλάβαιναν ότι για να χάθηκε έτσι ξαφνικά ο Βασίλης Σούφλας από τη νύχτα δεν μπορεί παρά να ήταν νεκρός. Τον Ιανουάριο του 1996, είχε συλληφθεί ο Κατηφίδης στην Κρήτη και, δυο μήνες μετά, οι αστυνομικοί είχαν τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Μεταφέρθηκαν στο Δήλεσι, στην περιοχή Αγριλέζα, όπου εντόπισαν εκεί που τους υπέδειξαν, τον λάκκο, το τσιμέντο και ανθρώπινα οστά. Όλοι κατάλαβαν σε ποιον αν’ηκαν τα οστά, που αναγνωρίστηκαν από τον αδερφό του Σούφλα χάρη σε μια ταυτότητα χειρός και σε ένα μπρελόκ που βρισκόταν ακόμα στη χούφτα του.

Έτσι, γράφτηκε ο επίλογος για τον Βασίλης Σούφλα, που βρήκε το τέλος από τους δικούς του ανθρώπους, με σκληρό τρόπο, όπως σκληρά κι εκείνος αντιμετώπιζε τα θύματά του.


Ακολουθεί βίντεο που αφορά το «Συνδικάτο του εγκλήματος» και τον Βασίλη Σούφλα:


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

  • Βασίλης Σούφλας: Ο πιο ψυχρός Έλληνας εκτελεστής που δολοφονήθηκε και τσιμεντώθηκε από τους συνεργάτες του. (2023). Ανακτήθηκε από: https://www.in.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Βασίλης Σούφλας: Ο no1 εκτελεστής της ελληνικής μαφίας που τσιμεντώθηκε από τους συνεργάτες του. (2023). Ανακτήθηκε από: https://www.daynight.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Bασίλης Σούφλας: Η κιν/φική ιστορία του Έλληνα “Νονού”. Σκότωνε για πλάκα ότι ανάπνεε αρκεί να πληρωνόταν. Τον βρήκαν τσιμεντωμένο σε έναν λάκκο στο Δήλεσι. (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.makeleio.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Β.Σούφλας: Ο αδίστακτος δολοφόνος που τον «τσιμέντωσε» η Μαφία. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.pronews.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Βασίλης Σούφλας: Ο πιο ψυχρός Έλληνας εκτελεστής που δολοφονήθηκε και τσιμεντώθηκε από τους συνεργάτες του. (2023). Ανακτήθηκε από: https://www.tanea.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Βασίλης Σούφλας: Ο πιο στυγνός εκτελεστής της ελληνικής μαφίας δολοφονήθηκε και τσιμεντώθηκε από τους συνεργάτες του. (2023). Ανακτήθηκε από: https://www.dikastiko.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Η ιστορία του πιο ψυχρού Έλληνα εκτελεστή που βρέθηκε τσιμεντωμένος απ’ τη Μαφία. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.topontiki.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24
  • Αστυνομικός συνεργάτης. (2008). Ανακτήθηκε από: https://www.tovima.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 7/3/24

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για