Ανθρώπινες σχέσεις και “ασφαλείς άνθρωποι”

13 Σεπτεμβρίου 2023

Ανθρώπινες σχέσεις και "ασφαλείς άνθρωποι"

Στις ημέρες της τοξικότητας και της απογοήτευσης, όλοι παλεύουμε για μια εξέλιξη τόσο δική μας όσο και των γύρω μας. Παλεύουμε να βρούμε το συναίσθημα, την ουσία, οτιδήποτε θα μας φέρει κοντά στο άνθισμα της ψυχής, σε ασφαλείς ανθρώπους, σε ανθρώπινες σχέσεις υγιείς. Όλοι θέλουμε ανθρώπινες σχέσεις… φιλικές, ερωτικές, συγγενικές, εργασιακές με ασφαλείς ανθρώπους. Τι σημαίνει όμως πραγματικά να είσαι από εκείνους τους ασφαλείς ανθρώπους; Έχεις κάποιον στη ζωή σου που είναι ασφαλής άνθρωπος; Και πάνω απ’ όλα, είσαι εσύ;

Τι σημαίνει να είσαι ασφαλής άνθρωπος;

Ασφαλής άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος είναι πρόθυμος να κάνει συναισθηματική δουλειά, αυτός που έχει τη θέληση να βελτιωθεί – να εξελιχθεί, που έχει ενσυναίσθηση και που είναι ευγενικός με τον εαυτό του, όταν κάνει λάθη. Οι ασφαλείς άνθρωποι είναι εξίσου ο κινητήρας που βοηθάει τους άλλους να εξελιχθούν, τους επηρεάζουν και τους ενθαρρύνουν να δομήσουν τον άνθρωπο, όπου κατά βάθος σχεδιάστηκαν να είναι.

Advertisements
Ad 14

Οι ουσιαστικές λέξεις τους ενώνονται με τις ουσιαστικές πράξεις τους. Θα κάνουν για τους εαυτούς τους ότι ακριβώς θα κάνουν και για εσένα, οτιδήποτε κι αν πουν. Είναι συνεπείς κι αν πάλι δεν είναι, θα επικοινωνήσουν μαζί σου, θα μιλήσουν για το τι νιώθουν, για το λόγο που έπραξαν όπως έπραξαν δίχως να σε αφήσουν στο σκοτάδι. Θα επικυρώσουν πάντα το πώς νιώθεις, ό,τι κι αν είναι αυτό. Ακόμη κι αν μοιραστείς μαζί τους κάτι μικρό για το πως νιώθεις, το τι πιστεύεις, το τι σκέφτεσαι θα σε καταλαβαίνουν, θα είναι περίεργοι για το βάθος του πώς θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν δίχως να αρνηθούν την πραγματικότητά σου. Δεν θα σε ακούσουν απλά θα δράσουν από ανάγκη. Θα απολογηθούν – θα σου ζητήσουν συγγνώμη όταν νιώσουν έντιμα πως έκαναν κάτι λάθος ή πως εξέφρασαν κάτι λάθος όχι μόνο για να διορθώσουν τις πράξεις τους αλλά και για να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ σας αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Από την άλλη, δεν παίρνουν και τόσο στα σοβαρά τους εαυτούς τους, δεν είναι κολλημένοι σε εσωτερικές μάχες και σε “θυμό” απλά επειδή μπορούν να δουν τα πράγματα από μια μεγαλύτερη εικόνα, χωρίς να κολλάνε σε μικροπράγματα. Ξέρουν να ρεγουλάρουν τους εαυτούς τους, ξέρουν πότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω για να νιώσουν ό,τι είναι να νιώσουν, για να πάρουν το χρόνο τους όταν το άγχος, ο φόβος ή άλλα αρνητικά συναισθήματα τους χτυπήσουν την πόρτα. Είναι ανοιχτόμυαλοι, δεν θα δουν μόνο το μαύρο ή το άσπρο αλλά και το γκρι, θα γυρίσουν το παιχνίδι προς το μέρους τους και θα μπουν εξίσου στη θέση του άλλου όταν χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης  Νέα εποχή-Νέοι στόχοι

Η αξία που πηγάζει από τους ασφαλείς ανθρώπους

Έχει μεγάλη σημασία να έχουμε ασφαλείς ανθρώπους στη ζωή μας, πόσο μάλλον εμείς οι ίδιοι να είμαστε άνθρωποι με τέτοια αξία. Άνθρωποι ασφαλείς πηγάζουν από τιμιότητα, ευγένεια, ταπεινότητα. Είμαστε εμείς οι ίδιοι εν τέλει ασφαλείς άνθρωποι; Για να είμαστε δίκαιοι, το παρελθόν, τα βιώματα ακόμη και το πού και πώς μεγαλώσαμε μπορεί να μας κάνει να αναπτύξουμε κάπου-κάπου ανθυγιεινούς τρόπους συμπεριφοράς και ύπαρξης με την πάροδο του χρόνου βλάπτοντας άθελα μας τους άλλους, καθώς και τους εαυτούς μας. Όταν ξέρουμε καλύτερα όμως, μπορούμε και καλύτερα, όταν έχουμε τη θέληση μπορούμε και να εξελιχτούμε. Η εσωτερική δουλειά θα φέρει την ασφάλεια, που πηγάζει από μέσα μας, ώστε να λέμε την αλήθεια χωρίς φόβο, ώστε να είναι τα συναισθήματα μας ευπρόσδεκτα και επικυρωμένα.

Είμαστε άνθρωποι ασφαλείς είτε σκεφτόμαστε πολύ είτε όχι, με τα ψεγάδια και τα λάθη μας, που όμως, μας έφεραν σε θέση να μάθουμε να στηρίζουμε τους άλλους, να εμπιστευόμαστε, να τους νοιαζόμαστε όχι από ανάγκη αλλά ανιδιοτελώς. Αν θελήσεις να είσαι ασφαλής άνθρωπος, θα το καταφέρεις εν τέλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με κάθε κόστος. Οι ασφαλείς άνθρωποι δεν είναι τέλειοι, έχουν ψεγάδια όπως είπαμε, κάνουν πολλά λάθη μάλιστα. Η διαφορά τους είναι ότι κατανοούν μονομιάς τα λάθη αυτά, τις ανασφάλειες και ψεγάδια τους. Έχουν την μετριοφροσύνη και τη θέληση να μάθουν, να αλλάξουν, να εξελιχθούν. Είσαι ασφαλής άνθρωπος; Και επίσης… έχεις εσύ κάποιον ασφαλή άνθρωπο στη ζωή σου;

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να με περιγράψει ως μια αθεράπευτα ρομαντική εκδοχή σε ανάμειξη της Φοίβη Μπουφέι με τον Τσάντλερ Μπίνγκ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία και Αρχισυνταξία το 2017, αρθρογραφώ, γράφω ρομαντικές ιστορίες και διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη