Πολύτιμοι δικοί μου άνθρωποι! Έτσι αναφέρομαι εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που έχουν καταφέρει να μπουν στη ζωή μου και που εύχομαι να τους έχω όσο μου το επιτρέπουν. Λίγοι και καλοί όμως ε; Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μην με παρεξηγείτε. Είμαι άνθρωπος που έχω βρεθεί και στις μεγάλες παρέες όπως όλοι μας. Αλλά η ουσία για εμένα δεν κρύβεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα.
Έχεις αναλογιστεί λοιπόν ποτέ τι είναι αυτό που κάνει κάποιος για να μπορέσει να πάρει μία θέση στους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου; Δεν χρειάζεται να απαντήσεις σε εμένα το ερώτημα αυτό.. Και μόνο που την έδωσες στον εαυτό σου την απάντηση, είναι αρκετό για να προχωρήσεις παρακάτω.
Είναι μία από τις εσωτερικές ερωτήσεις που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι σε κάποια στιγμή της ζωή μας. Ανήκει σε εκείνα τα απαραίτητα ερωτήματα που αποτελούν κοινό παρανομαστή της διαφορετικότητας μας και είναι αναγκαία για χάριν του αυτοπροσδιορισμού μας. Θα μπορούσε να είναι αυτή η μικρή φωνή που σε ενοχλεί και σε παρακινεί ταυτόχρονα προκειμένου να αναρωτηθείς για τους ανθρώπους της ζωής σου.
Πολύτιμοι άνθρωποι της ζωής μας
Και μιλάμε ανεξαρτήτως του πλαισίου που ανήκουν (ερωτικό/φιλικό/οικογενειακό). Αναφέρομαι στην αναγνώριση της αξίας του κάθε ατόμου για εμάς. Και θα μου πείτε τώρα ότι ρόλο σε όλο αυτό παίζει η διάρκεια των ανθρώπων στην ζωή μας. Και εγώ θα σας πω ότι δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Οι άνθρωποι στη ζωή μας είτε από επιλογή είτε όχι, έρχονται και φεύγουν. Σημαντικό ρόλο για εμένα διαδραματίζουν η ομορφιά, η δυναμική και η ποιότητα του δεσμού. Δεν είμαι άνθρωπος των βολικών καταστάσεων και σχέσεων.
Σκεφτείτε λίγο τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. Κάποιοι άνθρωποι στην ζωή μας προϋπήρχαν κι απλά δεν ήταν ίσως ακόμη έτοιμοι ή δεν το πίστευαν και ποτέ, άλλοι απλά απομακρύνθηκαν κι αργότερα μπήκαν στην ζωή σου πιο πολύ από ποτέ κι άλλοι μπήκαν στη ζωή σου πολύ πιο απλά, σαν να σου χτυπούν την πόρτα κι εσύ απλόχερα τους δέχτηκες.
Κοινός παρονομαστής όλων..
Κοινός παρονομαστής όμως σε όλο αυτό είναι ένας, η επικοινωνία. Ναι οκ, μπορεί ως σχέση να ορίζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, όμως χωρίς την επικοινωνία δεν θα μπορεί να υπάρξει σχέση. Και σίγουρα οι ανθρώπινες σχέσεις ποικίλουν, ποιοι είναι όμως εκείνοι οι λίγοι που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν στους πολλούς και να έχουν τελικά μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στη ζωή σου;
Πέρα από την επικοινωνία λοιπόν που είναι το κλειδί για τις ανθρώπινες σχέσεις, για εμένα οι πολύτιμοι δικοί μου άνθρωποι είναι εκεί που βρίσκω την αποδοχή, την κατανόηση που όμως ούτε βολεύει ούτε κολακεύει. Είναι εκεί που η ειλικρίνεια πραγματώνεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου γίνεται κατανοητό, αποδεκτό και σεβαστό ακόμη και το γεγονός «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και όλα καλά, προχωράμε παρακάτω».
Και η βάση όλων όσων αναφέρθηκαν; Η έννοια της αγάπης. Γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν αξίες που αποκαλύπτουν την σημασία της και το μέγεθός της. Για όλες εκείνες τις πράξεις με γνώμονα την ανιδιοτέλεια. Και γιατί μέσα από όλα αυτά φαίνεται η σημαντικότητα και η βαρύτητα αυτών των ανθρώπων.
Στους πολύτιμους δικούς μας ανθρώπους λοιπόν που χωρίς αυτούς δεν ξέρουμε τι θα κάναμε και που δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτούς!
«Ανάμεσα σ’ αυτούς που μου αρέσουν και που θαυμάζω δεν μπορώ να βρω έναν κοινό παρονομαστή. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπώ όμως, μπορώ: όλοι με κάνουν να γελάω.» ~ W.H. Auden