Η αναστολή των επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας el dorado gold

11 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα, έγινε γνωστό από την εταιρία el dorado gold ότι θα προχωρήσει στην αναστολή των επενδύσεων που πραγματοποιεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας σε ενεργά ορυχεία. Φυσικά, αυτό αποτελεί απόρροια των χρόνιων προβλημάτων και αδυναμιών, τα οποία διαρκώς διογκώνονται και με συνέπεια την αποστροφή των ξένων επιχειρηματικών κύκλων και επιχειρήσεων από την ανάληψη μακροχρόνιων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρία διαμήνυσε ότι θα τερματιστούν οι εργασίες, λόγο των απρόκλητων καθυστερήσεων από τα αρμόδια υπουργεία, και ειδικότερα από το υπουργείο περιβάλλοντος, για την έκδοση αδειών για τη συνέχιση της περάτωσης των εργασιών.  Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα τα σχέδια της εταιρίας να τεθούν εκτός του καταρτισμένου χρονοδιαγράμματος, καθώς και να επιβαρυνθεί οικονομικά από τη ξαφνική αυτή κωλυσιεργία. Παράλληλα, το κόστος που θα συσσωρευτεί από την αναστολή της επένδυσης από την εταιρία el dorado gold προβλέπεται βαρύ, το οποίο συνεπάγεται χαμένες θέσεις εργασίας, φυγή κεφαλαίων, τεχνογνωσίας και απώλεια κρατικών εσόδων.

Έτσι, επαναφέρονται στο προσκήνιο τα βαθιά παθογόνα στοιχεία στη λειτουργία του ελληνικού κράτους, όπως και της απροθυμίας, που έκδηλα φανερώνει, η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Μια από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, οπού πρέπει να ακολουθηθεί και όπου θα επιτρέψει στη χώρα να επανέλθει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, αποτελεί, αναμφίβολα, η επανεκκίνηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το αφιλόξενο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, ειδικώς τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί αποτρεπτικά στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες, ώστε να εμπιστευθούν τη χώρα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους.

Σημαντικά ζητήματα προκύπτουν, για τα οποία υφίσταται αδράνεια και παθητικότητα από τους φορείς της δημόσιας εξουσίας  διαιωνίζοντας έτσι το χάσμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και εγκλωβίζουν τη χώρα στην εσωστρέφεια. Θέματα, όπως η γραφειοκρατία, η έλλειψη ορθών υποδομών, η υψηλή φορολόγηση και η αφερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος οφείλουν να καταπολεμηθούν άμεσα, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και στην υλοποίηση επενδύσεων τόσο από εγχώριες, όσο και από ξένες εταιρίες.

Διαβάστε επίσης  Η Ελλάδα υποψήφιo μέλος στη διεθνή τράπεζα των BRICS

Επιπλέον, βρίθουν παραδείγματα επιχειρήσεων, όπως της el dorado gold, που ματαίωσαν την επένδυση που πραγματοποιούσαν στην Ελλάδα, ή/και που δεν είναι διατεθειμένες να εγκατασταθούν στη χώρα. Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφείται το αρνητικό προφίλ που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Απλώς, η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα, όπου επαληθεύει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους στη σύγχρονη διεθνή οικονομική πραγματικότητα.

Η αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτών των προβλημάτων που θα σηματοδοτήσουν και στην εξυγίανση του ελληνικού κράτους και θα παρέχουν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα επιτελέσουν και το έναυσμα της βελτίωσης της οικονομίας. Η κάθε κυβέρνηση και πολιτικός φορέας, συνίστανται να απεμπλακούν από ιδεολογικούς φραγμούς και πολιτικές παρωπίδες, μεριμνώντας για την επίλυση αυτών των δυστοκιών που κρατούν την Ελλάδα στα δεσμά της οικονομικής δυσπραγίας.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, έχω παρακολουθήσει δυο προγράμματα εξ αποστάσεως από το καποδιστριακό πανεπιστήμιο στις Διεθνείς διαπραγματεύσεις και σε θέματα Ελληνικής οικονομίας, ενώ είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής, Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Email επικοινωνίας: geosam889@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν