
Η σκληρότητα της ζωής είναι ίσως από τα λίγα πράγματα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Τί γίνεται όμως όταν αυτή η σκληρότητα αντικατοπτρίζεται πλήρως στην μεγάλη οθόνη; Και πόσο μάλλον όταν είμαστε θεατές όλων αυτών των σκληρών γεγονότων, που δεν είναι προϊόντα μυθοπλασίας; Όλα τα παραπάνω περιγράφουν φυσικά την ταινία μικρού μήκους με τίτλο ” Forgive Us Our Trespasses ”.
Η Ashley Eakin και ο Shawn Lovering γράφουν μια ταινία που δυστυχώς δεν είναι αποκύημα της φαντασίας τους. Εστιάζει στις απάνθρωπες πράξεις των Ναζί το 1939 εις βάρος εκατοντάδων ανθρώπων με κάποια μορφή αναπηρίας.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί και σκηνοθετικό έργο μιας εκ των δημιουργών της, της Ashley Eakin.
Υπόθεση της ταινίας
Στην ταινία με τίτλο ” Forgive Us Our Trespasses ” πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αγόρι, που δεν έχει εξίσου αναπτυγμένα τα άνω άκρα του. Στο σχολείο όπου φοιτά, οι συμμαθητές του εκδηλώνουν από μικρή κιόλας ηλικία ιδιαίτερα ρατσιστικές απόψεις για τα άτομα με αναπηρία. Η πρώτη αυτή σκηνή της ταινίας είναι ωστόσο πολύ πιο ”light”, σε σχέση με τις επόμενες σκηνές.
Ο μικρός Peter θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εξουθενωτικό και ψυχοφθόρο ανθρωποκυνηγητό. Τον καταδιώκει φυσικά ένα μεγάλο πλήθος εχθρικών Ναζί με την βοήθεια ενός άρματος. Ο Peter όμως δεν χάνει το θάρρος και την ψυχική του δύναμη. Ο ηρωισμός του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι το λιγότερο εντυπωσιακός. Προκειμένου να προστατεύσει μια γυναίκα που μάλλον αντιμετωπίζει και αυτή κάποιας μορφής αναπηρία, μετατρέπει το παιδικό του σώμα σε ”δόλωμα”.

Η τελευταία σκηνή της ταινίας ” Forgive Us Our Trespasses ” είναι στενάχωρη και αποκαρδιωτική. O μικρός Peter παλεύει για την ζωή του σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Ο αγώνας είναι άνισος μιας και ο αντίπαλος του είναι ένας πολύ μεγαλύτερος αλλά και πολύ πιο καλά εξοπλισμένος άντρας. Αν και θα κατορθώσει να γλιτώσει από αυτόν, η προσωρινή του ”νίκη” δεν μας προσφέρει καμία ικανοποίηση ή ανακούφιση παρά μόνο λύπη και αγανάκτηση.
Είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε αυτά τα λόγια του Dietrich Bonhoeffer, που φαντάζουν δυστοπικά πριν την εκτύλιξη της ταινίας: ”Η ηθικότητα μιας κοινωνίας κρίνεται από όσα κάνει για τα παιδιά της.” Στο τέλος μάλιστα της ταινίας, οι συγγραφείς δεν θα διστάσουν να μας ενημερώσουν πως η ιστορία του Peter είναι η ευτυχέστερη σε σχέση με τις ιστορίες εκατοντάδων άλλων ανθρώπων. Το 1939 οι Ναζί δολοφόνησαν 300.000 άτομα με αναπηρία. Οι κρυφές αυτές ”αποστολές” των Ναζί αποτέλεσαν και την αφορμή για την δημιουργία των θαλάμων αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε το trailer της ταινίας ” Forgive Us Our Trespasses ”: