Eternal Sunshine Of The Spotless Mind: Καθαρό μυαλό,άδεια καρδιά

 

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα νεαρό ζευγάρι που ξαπλώνει πάνω σε μια παγωμένη λίμνη που έχει ξεκινήσει να σπάει κοντά στα πόδια τους.Στο πάνω μέρος υπάρχει κείμενο που αναγράφει με κόκκινα γράμματα This Spring,Clear your Mind.Από κάτω με μπλέ γράμματα γράφει τα ονόματα των πρωταγωνιστών με σειρά: Jim Carrey, Kate Winslet, Krinsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood, Tom Wilkinson. Στο κάτω μέρος της εικόνας γράφει με μπλέ γράμματα You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story, και ακριβώς απο κάτω με κόκκινα γράμματα αναγράφεται ο τίτλος της ταινίας: Eternal Sunshine of the Spotless Mind.
Πηγή εικόνας: The Movie Database (TMDB)

Το Eternal Sunshine of the Spotless Mind είναι μια αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας ρομαντικού δράματος του 2004 με σκηνοθεσία του Michel Gondry, βασισμένη στο σενάριο του Charlie Kaufman και μια ιστορία των Gondry, Kaufman, και Pierre Bismuth. Στη ταινία πρωταγωνιστούν ο Jim Carrey και η Kate Winslet, με την Kirsten Dunst, τον Mark Ruffalo, τον Elijah Wood και τον Tom Wilkinson σε δευτερεύοντες ρόλους. Ο τίτλος της ταινίας είναι ένα απόσπασμα από το ποίημα του 1717 Eloisa to Abelard του Alexander Pope. Χρησιμοποιεί στοιχεία ψυχολογικού δράματος, επιστημονικής φαντασίας και μη γραμμικής αφήγησης για να εξερευνήσει τη φύση της μνήμης και της αγάπης.

Το Eternal Sunshine of the Spotless Mind έπαιξε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 19 Μαρτίου 2004, με ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς και το κοινό, οι οποίοι επένεσαν το οπτικό στυλ, την επεξεργασία, τη συγγραφή, το σκορ, τα θέματα, τη σκηνοθεσία του Gondry και τις παραστάσεις του καστ, ειδικά του Carrey και της Winslet. Η ταινία ήταν μια box office επιτυχία, κερδίζοντας 74 εκατομμύρια δολάρια με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων δολαρίων, και ονομάστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου μία από τις 10 καλύτερες ταινίες του 2004. Στα 77α βραβεία της Ακαδημίας, οι Bismuth, Gondry και Kaufman κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και η Winslet έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού. Η ταινία έγινε κλασική λατρεία από τη χρόνια από της κυκλοφορίας της και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 2000 και μία από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Σενάριο:

Ο Joel Barish ανακαλύπτει ότι η αποξενωμένη κοπέλα του, Clementine Kruczynski, έχει υποβληθεί σε μια διαδικασία για να διαγραφούν οι αναμνήσεις της από αυτόν από την εταιρεία Lacuna της Νέας Υόρκης. Με ραγισμένη καρδιά, αποφασίζει να υποβληθεί στην ίδια διαδικασία. Προετοιμαζόμενος, ηχογραφεί μια κασέτα που αφηγείται τις αναμνήσεις του για την ασταθή σχέση τους.

Διαβάστε επίσης  Διαχρονικές ταινίες για να βλέπεις ξανά και ξανά

Οι υπάλληλοι της Lacuna δουλεύουν στον εγκέφαλο του Joel καθώς κοιμάται στο διαμέρισμά του, ώστε να ξυπνήσει χωρίς να θυμάται τη διαδικασία. Ένας υπάλληλος, ο Patrick, φεύγει για να δει την κοπέλα του που surprise-surprise είναι η Clementine. Από τότε που έκανε την επέμβαση, ο Patrick χρησιμοποιεί τις αναμνήσεις του Joel και της Clementine ως οδηγό για να την αποπλανήσει. Ενώ η διαδικασία τρέχει στον εγκέφαλο του Joel, ο τεχνικός, ο Stan, και η γραμματέας, η Mary, παίρνουν ναρκωτικά, κάνουν πάρτι πάνω στο κρεβάτι του Joel και κάνουν σεξ.

