Υπάρχει μια πόλη, που ομορφαίνει τη βόρεια Ελλάδα με το απέραντο κάλλος της. Το όνομά της είναι Θεσσαλονίκη, γνωστή και ως “η νύμφη του Θερμαϊκού κόλπου”. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει το έτος 315 π.Χ., όταν ιδρύεται από τον τότε βασιλιά της Μακεδονίας, Κάσσανδρο. Το όνομα αποδίδεται στη σύζυγο του βασιλιά και συνάμα ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη, ενώ η ίδια η γυναίκα, ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα της Φίλιππο Β’, μετά από μια σημαντική νίκη των Μακεδόνων εναντίον των Θεσσαλών.

Θεσσαλονίκη
Τραμ μπροστά από τον Λευκό Πύργο, πριν το 1958

Ρωμαϊκή κυριαρχία

Το 168 π.Χ. το Βασίλειο της δυναστείας των Αντιγονιδών καταλύεται από τα ρωμαϊκά στρατεύματα. Αυτό το γεγονός περικλείει το Βασίλειο και συνάμα την πόλη της Θεσσαλονίκης στα όρια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, η πόλη βρίσκεται υπό την κυριαρχία μιας μεγάλης ξένης δύναμης. Το 250 μ.Χ βρίσκεται ακόμη υπό ρωμαϊκή κυριαρχία και ανακηρύσσεται επισήμως Colonia, δηλαδή επαρχία του ρωμαϊκού κράτους.

Θεσσαλονίκη
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Βυζαντινοί χρόνοι

Η Θεσσαλονίκη μεταβαίνει επιτυχώς από το ρωμαϊκό στοιχείο στο ελληνικό κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Την εποχή του Κωνσταντίνου του Μέγα ειδικά αποκτά μεγάλη σημασία στο χώρο. Η γεωγραφική και στρατηγική της θέση συμβάλλουν, σε συνδυασμό με τα έργα που κατασκευάζονται στην πόλη, στο να ανακηρυχθεί από τον αυτοκράτορα Συμβασιλεύουσα και Μεγαλούπολις. Πλέον, κατέχει τη θέση της δεύτερης σημαντικότερης πόλης μέσα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία μετά την Κωνσταντινούπολη.

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Η ΣΟΝΕ για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής Μονάδας του ΑΧΕΠΑ

Το 860 μ.Χ. ο πρίγκιπας Ραστισλάβος της Μεγάλης Μοραβίας ζητάει από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ’ να εκχριστιανίσει το λαό του. Έτσι, οι δύο Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος αποστέλλονται και επινοώντας ένα νέο αλφάβητο, μεταφράζουν τα Ευαγγέλια και εκχριστιανίζουν σταδιακά το Σλαβικό λαό.

Θεσσαλονίκη
Αγία Σοφία και πλατεία
Θεσσαλονίκη
Αψίδα του Γαλέριου, χαλκογραφία του 1745

Περίοδος Τουρκοκρατίας

Στις 29 Μαρτίου 1430 η Θεσσαλονίκη απειλείται για ακόμη μια φορά από το ξένο στοιχείο. Ο Τούρκος σουλτάνος Μουράτ Β’ εισβάλλει στην πόλη με τα στρατεύματά του και την καταστρέφει. Με αυτόν τον τρόπο, τη θέτει υπό Οθωμανική κυριαρχία. Η απελευθέρωση σημαίνει στις 26 Οκτωβρίου 1912 με τον αγώνα του ελληνικού στρατού ενάντια στον τουρκικό.

Ενώ η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει ελευθερίας σε ένα ειρηνικό πλαίσιο, το 1917 ξεσπά μια καταστροφική πυρκαγιά. Το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης καίγεται. Καταστρέφεται δηλαδή μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων. Επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον Γάλλο πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ, τον οποίο υπέδειξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, συντάσσει το νέο σχέδιο της κατεστραμένης περιοχής.

Θεσσαλονίκη
Mediterranean Palace ή Ολύμπιο

Γερμανική κατοχή

Το 1914 ξεκινά η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Ως συνέπεια, και η πόλη της Θεσσαλονίκης βιώνει τις κακουχίες της χώρας της. Η περίοδος μέχρι την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων πρόκειται να είναι σκληρή. Οι Γερμανοί μεταφέρουν χιλιάδες Εβραίους εκεί και τους σφαγιάζουν αδίστακτα, γεγονός που κλονίζει την πόλη. Ένα χρόνο μετά όμως, στις 30 Οκτωβρίου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα υποχωρούν από τη Θεσσαλονίκη.

Σημαντική προσωπικότητα μέσα στα χρόνια της κατοχής αποτέλεσε ο πολιτικός Ε. Βενιζέλος, με τη νέα του κυβέρνηση που βάση είχε τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης  Γράμμος: το βουνό με τις ανέγγιχτες φυσικές ομορφιές
Θεσσαλονίκη
Πλατεία Αριστοτέλους, δεκαετία του ’60

Η Θεσσαλονίκη σήμερα

Η ανασυγκρότηση και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης λόγω της πυρκαγιάς διαρκεί μέχρι το 1950. Η πόλη δε θυμίζει και πολύ τη Θεσσαλονίκη πριν την καταστροφή. Η πρωτοβουλία του Ε. Βενιζέλου να αναθέσει το έργο αυτό στον αρχιτέκτονα Ε. Εμπράρ είναι μια ευκαιρία για να κάνει η πόλη μια νέα αρχή, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον, πράγμα που όντως θα συμβεί. Έτσι, οι μεγάλες πλατείες Ελευθερίας, Διοικητηρίου και Αριστοτέλους γεμίζουν με οικοδομές σε βυζαντινό ρυθμό, στοές και περιστύλια, που θυμίζουν στην πόλη τη σημαντική θέση που κατείχε κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Η σύγχρονη πόλη είναι κτισμένη ημικυκλικά κατά μήκος της παραλίας. Μαγαζιά, καφετέριες, πράσινο και θάλασσα συνδυάζονται με ιστορικά μνημεία και καθιστούν την πόλη ομολογουμένως μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδας. Το μυστικό της ομορφιάς της είναι το παρελθόν της. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη.


Πηγές: 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός