Ο πόλεμος μέσα από την ματιά των εφήβων

Ο πόλεμος μέσα από την ματιά των εφήβων
Πηγή: 2o ΓΕΛ Μεταμόρφωσης

Η εφηβεία είναι η φάση της ζωής  που βιώνουμε τις καταστάσεις στο έπακρο, με όλη την αδρεναλίνη και το πάθος των ονείρων μας. Οι έφηβοι περισσότερο από τον καθέναν, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην covid εποχή, να βρουν ξανά τον ρυθμό τους, και να  ευχαριστηθούν την ανεμελιά που ορίζει η ηλικία τους. Οι εξετάσεις, όπως και οι αυξημένες υποχρεώσεις, επιδεινώνουν μια κατάσταση ήδη επιβαρυμένη, με πολλά παιδιά να βιώνουν άγχος και αδυναμία να ανταπεξέλθουν.

Σε μια εποχή που ξεθωριάζουν οι ηθικές αξίες και τα συναισθήματα, οι έφηβοι, κατά πολλούς ενήλικους «αδιάφοροι» ως προς τα δρώμενα της κοινωνίας, όχι μόνο διαμαρτύρονται αλλά μας αποστομώνουν, όπως πάντα, με την πιο γλυκιά διαμαρτυρία.  «Σχηματίζουν» στο προαύλιο, με τις τσάντες και τα σώματα τους, συνθήματα κατά του πολέμου, διαμαρτύρονται αθόρυβα, με την εφευρετικότητα και με την έμπνευση των νέων μυαλών και ιδεών, και αποτελούν περήφανο παράδειγμα των δύσκολων καιρών. Συνθήματα όπως το “NO WAR”,  το σύμβολο της ειρήνης , «Όχι στον πόλεμο» κατακλύζουν τα social media και μας κάνουν να φουσκώνουμε από περηφάνια και ελπίδα.

Τα fake news, οι εικόνες, οι ειδήσεις που καταφθάνουν πέφτουν σαν μολύβι στην μικρή  χαρά που ξεκίνησαν να νιώθουν οι έφηβοι μετά τον εγκλεισμό της καραντίνας. Αν θυμηθείτε την δική μας εφηβεία,  και την συγκρίνεται με τις σύγχρονες καταστάσεις θα δείτε πώς τα παιδιά έχουν περιορίσει την ζωή τους, σε βαθμό που δεν συνάδει με την ηλικία τους. Όταν σε έναν περιορισμό προσθέσεις και έναν φόβο, τότε κόβεις την ρίζα στον ανθό. Αντιμέτωποι όλοι με δυο μέτωπα, της πανίσχυρης Ρωσίας και της μικρότερης Ουκρανίας, διχασμένοι ακόμα μια φορά, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, ζώντας την ακρίβεια και -το κερασάκι στην τούρτα -την ενεργειακή κρίση, μεταφέρουμε άθελα μας, τους φόβους στις κεραίες των εφήβων και των παιδιών.

Διαβάστε επίσης  Έρωτας ή τίποτα

 

Πηγή: maxmag

Μια τεράστια απειλή κατά της ζωής κρέμεται από πάνω μας, όπως τόσες άλλες φορές στο παρελθόν. Θα αντέξει ο κόσμος μας; Θα καταφέρουμε να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας;  Τα παιδιά, οι έφηβοι καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και χαράζουν νέο δρόμο στον παρωχημένο κόσμο μας. Τι νιώθουν , τι φοβούνται πως επηρεάζει την ψυχολογία τους, ποια τα δικά τους μηνύματα;

Οι μαθητές του Γυμνασίου Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου γράφουν:

« Ο πόλεμος είναι η μεγαλύτερη συμφορά της ανθρωπότητας. Κανείς δεν γλιτώνει, κανείς δεν έχει ανοσία και κανείς δεν είναι ασφαλής. Πάντα στην μέση υπάρχουν συμφέροντα και τελικά μάλλον όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει και αυτός. Εμείς, τα παιδιά και οι νέοι, είμαστε από τα μεγαλύτερα θύματα ενός πολέμου, χωρίς καν να φταίμε, χωρίς να το έχουμε επιλέξει και στην καλύτερη περίοδο της ζωής μας. Τις τελευταίες μέρες το μόνο που σκέφτομαι είναι τα παιδάκια που κρύβονται φοβισμένα χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Ελπίζω κάποτε οι άνθρωποι να βάλουμε μυαλό και να σταματήσουμε να αλληλοσκοτωνόμαστε»  Ιωσήφ Μ.