Advertisements
Ad 14

Ο Joel ξαναζεί τις αναμνήσεις του για την Clementine καθώς διαγράφονται, ξεκινώντας από τον τελευταίο τους αγώνα. Καθώς φτάνει σε παλιότερες πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις, συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να την ξεχάσει. Η διανοητική του προβολή της Clementine υποδηλώνει ότι ο Joel την κρύβει σε αναμνήσεις που δεν την εμπλέκουν. Αυτό σταματά τη διαδικασία, αλλά ο Stan καλεί το αφεντικό του, τον Howard, ο οποίος φτάνει και την ξαναρχίζει τη διαδικασία. Ο Joel φτάνει εντέλη στην τελευταία του ανάμνηση της Κλεμεντίν: την ημέρα που συναντήθηκαν για πρώτη φορά, σε μια παραλία στο Montauk. Καθώς η μνήμη τους καταρρέει, η Clementine λέει στον Joel να τη συναντήσει στο Montauk.

Στο διαμέρισμα του Joel, ενώ ο Stan είναι έξω, η Mary λέει στον Howard ότι είναι ερωτευμένη μαζί του και φιλιούνται. Η γυναίκα του Howard φτάνει έξω απο το σπίτι του Joel και τους βλέπει από το παράθυρο. Θυμωμένη, λέει στον Howard να πει στην Mary την αλήθεια: ότι η Mary και ο Howard είχαν προηγουμένως σχέση και ότι η Mary είχε διαγράψει τις αναμνήσεις της απο όταν ήταν μαζί. Αηδιασμένη, η Mary κλέβει τα αρχεία της Lacuna και τα στέλνει σε όλους στους ασθενείς τους, συμπεριλαμβανομένων του Joel και της Clementine.
Ο Joel ξυπνάει με όλες τις οι αναμνήσεις του από την Clementine να έχουν διαγραφτεί. Πηγαίνει παρορμητικά στο Montauk και συναντά κατά λάθος την Clementine στο τρένο για το σπίτι. Έλκονται ο ένας από τον άλλο και βγαίνουν ραντεβού στον παγωμένο ποταμό Charles στη Βοστώνη. Ο Joel οδηγεί την Clementine σπίτι και ο Patrick τους βλέπει, συνειδητοποιώντας ότι έχουν βρει ο ένας τον άλλο ξανά. Ο Joel και η Κλεμεντίν λαμβάνουν τους δίσκους τους και ακούνε τις κασέτες τους. Σοκαρίστηκαν από τις πικρές αναμνήσεις που είχαν ο ένας για τον άλλο και σχεδόν χώρισαν ξανά, αλλά συμφώνησαν να προσπαθήσουν ξανά.

Διαβάστε επίσης  Trial of the Chicago 7: Ο Aaron Sorkin επιστρέφει στο δικαστικό δράμα
Στην εικόνα απεικονίζεται ένα νεαρό ζευγάρι στο τρένο, που κάθονται ο ένας μπροστά από τον άλλον αλλάη κοπέλα έχει καθίσει ανάποδα στη θέση της για να μπορεί να μιλήσει στον νεαρό.
Πηγή εικόνας: Film Independent

Κριτική:

