David Fincher: Γνωρίζοντας των μάστερ των ψυχολογικών θρίλερ

Πηγή εικόνας: Daily Mail

Ο David Fincher γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου το 1962. Με αφορμή λοιπόν τα 61ά γενέθλια του σπουδαίου σκηνοθέτη, πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο και το έργο του.

How It Started:

Ο David Fincher ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο με πρωτότυπο και αντισυμβατικό τρόπο. Αρχικά, η πρώιμη έκθεσή του στη δημιουργία ταινιών προήλθε από τον πατέρα του, Jack Fincher, ο οποίος εργαζόταν ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Κάπως έτσι λοιπόν γεννιέται το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη για το σινεμά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980, ο Fincher εργάστηκε σε διάφορα στούντιο οπτικών εφέ και animation, όπου έμαθε τεχνικές για τη δημιουργία ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εφέ και της κινηματογράφησης. Απέκτησε πολύτιμη εμπειρία δουλεύοντας σε έργα όπως το Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983) και το Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), όπου συνέβαλε σε οπτικά εφέ και στο animation.

Πηγή εικόνας: theringer.com

Ωστόσο, η δουλειά του σε μουσικά βίντεο κλιπ ήταν αυτή που του έφερε σημαντική προσοχή και αναγνώριση. Στη δεκαετία του ’80 και του ’90, ο David Fincher σκηνοθέτησε πολλά εμβληματικά μουσικά βίντεο για καλλιτέχνες όπως η Madonna, ο Michael Jackson, οι Aerosmith και άλλοι. Το μουσικό του βίντεο για το Vogue της Madonna κέρδισε πολλά βραβεία και παρουσίασε το χαρακτηριστικό οπτικό του στυλ. Η επιτυχία του στα μουσικά βίντεο τράβηξε την προσοχή του Hollywood και του δόθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσει το Alien 3 (1992), του δημοφιλούς franchise “Alien”. Ενώ η ταινία είχε μια προβληματική παραγωγή και αντιμετώπισε προκλήσεις, σηματοδότησε τη μετάβαση του Fincher από τα μουσικά βίντεο στις ταινίες μεγάλου μήκους.

Διαβάστε επίσης  Dark Water: Τα απομεινάρια μιας τραγωδίας
Πηγή εικόνας: cinephiliabeyond.org

Παρά τις δυσκολίες με το Alien 3, τα επόμενα έργα του Fincher του επέτρεψαν να επιδείξει το μοναδικό σκηνοθετικό του στυλ. Ήταν η δουλειά του σε ταινίες όπως το Seven (1995), Fight Club (1999) και αργότερα σε ταινίες όπως το The Social Network (2010) και Gone Girl (2014) που εδραίωσαν τη φήμη του ως ταλαντούχo και καινοτόμo σκηνοθέτη.

How It’s Going:

O David Fincher έχει μια πλούσια φιλμογραφία με ταινίες που ανήκουν στο είδος του δράματος, και αρκετές είναι ψυχολογικά θρίλερ. Όταν επιλέγεις να δεις μια ταινία του Fincher, δεν το κάνεις για να γελάσεις και να περάσει ευχάριστα η ώρα σου. Αντιθέτως, επιλέγεις συνειδητά να ταξιδέψεις σε έναν πιο σκοτεινό δρόμο παρέα με την οπτική του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει την ικανότητα να δημιουργεί αγωνία και ανατροπές στις ταινίες του. Παρακάτω θα βρεις τη φιλμογραφία του στον κινηματογράφο, αλλά αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή του και σε τηλεοπτικές σειρές οι οποίες είναι: House of Cards (2013-2018), Mindhunter (2017-2019), Love, Death & Robots (2019-έως σήμερα) και Voir (2021).

Filmography:

Alien 3 (1992): Η Ellen Ripley (Sigourney Weaver) προσγειώνεται σε έναν ζοφερό και έρημο πλανήτη φυλακών που κατοικείται από άνδρες κρατούμενους. Η ταινία παίρνει μια πιο σκοτεινή και πιο ατμοσφαιρική τροπή, δίνοντας έμφαση στην απομόνωση και την κλειστοφοβία καθώς το θανατηφόρο πλάσμα Xenomorph ξεκινά για άλλη μια φορά το ανελέητο κυνήγι του.

Seven (1995): Δυο ντετέκτιβ, τους οποίους υποδύονται ο Morgan Freeman και ο Brad Pitt, ερευνούν μια σειρά από φρικιαστικές δολοφονίες εμπνευσμένες από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Οι πράξεις του σχολαστικού και μεθοδικού δολοφόνου αναγκάζουν τους ντετέκτιβ να αντιμετωπίσουν τις δικές τους πεποιθήσεις και τα όριά τους.

