
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς μεγαλώνοντας είναι το πως λειτουργεί η οικονομία. Στα πλαίσια του τεχνοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, πολλοί νέοι δεν έχουν την ευκαιρία ή και την διάθεση να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με την οικονομία. Υπάρχει όμως ένας πιο διασκεδαστικός τρόπος. Ο πλέον ευχάριστος αλλά και αποτελεσματικός τρόπος για να διευρύνει κανείς το φάσμα των “οικονομικών γνώσεων” του, είναι τα οικονομικά ντοκιμαντέρ του Netflix.
Τα ντοκιμαντέρ αυτά, αξιοποιούν στο έπακρο ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι, προσφέρουν πολύπλευρες γνώσεις με πρωτότυπες και αξέχαστες μεθόδους. Τα 3+1 οικονομικά ντοκιμαντέρ που αξίζει να δείτε στο Netflix είναι τα εξής:
1) Καπιταλισμός για τους πολλούς, όχι για τους λίγους (2017)
Σκηνοθεσία: Τζέικομπ Κόρνμπλουθ, Σάρι Γκίλμαν
Πρωταγωνιστεί: Ρόμπερτ Ράιχ
Βαθμολογία IMDb: 6,8/10
Trailer: https://youtu.be/8T9E2DBzAaI

Το συγκεκριμένο οικονομικό ντοκιμαντέρ του Netflix κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου του 2017 ενώ έλαβε και υποψηφιότητα για το “News and Documentary Emmy Award for Outstanding Business and Economic Documentary”. Πρωταγωνιστεί ο πρώην υπουργός εργασίας Ρόμπερτ Ράιχ, ο οποίος είναι ένας διακεκριμένος καθηγητής πολιτικής οικονομίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Ο Ρόμπερτ Ράιχ στο ντοκιμαντέρ του, προσπαθεί να καταρρίψει τους μύθους του καπιταλισμού και να αναδείξει τις ακραίες οικονομικές ανισότητες που υφίστανται ακόμα στην Αμερική. Εξομολογείται τις προσωπικές μάχες που έδωσε με τους “ισχυρούς” ώστε να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους Αμερικανός που ανήκουν σε όλες τις οικονομικές τάξεις αλλά και φανερώνει τον λόγο για τον οποίον παραιτήθηκε από Υπουργός Εργασίας. Ακόμη δεν ξεχνά να τονίσει την δύναμη της φωνής του λαού για πληθώρα ζητημάτων όταν αυτός συνασπίζεται και δρα οργανωμένα.
Το παράδοξο αλλά και άκρως εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι η περιοδείες που πραγματοποιεί ο Ρόμπερτ Ράιχ, προκειμένου να ενημερώσει ανθρώπους όλων των επαγγελμάτων σχετικά με τις απόψεις του. Μάλιστα το γεγονός πως προσπαθεί να εκλαϊκεύσει τις οικονομικές γνώσεις του ώστε να τις μεταδώσει σε ανθρώπους που ίσως στερούνται ενός πλούσιο μορφωτικού υπόβαθρου, είναι συγκλονιστικό.
2)Μινιμαλισμός: Ένα ντοκιμαντέρ για τα σημαντικά πράγματα(2015)
Σκηνοθεσία: Ματ Ντ’αβέλα
Πρωταγωνιστούν: Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus
Βαθμολογία στο IMDb: 6,7/10
Trailer: https://youtu.be/0Co1Iptd4p4