Το Eternal Sunshine of a Spotless Mind είναι μια απο τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών και κάθε φορά που αρχίζει να έχει ξαφνικά λίγο παραπάνω κρύο βρίσκω την ευκαιρία να την ξανά δω. Αν και είναι λίγο δύσκολο να καταλάβεις σην αρχή τη ροή της ιστορίας όλα αρχίζουν και βγάζουν νόημα μέσα απο΄τις αναμνήσεις του Joel όσο κάνει την διαδικασία διαγραφής της  μνήμης του και εκεί βλέπουμε την περίπλοκη ιστορία αγάπης του με την Clementine. Αν και αρχικά του φάνηκε καλή ιδέα να σβήσει την ίδια της την ύπαρξη από τη ζωή του, όπως κάθε πληγωμένου ανθρώπου, στη πορεία συνειδητοποίησε πόσο την αγαπούσε παρόλο που ήταν αργά πλέον και ότι δεν αξίζει να την χάσει για πάντα, έστω όχι από τις αναμνήσεις του. Έτσι πασχίζει να την κρύψει σε παλιές του αναμνήσεις για να μη την χάσει εντελώς αλλά αποτυγχάνει. Υπάρχει κάτι το συγκινητικό και υπέροχο που παρόλο όλη αυτή τη διαδικασία που οριακά ήταν βλάβη στον εγκέφαλο κάπως μπόρεσε να βρεί ξανά την Clementine από καθαρό συναίσθημα και μόνο. Μπορεί η αγάπη τους να ήταν καταδικασμένη από πολλές απόψεις αλλά κάπως τα κατάφεραν και βρέθηκαν ξανά και τόλμησαν να προσπαθήσουν ξανά παρόλο που ήξεραν ήδη πως θα μπορούσε να καταλήξει όλο αυτό μεταξύ τους και αυτό θέλει κότσια. Πρόκειται για δύο πολύ καλογραμμένους πολυδιάστατους χαρακτήρες που δείχνουν μεγάλη συναισθηματική εξέλιξη καθόλη τη ταινία, ειδικά η Clementine που είναι η αγαπημένη μου BPD Queen. Είναι μια ταινία που είναι λατρευτή από πολλούς και για καλό λόγο,από το έξυπνο τρόπο που έχε γυριστεί,από τις ενδείξεις των αλλαγών των συναισθημάτων της Clementine μέσα από τα μαλλιά της και τα ρούχα της, στις καταχωρίσεις του ημερολγίου του Joel με τα σκίτσα του. Φυσικά σε όλα αυτά δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τα απίστευτα μουσικά κομμάτια της ταινίας που ταιριάζουν ακριβώς στην απεικόνιση των συναισθημάτων της κάθε σκηνής. Βρέχει? ESOASM, έχεις φρεσκοχωρίσει? ESOASM, έχει έξω χαμηλή θερμοκρασία και ψάχνεις δικαιολογία να μη βγείς? ESOASM και πάει λέγοντας.

Διαβάστε επίσης  Down with Love: Κάτω ο Έρωτας;

 

Στην εικόνα απεικονίζονται σε δύο εικόνες οι πρωταγωνιστές της ταινίας κάτω από ένα σεντόνι να κοιτάνε ο ένας τον άλλο όσο κρατάνε τρυφερά το μάγουλο του άλλου.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Spotify list:

Στην εικόνα απεικονίζεται ο πρωταγωνιστής της ταινίας σε πρώτο πλάνο και πίσω του είναι αυτός και η πρώην κοπέλα του να ξαπλώνουν ε έναν παγωμένο ποταμό. Υπάρχει λεζάντα στη μέση της εικόνας που γράφει με πορτοκαλί γράμματα Eternal Sunshine Of The Spotless Mind.
Πηγή Εικόνας: Prime Video

https://open.spotify.com/album/5yOO5ZvqDZx5Sr8jOGtWRR?si=g97cSr62R6a5qyLcBBFtjQ

Δες το τρέιλερ Eternal sunshine of a spotless mind εδώ:

Γειά σας, ονομάζομαι η Αναστασία Παπαδοπούλου και είμαι φοιτήτρια αρχιτεκτόνικής και παράλληλα tattoo artist. Μου αρέσει πολύ να βλέπω ταινίες και να γράφω οπότε here I am! Ελπίζω να σας αρέσουν οι προτάσεις μου :)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη
Η αποστολή Φράνκλιν

Η καταστροφή της αποστολής Φράνκλιν

Το 1845 δύο βρετανικά πλοία ξεκίνησαν τον απόπλου με προορισμό