«Η άποψη μου είναι πως δεν υπάρχει ουσία να γίνετε πόλεμος αυτά τα χρόνια, και εννοώ πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προκαλούν πόλεμο σε άλλες χώρες, άσχετα αν έχουν δίκιο ή άδικο. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν εξαιτίας του πολέμου και άλλοι τόσοι φεύγουν από την χώρα τους. Προσωπικά ψιλοφοβάμαι μην γίνει τρίτος παγκόσμιος και εμπλακεί και η Ελλάδα. Τέλος πάντων μακάρι  να μην γίνει πόλεμος γιατί μόνο άσχημα φέρνει» Ανδρέας Μ.

«Το να γίνετε πόλεμος κατά την γνώμη μου δεν είναι καθόλου ωραίο, επίσης πολύς κόσμος χάνει άδικα την ζωή του. Τα συμφέροντα πάντα υπάρχουν και δεν θα ήθελα να επεκταθεί, γιατί θα υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, και θα μειωθεί η ανθρωπότητα. Και μόνο η σκέψη με φοβίζει. Ελπίζω σύντομα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να διορθωθούν όλες οι ζημιές» Κωνσταντίνος Χ.

Ο μικρότερος  αδελφός του Ιωσήφ, Γιώργος M. μαθητής δημοτικού μας δίνει μαθήματα ζωής σε δυο φράσεις του.

«Ο πόλεμος είναι ό,τι χειρότερο, γιατί χάνονται πολλές ζωές ανθρώπων, μικρών και μεγάλων. Εύχομαι κάποια μέρα να σταματήσουν οι διαμάχες μεταξύ των χωρών και να λύνονται οι διαφορές τους ειρηνικά και με διάλογο» Γιώργος Μ.

Από το 2ο πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών η Ίριδα Κ. γράφει την δική της άποψη:

Διαβάστε επίσης  Σχέσεις μεταξύ γονέων και εφήβων: Η ανάγκη για αυτονομία

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα πολύ τρομακτικό γεγονός, διότι δεν υπάρχουν μόνο απώλειες σε χρήματα, τρόφιμα ή είδη ανάγκης αλλά και πολλοί άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, προστατεύοντας την πατρίδα και τη οικογένεια τους. Πιστεύω πως ο πόλεμος δεν είναι λύση σε μια πολιτική διαφωνία, καθώς δεν συμφέρει κανέναν, εφόσον θα υπάρξουν ζημιές και από τις δυο πλευρές. Δεν φοβάμαι τον πόλεμο επειδή πιστεύω δεν θα φτάσει στην Ελλάδα, αλλά αυτό το γεγονός προκαλεί φόβο στους Ουκρανούς μετανάστες, και στους ανθρώπους που ζουν εκεί, μην ξέροντας αν θα επιβιώσουν οι ίδιοι ή η οικογένεια τους μέχρι το επόμενο πρωί»

Και  συμπληρώνει ο Ιάσονας Κ. από το  38ο Γυμνάσιο Αθηνών

«Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να κάνουν πόλεμο, γιατί θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι και μετά από καιρό θα υπάρχουν πολλά προβλήματα εξαιτίας αυτού του θέματος.

Φοβάμαι λίγο μην επεκταθεί ο πόλεμος και στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες γιατί θα είναι σοβαρό θέμα. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος για να μην πεθάνουν άλλοι άνθρωποι και γίνουν σοβαρότερες ζημιές»

Οι μαθητές του 2ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης  επικοινωνούν το δικό τους μήνυμα σχηματίζοντας στον προαύλιο χώρο με τις τσάντες τους το σύνθημα  “NO WAR”. Το ειρηνικό μήνυμα τους , συμοληρώνουυν οι διαφορετικού χρώματος τσάντες αφήνοντας την πικρόγλυκη γεύση της αποτυχίας μας  ως ώριμοι γονείς και ενήλικοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη!

 

Ο πόλεμος μέσα από την ματιά των εφήβων
Πηγή: 2o ΓΕΛ Μεταμόρφωσης

Μου αρέσει να πιστεύω στη δύναμη που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και πιστεύω στην αξία των όλων. Υπερβολικά χαμογελαστή και απαισιόδοξα ρομαντική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipari

Mostbet Türkiye Çevrimiçi Kumarhane Mostbet Casin Reyhan Online Sipariş Sayfa

Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο

Το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor στα πορτογαλικά),