Διαβάστε επίσης  Σκέψεις πάνω στον Robert Bresson

The Game (1997): O Nicholas Van Orton (Michael Douglas) είναι ένας πλούσιος τραπεζίτης που λαμβάνει ένα μυστηριώδες δώρο από τον εν διαστάσει αδελφό του. Το δώρο είναι ένα περίτεχνο και καθηλωτικό ”παιχνίδι” που προσφέρεται από μια μυστική εταιρεία. Καθώς εμπλέκεται περισσότερο στο παιχνίδι, η αντίληψή του για την πραγματικότητα διαστρεβλώνεται όλο και περισσότερο, θολώνοντας τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και αλήθειας.

Fight Club (1999): Η διαχρονική αυτή ταινία του David Fincher, περιστρέφεται γύρω από έναν υπάλληλο γραφείου που υποφέρει από αμνησία, ο οποίος γνωρίζει έναν τύπο που φτιάχνει σαπούνια. Μαζί ιδρύουν τη λέσχη Fight Club, μια ”διέξοδο” για τις απογοητεύσεις τους. Καθώς η δημοτικότητα της λέσχης μεγαλώνει, εξελίσσεται σε ένα μεγαλύτερο κίνημα κατά του κατεστημένου που παίζει με τα όρια της πραγματικότητας και της λογικής.

Panic Room (2002): Μια διαζευγμένη μητέρα και η κόρη της μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο δωμάτιο πανικού. Όταν διαρρήκτες εισβάλλουν στο σπίτι τους, μητέρα και κόρη βρίσκονται παγιδευμένες στον ασφαλή θάλαμο (panic room) και αναγκάζονται να ξεγελάσουν τους εισβολείς και να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Πηγή εικόνας: polygon.com

Zodiac (2007): Η ταινία αφορά την πραγματική έρευνα του άπιαστου Zodiac Killer, ενός κατά συρροή δολοφόνου που τρομοκρατούσε τη Βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970 και επικεντρώνεται στις προσπάθειες δημοσιογράφων και αξιωματικών να τον εντοπίσουν.

The Curious Case of Benjamin Button (2008): O Benjamin Button (Brad Pitt) γεννιέται με μια σπάνια πάθηση που τον κάνει να γερνάει αντίστροφα. Καθώς μεγαλώνει, ενώ ο κόσμος γύρω του γερνάει, εκείνος βιώνει τις χαρές και τις λύπες της ζωής με αντίστροφη σειρά, συναντώντας διάφορους χαρακτήρες και καταστάσεις στην πορεία.

Διαβάστε επίσης  Hello, Goodbye and Everything in Between: η νέα προσθήκη του Netflix

The Social Network (2010): Η ταινία εξιστορεί την ταραχώδη άνοδο του Mark Zuckerberg, τον οποίο υποδύεται ο Jesse Eisenberg, καθώς αναπτύσσει την ιδέα για το Facebook ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Καθώς η πλατφόρμα κερδίζει έλξη και εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο, φιλίες διαλύονται, ακολουθούν νομικές μάχες και η πολυπλοκότητα της εξουσίας, της προδοσίας και της καινοτομίας μπαίνουν στο επίκεντρο.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011): O δημοσιογράφος Mikael Blomkvist (Daniel Craig) και η χάκερ υπολογιστών Lisbeth Salander (Rooney Mara), ερευνούν μια εξαφάνιση δεκαετιών σε μια πλούσια σουηδική οικογένεια. Η ιστορία αποκαλύπτει οικογενειακά μυστικά, διαφθορά και βία που πηγαίνει πιο βαθιά από ό,τι θα μπορούσαν ο Mikael και η Lisbeth να φανταστούν.

Gone Girl (2014): H Amy Dunne (Rosamund Pike) εξαφανίζεται και όλα τα φώτα πέφτουν στο σύζυγός της, Nick (Ben Affleck), ο οποίος έχει αρχίσει να γίνεται ο κύριος ύποπτος. Η ταινία εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα των σχέσεων, την επιρροή των μέσων ενημέρωσης και τα σκοτεινά μυστικά που κρύβουν οι άνθρωποι.

Mank (2020): Πρόκειται για ένα βιογραφικό δράμα που προσφέρει μια ματιά στη δημιουργία της κλασικής ταινίας “Citizen Kane”. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman), ο οποίος είναι ένας ταλαντούχος και συχνά προβληματικός σεναριογράφος, καθώς μάχεται με προσωπικούς δαίμονες και περιηγείται στην πολυπλοκότητα του Hollywood τη δεκαετία του 1930.

Πηγή εικόνας: cinemafromthespectrum.com

Οι ταινίες με κάνουν να νιώθω λιγότερο μόνη. Το γράψιμο με βοηθάει να εκφραστώ ελεύθερα και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Το να γράφω για ταινίες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ελεύθερη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bit

Bit: C.Shannon στη σύγχρονη εποχή

Στις μέρες μας μελετάται η εκθετική αύξηση της παραγωγής δεδομένων,
πίσω από τις θημωνιές

Πίσω από τις Θημωνιές: Το μεγάλο ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου

To «Πίσω από τις Θημωνιές» είναι το μεγάλου μήκους ντεμπούτο