Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και οι Greek-Americans

Τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα, ο ρόλος των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση έχει καταστεί σημαντικός. Όπως έδειξαν τα γεγονότα του 2015, η επέμβαση των ΗΠΑ «φρέναρε» την επιθετική πολιτική των Ευρωπαίων. Ως γνωστόν, μεγαλύτερος εκφραστής των ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ είναι το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, το ελληνοαμερικανικό λόμπι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Τα οικονομικά μεγέθη και η πολιτική επιρροή του έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα οικονομικά ελλείμματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχουν εκτιναχθεί εκτός ορίων. Την  ίδια στιγμή, οι ρυθμοί αφομοίωσης στην αμερικανική κοινωνία έχουν επιταχυνθεί, αφού τα ελληνικά σχολεία και σύλλογοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στον Λευκό Οίκο, τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά, καθώς ελληνοαμερικανοί σύμβουλοι του Τραμπ έχουν πέσει σε δυσμένεια.

Παράλληλα, η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα δυσχεραίνει οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης. Το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο έχει αποδυναμωθεί, καθώς οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί εξαιτίας του κακού επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του να μειωθεί αισθητά. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εκκλήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων «πέφτουν στο κενό».

Και γιατί είναι απαραίτητο το ελληνοαμερικανικό λόμπι;

Στην πραγματικότητα, όμως, η ανάγκη για ένα ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Πρώτον, ένα ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι ενισχύει τη θέση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ. Η επιρροή που ασκεί στην αμερικανική προεδρία μετριάζει την ευρωπαϊκή πίεση. Η ΕΕ κατά βάση για λόγους στρατιωτικούς σέβεται τη γνώμη των ΗΠΑ και δεν μπορεί να την αντικρούσει.

Δεύτερον, μία αμερικανική ατζέντα με ελληνικά αιτήματα βελτιώνει τη θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών απειλών. Αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά σε μία εποχή, όπου η Τουρκία του Ερντογάν καραδοκεί στο Αιγαίο και η κούρσα των εξοπλισμών μπαίνει σε μία νέα περίοδο.

Διαβάστε επίσης  Γερμανία: Τρίτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα AfD στην πρόθεση ψήφου

Η ευκαιρία, όμως, δεν σταματά εδώ.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διανύουν μία ταραγμένη περίοδο. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτήν τη συγκυρία με σκοπό να αναβαθμίσει τη χαμένη διπλωματική ισχύ της χώρας. Η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να την συνειδητοποιήσει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.