Τα παθογενή στοιχεία του ελληνικού δημόσιου τομέα

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του υπαλλήλου της εφορίας που έλυνε σταυρόλεξο εν ώρα υπηρεσίας, αντί να ασκεί τα καθήκοντά του, παρέχοντας εξυπηρέτηση στους πολίτες που ανέμεναν, αντικατοπτρίζονται και οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακή διαχείριση του δημοσίου τομέα της χώρας, φανερώνουν ένα από τα κύρια αίτια, η τροφοδότηση και συσσώρευση του οποίου, οδήγησε σταδιακά, στην τωρινή οικονομική κατάσταση από την οποία διέπεται η Ελλάδα.

Από την περίοδο της μεταπολίτευσης και έπειτα, διαμορφώθηκε και εν συνεχεία θεμελιώθηκε στη χώρα, ένα πελατειακό σύστημα στο οποίο η ψηφοθηρία με αντάλλαγμα την εξασφάλιση μιας θέσης στο δημόσιο διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο. Επάνω σε αυτό το σύστημα, δομήθηκε ολόκληρη η κρατική λειτουργία και η δημόσια οικονομική δραστηριότητα της χώρας, συμβάλλοντας στη συγκρότηση μιας εκ βάθους λανθασμένης νοοτροπίας στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ πολιτών και πολιτευτών.

Χαρακτηριστικά, η καλλιέργεια αυτών των δομών εξουσίας, είχε ως αποτέλεσμα τη συμφόρηση του δημόσιου τομέα, καθιστώντας τον πολυέξοδο για το κράτος. Επιπλέον, η χαμηλή αποδοτικότητα και η αναποτελεσματικότητα του, συνιστούν καθοριστικούς επιβαρυντικούς παράγοντες που διαιώνισαν τις κακοτεχνίες της δημόσιας διοίκησης. Όλα αυτά έχουν ως επακόλουθο τη διόγκωση των αρρυθμιών στη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, οι οποίες παρατηρούνται σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου τομέα.

Στο πρώτο κατά σειρά διάγραμμα, καταγράφεται η αποδοτικότητα της διοικήσεως στο δημόσιο τομέα σε ένα σύνολο ανεπτυγμένων χωρών. Σε αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5 η θέση από το τέλος, εκδηλώνοντας, έτσι, τις αδυναμίες και τα προβλήματα του δημόσιου τομέα στην περάτωση των εργασιών του. Στο δεύτερο διάγραμμα, παρουσιάζεται το μέγεθος του δημόσιου τομέα σε συνάρτηση με το ποσοστό του πληθυσμού. Εδώ η χώρα μας, βρίσκεται στην 2η θέση, φανερώνοντας τον υψηλό αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται στο δημόσιο.

Διαβάστε επίσης  Η Τράπουλα της Deste, οι Ρίζες της και το Πολιτισμικό της Αντίκτυπο

Επί προσθέτως, μέσα σε αυτό το υφιστάμενο πλαίσιο, έχει συσταθεί το πρόσφορο έδαφος για την ευδοκίμηση περιστατικών που επιδεικνύουν έλλειψη ευσυνειδησίας των εργαζομένων. Κατάλοιπο αυτού, αποτελεί η αυξανόμενη παραβατικότητα σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων και κυρώσεων σε παράνομες συμπεριφορές και τακτικές, που θα επιτηρούν και θα ασκούν επιδιαιτησία για την ομαλή και ορθή διεξαγωγή των εργασιών.

Αυτές οι δυσλειτουργίες στη δημόσια διοίκηση συνδέονται άρρηκτα με την αδράνεια υλοποίησης των κατάλληλων τομών για την αντιμετώπισή τους, από τους εκάστοτε κυβερνητικούς φορείς. Πρέπει να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στη μείωση του κόστους για το κράτος, με σκοπό την ενίσχυση της πρόνοιας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την οχύρωση των θεσμών διαφάνειας και της μη επίδειξης ανοχής σε παράνομες πράξεις και ενέργειες, την προώθηση αξιοκρατικών κριτηρίων μέσω αδιάβλητων διαδικασιών για τις μετακινήσεις του εργατικού δυναμικού και τέλος την εφαρμογή ενός σταθερού και αμερόληπτου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, έχω παρακολουθήσει δυο προγράμματα εξ αποστάσεως από το καποδιστριακό πανεπιστήμιο στις Διεθνείς διαπραγματεύσεις και σε θέματα Ελληνικής οικονομίας, ενώ είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής, Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. Email επικοινωνίας: geosam889@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν