Η μαγική άγνωστη λίμνη Μπελέτσι

Λίμνη Μπελέτσι
Πηγή εικόνας: Naturagraeca.com

Στις ανατολικές πλαγιές της ανατολικής Πάρνηθας, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, βρίσκεται μια μικρή τεχνητή λίμνη με την ονομασία Μπελέτσι. Η λίμνη Μπελέτσι βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. και βρίσκεται βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι της Πάρνηθας από όπου πήρε και το όνομά της.

Η λίμνη απέχει μόλις 30 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Η μέγιστη διάμετρός της είναι 130 μ. και το μέγιστο βάθος 9 μ. Το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

Γενικές πληροφορίες

Τη διετία 1973-1975 αποφασίστηκε η δημιουργία της τεχνητής λίμνης με σκοπό να λειτουργήσει ως αποθεματικό νερού. Ουσιαστικά, η λίμνη δημιουργήθηκε από επιχωματώσεις, οι οποίες έγιναν κατά τη διάνοιξη του οδικού και δασικού δικτύου. Τις δαπάνες για τη δημιουργία της ανέλαβαν ο Γ. Νάστος και ο Α. Πάντος. Το αποθεματικό αυτό θα χρησίμευε με τη σειρά του σε έργα που γίνονταν στην περιοχή, αλλά και ως μελλοντικός βιότοπος. Επίσης, η λίμνη δημιουργήθηκε και για να συγκρατήσει τα νερά της πηγής που υπήρχε βορειότερα, αλλά και τα όμβρια ύδατα του λόφου.

Λίμνη Μπελέτσι
Πηγή εικόνας: Parnitha.org

Η χλωρίδα και πανίδα της λίμνης

Η λίμνη Μπελέτσι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της περιοχής. Στο σημείο αυτό μπορεί να βρει κανείς τόσο αποδημητικά, όσο και νηκτικά πουλιά. Στη λίμνη βρίσκονται μόνιμα κύκνοι και οικόσιτες πάπιες και χήνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της νυφόπαπιας (aix sponsa), ένα αμερικάνικο είδος που δραπέτευσε από την αιχμαλωσία και έχει προσαρμοστεί εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να συναντήσει γερακίνες, ξεφτέρια, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται από τσαλαπετεινούς, τσίχλες, καστανολαίμηδες, καρδερίνες, σπίνους κ.α.

Διαβάστε επίσης  Πομακοχώρια: Μοναδικοί τόποι με μοναδικό παρελθόν

Επίσης, συναντώνται ψάρια – κυρίως κυπρίνοι – χέλια και αρκετές νεροχελώνες, γνωστές ως «νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα» (traechemys scripta elegans). Οι νεροχελώνες αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ και το Μεξικό και είναι οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδια. Σήμερα, μπορούν να βρεθούν σε διάφορους υδροβιότοπους ανά τον κόσμο.

Στον κοντινό οικισμό της Αγίας Τριάδας που περιβάλλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, έχουν κατασκευαστεί αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες, αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.

Νεροχελώνες
Πηγή εικόνας: Naturagraeca.com

Οι δραστηριότητες στη λίμνη Μπελέτσι

Το φυσικό τοπίο γύρω από την λίμνη προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και αποτελεί ιδανικό μέρος για απόδραση από την καθημερινότητα. Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν τεχνητά μονοπάτια που πλαισιώνονται από μυρτιές και κούμαρα. Εκτός από τη φυσική ομορφιά, οι επισκέπτες μπορούν να οργανώσουν πικ-νικ στα μικρά ξέφωτα.

Για τους λάτρεις των σπορ που θα επισκεφθούν τη λίμνη, υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πεζοπορία και ποδηλασία.

Άξιο επίσκεψης είναι το κοντινό παλιό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, το οποίο περιτριγυρίζεται από τεράστιες βελανιδιές, πλατάνια και πεύκα. Η επίσκεψη προσφέρει μια μοναδική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Λίμνη Μπελέτσι
Πηγή εικόνας: Parnitha.org

Πώς να φτάσετε;

Η πρόσβαση στην λίμνη είναι πολύ εύκολη. Η ιδανικότερη διαδρομή είναι μέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Βγαίνετε στην έξοδο για Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση προς την Λεωφόρο Δεκελείας, η οποία οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε την οδό Κίρκης.

Στην περιοχή πέριξ της λίμνης δεν υπάρχουν οργανωμένα καταστήματα, καντίνες κ.λπ., οπότε ορθό θα ήταν οι επισκέπτες να προμηθευτούν ό,τι χρειαστούν πριν φτάσουν στο σημείο.

Διαβάστε επίσης  Ένα ελληνικό εκκλησάκι μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου
Πάρνηθα
Πηγή εικόνας: Parnitha.org

Διαδικτυακές πηγές

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία – Πάρνηθα. Ανακτήθηκε από Parnitha.org (τελευταία προβολή 16/1/2021 στις 14:00).

Λίμνη Μπελέτσι. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org (τελευταία προβολή 16/1/2021 στις 14:30).

Εκδρομή στην λίμνη Μπελέτσι. Ανακτήθηκε από Provocateur.gr (τελευταία προβολή 16/1/2021 στις 14:30).

Λίμνη Μπελέτσι. Ανακτήθηκε από Naturagraeca.org (τελευταία προβολή 16/1/2021 στις 15:00).

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και