Evil Dead Rise: Το sequel που όλοι περιμέναμε

Evil Dead
Πηγή εικόνας: in.bookmyshow.com

Μετά από αρκετό καιρό αναμονής, επιτέλους, το Evil Dead Rise ξεκίνησε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ύστερα από ένα πολλά υποσχόμενο τρέιλερ, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια (αν και μόλις 97 λεπτά) ταινία του franchise. Βέβαια δε θα δούμε τον αγαπημένο σε όλους Bruce Campbell στο ρόλο του Ash. Ο ίδιος είχε αναφέρει παλιότερα πως έχει μεγαλώσει πλέον για να κάνει κάτι τέτοιο. Εκτελεί όμως χρέη παραγωγού μαζί με τον σκηνοθέτη των «The Evil Dead» (1981) και «Evil Dead 2» (1987), Sam Raimi. Άντε καλα, ακούμε και τη φωνή του κάποια στιγμή αλλά δε θα πω περισσότερα!

Πηγή εικόνας: discussing film.net

Πρωταγωνίστριες λοιπόν του Evil Dead Rise είναι η Lily Sullivan (Mental, 2012) και η Alyssa Sutherland, γνωστή ως Princess Aslaug από τη σειρά «Vikings». Το καστ συμπληρώνουν οι Morgan Davies (Blaze, 2022), Gabrielle Echols (Reminiscence, 2021) και η μικρή Nell Fisher (Northspur, 2022). Αν και sequel, η ταινία αποτελείται από ένα ολοκαίνουριο καστ. Κανένας από τους παλιότερους πρωταγωνιστές δεν κάνει την εμφάνησή του. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Lee Cronin (The Hole in the Ground, 2019). Η ταινία ήταν αρχικά να μπει κατευθείαν στο HBO Max αλλά μετά τις θετικές αντιδράσεις που έλαβε στις δοκιμαστικές προβολές, αποφάσισαν να βγει πρώτα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πηγή εικόνας: hollywoodreporter.com

Υπόθεση

Η Beth (Lily Sullivan) έχει μία μεγαλύτερη αδερφή, την Ellie (Alyssa Sutherland), από την οποία έχει αποξενωθεί χρόνια τώρα. Η Ellie μεγαλώνει μόνη τα τρία της παιδιά, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λος Άντζελες. Η Beth από την άλλη, κάνει μία τελείως διαφορετική ζωή που δε βρίσκει σύμφωνη την αδερφή της. Λίγες ώρες μετά την άφιξη της Beth στο σπίτι, ένας ισχυρός σεισμός προκαλεί μεγάλες ζημιές στο κτήριο. Έτσι, βγαίνουν στην επιφάνεια ένα βιβλίο (το Necronomicon φυσικά!) και κάποιοι δίσκοι για πικάπ. Αυτά θα πέσουν στα χέρια των παιδιών της Ellie και η περιέργεια τους θα γίνει η αιτία να ξυπνήσει το απόλυτο κακό. Οι δαίμονες που θα ελευθερωθούν θα απειλήσουν να χωρίσουν την οικογένεια και να καταλάβουν τις ψυχές αυτών που θα βρεθούν στο διάβα τους.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: polygon.com

Κριτική

Από το τρέιλερ και μόνο είχα αποφασίσει πως το Evil Dead Rise θα το δω σε κινηματογράφο. Για κάποιο λόγο με είχε τρομάξει αρκετά, όχι πως μου είναι και ιδιαίτερα δύσκολο βέβαια. Νομίζω πως ευθύνεται η πρωταγωνίστρια, η σωματική της κίνηση είχε κάτι το απόκοσμο, το ανατριχιαστικό. Και αν κρίνω από το πόσο καλά πάει σε εισιτήρια, μάλλον αρκετοί σκέφτηκαν το ίδιο. Η αίθουσα ήταν γεμάτη και ήταν η πρώτη φορά που δεν ενοχλήθηκα από τις ομιλίες, τα γέλια μετά από την τρομάρα, τις κραυγές των γύρω μου. Ίσα ίσα το απόλαυσα όσο δεν πάει. Γιατί τέτοιου είδους ταινίες γι’ αυτό είναι. Και ναι, είχα καιρό να περάσω τόσο ωραία στον κινηματογράφο.

