5 λόγοι που μας απομάκρυναν από την ανάγνωση βιβλίων

Θα μπορούσα να σκεφτώ χιλιάδες λόγους για τους οποίους ένας άνθρωπος αναβάλει ή απομακρύνεται εντελώς από την ανάγνωση βιβλίων. Οι αιτίες που μας οδηγούν να παραμερίσουμε την συντροφιά ενός βιβλίου μπορεί να είναι εξωτερικοί ή εσωτερικοί παράγοντες επιρροής. Δεν είναι σαφώς πάντα στην ευχέρειά μας να επιλέξουμε ή να δαμάσουμε τα απροσδόκητα γεγονότα της ζωής. Όμως θα μπορούσα να σκεφτώ 5 σημαντικούς εξωτερικούς λόγους που μας απομάκρυναν με το πέρας των χρόνων από τα βιβλία που θα ήταν καλό να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε πάνω σε αυτούς.

Ποιοι είναι οι 5 λόγοι που μας απομάκρυναν από τα βιβλία;

1.H τεχνολογία και τα Sociαl Media

Είναι προφανές ότι η τεχνολογία αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπου με σωστή και επιλεγμένη χρήση αποτελεί ευεργετική βοήθεια και όχι τροχοπέδη. Η τεχνολογία έχει αμφίσημο ρόλο στην ενίσχυση της ανάγνωσης. Από την μια πλευρά μέσω αυτής, δίνεται η δυνατότητα να ακούσουν βιβλία οι τυφλοί συνάνθρωποί μας ή γενικότερα εύκολα μπορεί να κατεβάσει κανείς e – book στο κινητό του. Από την άλλη πλευρά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταβάλει άπειρα μεγάλο χώρο στην ζωή μας, όπου σε 24 ώρες φαίνεται να αφιερώνουμε τουλάχιστον 5 ώρες ημερησίως στο facebook, instagram ή στις εφαρμογές γνωριμιών. Αδυνατούμε πλέον να βρούμε χρόνο να περάσουμε παραγωγικά με τους δικούς μας ανθρώπους έχοντας βυθιστεί στον μη πραγματικό κόσμο των social. Η ανάγνωση ενός βιβλίου σε μια τέτοια πραγματικότητα χάνει συνεχώς έδαφος και προτίμησης από ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστικού κοινού. Τα βιβλία μένουν στο ράφι, ενώ εμείς επιλέγουμε να χαλαρώσουμε μέσα από την οθόνη του κινητού μας.

 

ψυχαγωγία
Πηγή: pinterest.gr

2.Η αλλαγή στον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας

Ένας άλλος λόγος που συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα τα social media είναι ότι ο τρόπος που διασκεδάζει και ψυχαγωγείται ο κόσμος έχει διαφοροποιηθεί εντελώς. Οι άνθρωποι πλέον επιλέγουν επι το πλείστον ταινίες ή την αμέριστη χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών για παιχνίδια, γνωριμίες, επικοινωνία. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όχι μόνο προς την απομάκρυνση από τον κόσμο των βιβλίων αλλά και από την γενική απομάκρυνση του ανθρώπου από τον συνάνθρωπο. Παρατηρείται συχνά σε καφετέριες, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, σε παρέες στο πάρκο η ομάδα να αφοσιώνεται στην ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει παρά στους ομότιμούς του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

3. Το εκπαιδευτικό σύστημα

Το εξαντλητικό σύστημα μάθησης επηρεάζει πολύ την άποψη των νέων ανθρώπων για την ανάγνωση βιβλίων. Η πίεση που ασκείται στους μαθητές για αυτολεξεί γνώση των σχολικών εγχειριδίων αλλά και η δασκαλοκεντρική μη διαλεκτική μάθηση των λογοτεχνικών μαθημάτων εμποδίζουν τους μαθητές από την θέαση της μαγείας των λογοτεχνικών κειμένων, της εύρεσης της κλίσης τους ως προς το είδος ανάγνωσης και τους ωθούν στο να μισήσουν το μάθημα, τον καθηγητή και την λογοτεχνία.

4. Ο φόβος της μοναξιάς και της σύνδεσης με τον εαυτό μας

Μερικές φορές, αποκύημα της κοινωνικά έντονης καθημερινότητας που ζούμε, είναι να ξεχνάμε να συνδεθούμε με τον εσωτερικό εαυτό μας. Το βιβλίο αποτελεί μια τέτοια ευκαιρία σύνδεσης και περισυλλογής. Είναι λοιπόν πιθανό να αποφεύγουμε να διαβάσουμε ή να έχουμε ξεχάσει πως μπορούμε μέσω της ανάγνωσης να σκαλίσουμε, να ενδυναμώσουμε και να αναζητήσουμε ενδότερα κομμάτια του εαυτό μας και της προσωπικότητάς μας. Μπορεί βέβαια και να φοβόμαστε να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Η επιφάνεια μας φαίνεται σαφώς ευκολότερη και η φροντίδα των εξωγενών μας χαρακτηριστικών είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα σε έναν κόσμο που κοιτά και δρα με το φαίνεσθαι. Η καλλιέργεια της προσωπικότητάς μας και η γνωριμία και αποδοχή του ποιοι πραγματικά είμαστε δεν αποτελεί προτεραιότητά μας. Η ανάγνωση πάσης φύσεως βιβλίων μας βγάζει καμιά φορά από την βολή μας καθώς ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας, την φαντασία μας και εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που θέτει ερωτήματα.

5.Η άγρια, πολύβουη και κουραστική μας καθημερινότητα

Η καθημερινότητα για έναν μέσο άνθρωπο χαρακτηρίζεται από άγχος, βιασύνη και πολλαπλά καθήκοντα που δεν επιτρέπουν καμία είδους διασκέδαση και χαλάρωση. Ο χρόνος καθημερινά όσο μεγαλώνουμε λιγοστεύει. Οι αγαπημένες μας συνήθειες αποτελούν παρελθόν και η ζωή μας εναλλάσσεται μεταξύ δουλειάς και ύπνου. Η εξάντληση που επιφέρει μια μέρα με υποχρεώσεις είναι ανατρεπτικός παράγοντας της διάθεσής μας να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Έστω και με αυτή την συνθήκη, μάθαμε να προσδιορίζουμε την χαλάρωση, τον χρόνο με τον εαυτό μας και την ψυχαγωγία με την πλοήγηση στο ίντερνετ παρά με την ανάγνωση ενός βιβλίου, την δια ζώσης επαφή με έναν φίλο, τα επιτραπέζια, την τέχνη, την μουσική και πολλά άλλα.

 

καθημερινότητα ανάγνωση
Πηγή: pitsirikos.net

Φαίνεται πως τα στοιχεία που μας απομακρύνουν από τα βιβλία είναι αλληλένδετα. Συνήθως ο ένας λόγος εξαρτάται από κάποιον άλλον, με τελικό αποτέλεσμα την απομάκρυνσή μας από τον κόσμο της ανάγνωσης. Δεν φτάνει μόνο να αγοράζουμε βιβλία ή να έχουμε την επιθυμία να διαβάσουμε κάποια στιγμή. Είναι σημαντικό, σε κάθε πειρασμό, σε κάθε δυσκολία να λαμβάνουμε την σωστότερη απόφαση για εμάς, την ψυχική υγείας μας, την ηρεμία μας και την παραγωγική ενασχόλησή του εγκεφάλου μας.

Advertising

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάγνωση βιβλίων, ακόμα και η ολιγόλεπτη, προσφέρει μόνο ευεργετικά στοιχεία στον οργανισμό μας ειδικά εάν την παραθέσουμε σε σύγκριση με την παγωμένη οθόνη του κινητού μας που ακτινοβολεί μέρα νύχτα μπροστά στα μάτια μας.

Γειά σας , είμαι η Δήμητρα.
Είμαι στην ομάδα του ΜAXMAG από το 2020.
Υπερ-αναλύω (σχεδόν) τα πάντα και σκέφτομαι πολύ.
Τα βιβλία με διάλεξαν.. και δεν μπορώ να φανταστώ μια μέρα χωρίς αυτά.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος μας συστήνουν πέντε νέες κυκλοφορίες βιβλίων για τον Ιούνιο 2025. Οι νέες…

Βιβλίο

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος: Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να ξεχαστεί

Το έργο ”Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος” του Πρίμο Λέβι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα…

Βιβλίο

Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια: Το σκοτεινό τέλος της τριλογίας

Μια ηρωίδα που δεν αναγνωρίζουμε πια Το Παιχνίδι θανάτου για καλά κορίτσια της Holly Jackson…

Βιβλίο

Κάλμαν: Ο σερίφης του Ροΐβαρχαπν, εξιχνίαση ενός φόνου και του εαυτού του

Το μυθιστόρημα Κάλμαν του Joachim B. Schmidt, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο γεμάτο χάκαρλ (καρχαρίας…

Βιβλίο

Μαύρο γκλίτερ: Μια μαύρη κωμωδία για τη ζωή και τον θάνατο

Το νέο μυθιστόρημα, το «μαύρο γκλίτερ», που γράφτηκε από τη Βίκυ Μωραγιάννη, κυκλοφορεί από τον…

Βιβλίο

«Η Πηγή των δακρύων» του Ζαν-Πωλ Ντυμπουά: μια ήσυχη καταβύθιση στην ανθρώπινη ευαλωτότητα

«Η Πηγή των δακρύων», του -βραβευμένου με Goncourt 2019- Γάλλου συγγραφέα Ζαν-Πωλ Ντυμπουά, είναι το…

Βιβλίο

The Death Shift: H ιστορία της βρεφοκτόνου του Τέξας

The Death Shift: Η ιστορία της βρεφοκτόνου του Τέξας, που όλοι θα ευχόμασταν να ήταν…