Jan Svankmajer: Μια Αλίκη διαφορετική (Alice-1988)

Πηγή φωτογραφίας: brightwalldarkroom.com

Η Αλίκη (1988)

Η Αλίκη του 1988, του Τσέχου σουρεαλιστή σκηνοθέτη Jan Svankmajer, είναι ίσως το πιο τραυματικό έργο που μπορείς να δεις σε ολόκληρη την παιδική σου ηλικία. Με πρωταγωνίστρια την Kristýna Kohoutová και αξιοποιώντας τα σκοτεινά μονοπάτια του κλασσικού παραμυθιού, ο Jan Svankmajer δημιούργησε μια σατανική παραλλαγή. Δημιούργησε μια φετιχιστική μαύρη κωμωδία, μια παραβίαση των κανόνων, που αποτελεί δυναμικό χαρακτηριστικό του άναρχου, προσωπικού του σύμπαντος. Το συγκεκριμένο έργο είναι ίσως η πιο σκοτεινή μεταφορά της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» που έγινε ποτέ. Η Αλίκη περιφέρεται σε ένα χέρσο κι εφιαλτικό τοπίο, που πάντα φαίνεται να έχει απειλητική διάθεση και στοιχειώνει την ατμόσφαιρα. Mια χαοτική ψυχολογική κατάσταση, ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όλους τους πυρετικούς σου εφιάλτες.

Αλίκη
Πηγή φωτογραφίας: brightwalldarkroom.com

Ο Jan Svankmajer

O ιδιαίτερος Jan Svankmajer γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1934 στην Πράγα, όπου ακόμα ζει και δημιουργεί. Πολύπλευρος καλλιτέχνης, γραφίστας, σχεδιαστής, γλύπτης, ποιητής, συγγραφέας, σουρεαλιστής που συγκαταλέγει στις επιρροές του ακόμα και τον Sigmund Freud, τον Edgar Allan Poe και τον Marquis de Sade. Τα έργα του έκαναν μεγάλη διαφορά τη δεκαετία του ’60 με μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους, σουρεαλιστικού τύπου, με μια πικρόχολη ειρωνεία. Το αποτέλεσμα ήταν η συχνή απαγόρευσή του από το σοσιαλιστικό καθεστώς της τότε Τσεχοσλοβακίας, παρά το θρίαμβό του στα διεθνή Φεστιβάλ. Μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Τerry Gilliam , ο Tim Burton  και ο David Lynch τον θεωρούν ως έναν από τους πλέον επιδραστικούς στο έργο τους, δημιουργούς.

Αλίκη
Πηγή φωτογραφίας: dafilms.com

Τα λόγια του

Ο Jan Svankmajer για τον ρόλο του ως δημιουργός, είπε: «Οι animation δημιουργοί έχουν την τάση να δημιουργούν έναν κλειστό κόσμο για τους εαυτούς τους, όπως όσοι εκτρέφουν περιστέρια ή κουνέλια. Ποτέ δεν αποκαλώ τον εαυτό μου σκηνοθέτη animation, διότι δεν ενδιαφέρομαι για τις τεχνικές του σχεδίου ή για τη δημιουργία της απόλυτης παραίσθησης, αλλά θέλω να εμφυσήσω ζωή στα καθημερινά αντικείμενα. Ο σουρεαλισμός υφίσταται μέσα στην πραγματικότητα, όχι παράλληλα μ’ αυτήν». Συνδυάζοντας τη ζωντανή δράση με το κουκλοθέατρο, τη γλυπτική, την τεχνική της πλαστελίνης και του stop motion animation, ο Jan Svankmajer πλάθει έναν κόσμο όπου όλοι οι νόμοι αναστρέφονται και καταργούνται, διότι τα αντικείμενα αποκτούν ζωή και αυτόνομη σκέψη ενώ ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι το όνειρο και η φαντασία είναι η μόνη πραγματικότητα.

Πηγή φωτογραφίας: wepa.unima.org

Ο ίδιος είπε «Στη δουλειά μου, όπως οι παλιοί αλχημιστές, αποστάζω διαρκώς το νερό των εμπειριών μου, από την παιδική μου ηλικία, τις εμμονές, τις ευαισθησίες και τα άγχη μου, έτσι ώστε να μπορέσει να αναβλύσει το “βαρύ νερό” της γνώσης, το αναγκαίο νερό για την μεταλλαγή της ζωής».

Advertising

Advertisements
Ad 14
Αλίκη
Πηγή φωτογραφίας: 032c.com

Δείτε εδώ το τρέιλερ του Alice – (1988):

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

«Spielberg in the ’70s–’80s» στα Ιωάννινα!

  «Spielberg in the ’70s–’80s» στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα! Το Πολιτιστικό…

Κινηματογράφος

Από το Βιβλίο στην Οθόνη!

Στον ειδυλλιακό κήπο του ΕΛΙΒΙΠ στο Παλαιό Ψυχικό, το Athens Open Air Film Festival υπογράφει…

Κινηματογράφος

«The Descent»: Τι έχει απομείνει να σε τρομάξει όταν έχεις δει την κόλαση;

Το «Descent» του 2005, είναι η δεύτερη ταινία του Άγγλου Neil Marshall (σκηνοθέτης των «Doomsday»,…

Κινηματογράφος

Run – Ένα θρίλερ για την σκοτεινή πλευρά της μητρικής αγάπης

Μητρική αγάπη ή έλεγχος; Η μητρική αγάπη αποτελεί ένα από τα πιο αγνά και προστατευτικά…

Κινηματογράφος

Sophia Loren: Τι να δεις μετά το «Παιδί και το Δελφίνι»

Σίγουρα έχεις ακούσει το όνομα της, αλλά, αν δεν είσαι φαν του «παλιού καλού κινηματογράφου»,…

Κινηματογράφος

Το 4ο Ευβοϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε!

Το Ευβοϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε με επιτυχία φέτος, αφήνοντας το στίγμα του στον πολιτιστικό χάρτη…

Κινηματογράφος

Crimson Peak – Μια ιστορία με φαντάσματα, όχι για φαντάσματα

Η αναγέννηση της γοτθικής αισθητικής και τεχνικής αφήγησης, που αναδύεται στον κινηματογραφικό τρόμο τα τελευταία…