Η πλοκή του Evil Dead Rise διαδραματίζεται σε πόλη. Φεύγει από την φύση, την οποία είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες ταινίες της σειράς. Αυτό θεωρώ πως δίνει μία νέα πνοή, μία πιο φρέσκια οπτική. Ουσιαστικά είναι μία μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας. Επειδή όλη η ταινία είναι γυρισμένη μέσα σε ένα κτήριο, με τους πρωταγωνιστές να κινούνται μόνο στο διαμέρισμα, στο διάδρομο και στο πάρκινγκ, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά κλειστοφοβική. Η Alyssa Sutherland είναι απλά εξαιρετική στο ρόλο της, από την κίνηση του σώματός της μέχρι την εναλλαγή τον εκφράσεων του προσώπου της.

Δε νομίζω πως θα ξεχάσω σύντομα τη σκηνή που τη βλέπουμε στον διάδρομο από το ματάκι της πόρτας. Επίσης, δε νομίζω πως θα χρησιμοποιήσω τρίφτη κουζίνας ποτέ ξανά! Οι φανς θα βρουν κοινά στοιχεία μεταξύ του sequel και των παλιών ταινιών όπως το αλυσοπρίονο, οι τόνοι αίματος και το μαύρο χιούμορ. Αλλά και αναφορές σε άλλες ταινίες τρόμου όπως το «A Nightmare on Elm Street»(1984) και «The Shining» (1980).

Advertising

Κλείσε λοιπόν ένα εισιτήριο, κατά προτίμηση στον κινηματογράφο της γειτονίας σου γιατί θα είναι πιο cozy, και απόλαυσέ το!

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου δίχως ταινίες! Και επειδή μάλλον δεν έφτανε μόνο να τις βλέπω, αποφάσισα να γράφω κιόλας γι'αυτές.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Xenia (2014) – Ένα αφιέρωμα στον Πάνο Χ. Κούτρα

Αν παρακολουθείς τα κινηματογραφικά νέα, ίσως «έπεσες» πάνω σε κάποιο post της ταινιοθήκης της Ελλάδος…

Κινηματογράφος

Coach Carter: Ένας προπονητής ζωής

Το Coach Carter είναι μία βιογραφική αθλητική ταινία του 2005, την οποία σκηνοθέτησε ο James…

Κινηματογράφος

Αντιπολεμική ταινία ή απλά ταινία για τον πόλεμο;

Ανάμεσα στις πιο γοητευτικές συζητήσεις γύρω από τον κινηματογράφο βρίσκεται το ερώτημα αν υπάρχουν, ή…

Κινηματογράφος

K-Pop Demon Hunters: Το K-pop animation που σάρωσε το Netflix

K-Pop Demon Hunters – K-pop, σπαθιά και neon ενέργεια Δεν βλέπω συχνά animation, πόσο μάλλον…

Κινηματογράφος

Where the Sidewalk Ends: Το αειθαλές νουάρ που άφησε το στίγμα του

Είναι περίεργο συναίσθημα το να ξέρεις πως -εκ των πραγμάτων- συλλήβδην όλοι οι συντελεστές μια…

Κινηματογράφος

«What Have Τhey Done to Your Daughters?» – Μια επαναστατική ματιά στους φόνους των ιταλικών gialli

Όπως πολλοί συνάδελφοί του, ο Massimo Dallamano πριν καταπιαστεί με το σινεμά μυστηρίου, έκανε το…

Κινηματογράφος

Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο (1966) – Ένα ελληνικό Western

  Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο (1966), σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, αποτελεί…