Πρόκειται για ένα οικονομικό ντοκιμαντέρ του Netflix, το οποίο λύνει οποιαδήποτε απορία του κοινού σχετικά με τον μινιμαλισμό.
Ο Joshua Fields Millburn και ο Ryan Nicodemus είναι συγγραφείς βιβλίων σχετικών με τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Προωθώντας το βιβλίο τους, κάνουν περιοδεία σε διάφορες περιοχές. Σκοπός τους είναι να καταρρίψουν μύθους και στερεότυπα που κυριαρχούν γύρω από αυτή την στάση ζωής. Αναφερόμενοι στις προσωπικές τους μάχες προκειμένου να απαρνηθούν την υλιστική νοοτροπία της σύγχρονης εποχής και την “υπερσυσσώρευση” των καταναλωτικών αγαθών, μας δείχνουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.
Το πιο σημαντικό μήνυμα όμως που μας μεταδίδουν είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι ταυτίζουν την ευτυχία και την επιτυχία με την απόκτηση όλο και περισσότερων αγαθών. Για αυτόν τον λόγο ωθούνται στην υπερεργασία για να καλύψουν τις πλασματικές τους ανάγκες. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι δεν δίνουν τον απαραίτητο χρόνο και αφοσίωση στα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία σε αντίθεση με τα υλικά αγαθά δεν είναι αιώνια…
3) Αμερικανικό Εργοστάσιο (2019)
Σκηνοθεσία: Τζούλια Ράιχερτ, Στίβεν Μπόγκναρ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλια Ράιχερτ, Cao Dewang, Στίβεν Μπόγκναρ
Βαθμολογία στο IMDb: 7,4/10
Trailer: https://youtu.be/m36QeKOJ2Fc

Το οικονομικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “American Factory” είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών σύμφωνα με την New York Times. Μάλιστα έχει αποσπάσει και το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην απόφαση του Cao Dewang που είναι ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος, να ανοίξει ένα εργοστάσιο στο Οχάιο το οποίο είχε κλείσει το 2008. Μετά την απόφαση του αυτή, πρώην εργαζόμενοι οι οποίοι για οχτώ χρόνια αντιμετώπισαν πολύ δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, βρίσκουν μια νέα ευκαιρία. Κινέζοι και Αμερικανοί καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σε θέση να δείξει στο κοινό ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να “πετύχει” μια επιχείρηση. Είναι σε θέση να αναδείξει τακτικές και μεθόδους ώστε οι ζημίες να μην ξεπεράσουν τα κέρδη της επιχείρησης.
Τέλος, με το ντοκιμαντέρ αυτό μπορούν να γκρεμιστούν οριστικά τα στερεότυπα που θέλουν τους Αμερικανούς και τους Κινέζους αιώνιους αντίπαλους. Είναι σε θέση να δείξει πως όταν οι δύο αυτοί λαοί συνεργαστούν, συμβαίνουν θαύματα!
4) Minimalism: Less in now
Σκηνοθεσία: Ματ Ντ’αβέλα
Πρωταγωνιστούν: Ryan Nicodemus, Joshua Fields Millburn
Βαθμολογία στο IMDb: 5,9/10
Trailer: https://youtu.be/jn-xbOCZOiQ

Πρόκειται για ένα πρόσφατο οικονομικό ντοκιμαντέρ του Netflix στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Ryan Nicodemus και ο Joshua Fields Millburn, όπως και στο ντοκιμαντέρ με τίτλο ” Minimalism: A documentary about the important things”.
Σε αυτό, τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και καθημερινοί άνθρωποι καλούνται να αναφερθούν στα οφέλη που έχουν αποκομίσει από τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Ο Joshua Fields Millburn χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ενώ μεγάλωσε στη φτώχεια, μπόρεσε να ζήσει “το αμερικανικό όνειρο“. Μπόρεσε δηλαδή χάρη στην σκληρή δουλειά του, να εξασφαλίσει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν άργησε να κατανοήσει πως το αμερικανικό όνειρο, δεν ήταν το δικό του όνειρο.
Αν μπορούμε να κρατήσουμε μια φράση ώστε να γίνει το μότο μας στην καθημερινή ζωή, αυτή θα ήταν η εξής:
Οι αναμνήσεις μας δεν είναι στα πράγματα μας. Είναι μέσα μας!
Advertising