Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Adults in the Room: Η Ευρώπη της απανθρωπιάς σε πρώτο πλάνο

Adults in the Room

Το Adults in the Room είναι η πιο πρόσφατη ταινία του 86χρονου μετρ των πολιτικών θρίλερ, Κώστα Γαβρά. Πολύ πριν την κυκλοφορία της στις κινηματογραφικές αίθουσες, λοιδορήθηκε από πολλούς λόγω της θεματικής της. Προσβολή απέναντι στην τέχνη, αλλά και σ΄ έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες κινηματογραφιστές. Η Ελλάδα του 2019 απέδειξε τρανά ότι δεν μπορεί να δεχτεί την ελευθερία της έκφρασης για μια ακόμη φορά… Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, καταφέρνει να είναι αντικειμενική, διατηρώντας ,όμως, την οπτική του δημιουργού της.

Υπόθεση

Κερδίζοντας τις εκλογές του 2015, η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τους εχθρικούς Ευρωπαίους εταίρους της πάνω στις ασφυκτικές οικονομικές υποχρεώσεις που της έχουν επιβληθεί. Πρωταγωνιστές, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης.

Adults in the Room
Πηγή εικόνας: ft.com

Το Adults in the Room, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα παλιά αριστουργήματα του σκηνοθέτη της όπως το Z και το Missing. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια αξιοπρεπή ταινία που αναλαμβάνει να κουβαλήσει ένα βαρύ φορτίο και τελικά τα καταφέρνει. Ο Κώστας Γαβράς, ακόμα και τώρα κάνει την δουλειά του εξαιρετικά. Σπουδαίος κινηματογραφικός αφηγητής κατακρίνει την Ευρώπη της απανθρωπιάς και του μίσους. Παράλληλα παρουσιάζει σαν καρικατούρες τους φιλόδοξους, μα εντελώς αφελείς κυβερνόντες που πιστεύουν ότι θα αλλάξουν την διεφθαρμένη Ευρώπη σε μια στιγμή. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο τρισδιάστατος πρωταγωνιστής που παρουσιάζεται ως μεσσίας, που τα βάζει με τους πάντες. Ακόμα και στην περίπτωση του Βαρουφάκη ,όμως, ο Κώστας Γαβράς είναι αρκετές φορές επικριτικός.

Η ταινία αποτελείται προφανώς από αληθινά και φανταστικά στοιχεία. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό πάντως. Είναι φτιαγμένη με προσοχή και πατάει γερά στο καλοδουλεμένο της σενάριο. Από εκεί και πέρα έχει γίνει πολύ καλή επιλογή στο κάστινγκ και αυτό είναι εμφανές. Οι απάνθρωποι και τεχνοκράτες Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με τους πιο ανθρώπινους και εκφραστικούς εκπρόσωπους της Ελλάδας. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, υποδύεται τον μπερδεμένο και αφελή πρωθυπουργό όσο καλύτερα. Παράλληλα, ο κατά βάση θεατρικός Χρήστος Λούλης κάνει εξαιρετική δουλειά παίρνοντας πάνω του ένα μεγάλο μέρος της ταινίας.

Adults in the Room
Πηγή εικόνας: messinialive.gr

Συμπέρασμα

Το Adults in the Room, είναι μια καλή ταινία που τόλμησε να αφηγηθεί ένα πολύ πρόσφατο και γνώριμο γεγονός. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια πρόκληση που την κέρδισε. Ανεξάρτητα την γνώμη του καθενός για το τι έγινε το 2015, παρουσιάζει τα γεγονότα περιεκτικά, αλλά παράλληλα αναλυτικά χωρίς να κρύβει την οπτική της γωνία. Τέλος, ενώ ασχολείται με πράγματα αντίθετα εξ’ ορισμού με το σινεμά, όπως οι αριθμοί και η γραφειοκρατία χαρίζει στον θεατή μερικές ποιητικές σκηνές που τονίζουν κάτι πολύ σημαντικό. Τονίζουν ότι η Ευρώπη της ισότητας και της αδελφοσύνης, αρνείται ολοκληρωτικά την διαφορετικότητα και την ελπίδα του ουμανισμού…

Με λένε Γιώργο και σπουδάζω στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με διάφορα καλλιτεχνικά πρότζεκτ και αρθρογραφώ. Επίσης, πηγαίνω σινεμά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Μοναδικός μου σκοπός είναι να γράφω πράγματα που θα σου μείνουν!

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

5 σκηνές αυτοσχεδιασμού που παρέμειναν στη ταινία

Σινεμά χωρίς σενάριο γίνεται; Όχι ακριβώς, αλλά μερικές φορές οι πιο αξέχαστες στιγμές γεννήθηκαν από…

Κινηματογράφος

3 ελληνικά διαμαντάκια στο TIFF66

Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF66) είχε μια ενέργεια περίεργη, σχεδόν χαοτική. Ήταν μια γιορτή…

Κινηματογράφος

The Panic in Needle Park: Η καταθλιπτική πλευρά της ζωής

Το The Panic in Needle Park είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία…

Κινηματογράφος

La Chinoise: Όταν ο Godard συναντά Mao, Brecht και Dostoevsky

Το La Chinoise του Jean-Luc Godard αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και απαιτητικές ταινίες…

Κινηματογράφος

38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου!

Το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται δυναμικά στην Αθήνα από 20 έως 26 Νοεμβρίου 2025,…

Κινηματογράφος

Η πιο ανθρώπινη εκδοχή του Frankenstein από τον Guillermo del Toro

Με το Frankenstein ο Guillermo del Toro επιχειρεί κάτι που λίγοι σκηνοθέτες θα τολμούσαν: να…

Κινηματογράφος

Το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ docfest έρχεται στη Χαλκίδα!

Η πόλη της Χαλκίδας θα φιλοξενήσει φέτος το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ docfest, το οποίο…