Κοντά, μα μακριά ~Spoilers~

Πηγή εικόνας: My Movies

Η ταινία “Kοντά” είναι Βέλγικης και Γαλλικής παραγωγής, καθώς κυκλοφόρησε στην Γαλλία το 2022. Αφού εμφανίστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες, απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Η ταινία θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως το 2023 , τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Ο σκηνοθέτης είναι ο Lukas Dhont, και οι δυο πρωταγωνιστές είναι ο Eden Dambrine και ο Gustav De Waele. Η ταινία είναι κυρίως δράμα, αν και αφορά μία όμορφη φιλία δύο μικρών αγοριών που “συγκρούεται” με τα κοινωνικά στερεότυπα.

Πλοκή

Η ταινία ουσιαστικά παρουσιάζει τις ζωές του Leo και του Remi. Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι σε μικρή ηλικία, και έρχονται πολύ κοντά. Περνάνε πολύ χρόνο μαζί, και γίνονται αχώριστοι. Ταυτόχρονα, πηγαίνουν μαζί στο ίδιο σχολείο, στο οποίο δέχονται αρκετές επιρροές από τους συμμαθητές τους. Αν και η φιλία τους είναι αρκετά δυνατή, οι επιρροές που δέχονται από το σχολικό τους περίγυρο καταφέρνουν να τους επηρεάσουν και στην μεταξύ τους σχέση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε τους δύο φίλους να περνάνε την παιδική τους ηλικία με συνεχή και πολλά εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία διαμορφώνουν τους ίδιους, αλλά και την σχέση τους (Debruge,2022).

Κοντά, μα μακριά πλέον, τα δύο αγόρια πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αντιδρούν διαφορετικά, με έντονα συναισθήματα και με έντονη την απουσία της φιλίας τους.

Κριτική

Η ταινία παρουσιάζει την φιλία των δύο παιδιών πολύ όμορφα και ομαλά, που είναι σαν να το βλέπουμε στην αληθινή ζωή. Καθώς ο Leo και ο Remi αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερα και να συνειδητοποιούν κάποια πράγματα, η σχέση τους αποκτά προβλήματα. Ωστόσο, αυτό έρχεται με ομαλό τρόπο. Αντικειμενικά, η ταινία αντιμετωπίζει την ιστορία των δύο παιδιών με ρεαλιστικό τρόπο, και όχι πολύ δραματικά. Ως θεατής, μπορείς να νιώσεις παραπάνω την σύγχυση που νιώθουν οι πρωταγωνιστές, και όχι λύπηση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό της ταινίας. Μέχρι να έρθει το τέλος.

Διαβάστε επίσης  Gemini Man: Όχι το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Το τέλος της ταινίας αλλάζει τα δεδομένα, και αλλοιώνει ως ένα βαθμό την ομορφιά αυτής της ταινίας. Αφού ο Remi και ο Leo έχουν μαλώσει και απομακρυνθεί, ο Leo γυρνάει από ένα αγώνα ποδοσφαίρου και μαθαίνει ότι ο Remi δεν ζει πλέον. Αν και το γεγονός ότι τα δύο παιδιά ήταν κολλητοί φίλοι και δεν μιλάνε πλέον στενοχωρεί, ο θάνατος του Remi δεν συμβάλλει κάπως στο νόημα της ταινίας. Αντιθέτως, μπερδεύει τον θεατή και τον σοκάρει. Προσθέτει ένα ακραίως δραματικό στοιχείο, το οποίο αλλάζει εντελώς τον χαρακτήρα της ταινίας.

Επιπλέον, η ταινία δεν δηλώνει άμεσα την σεξουαλικότητα των δύο αγοριών αλλά προσφέρει αρκετά στοιχεία στον θεατή ώστε να αντιμετωπίσει αυτήν την ιστορία ως μία ιστορία καταπιεσμένης σεξουαλικότητας ή ως μία ιστορία που δύο μικρά παιδιά ανακαλύπτουν την σεξουαλικότητα τους στην εφηβεία, με μεγάλες και αρνητικές επιρροές (Bradshaw,2022).

Γενικό Συμπέρασμα

Γενικά μιλώντας, η ταινία αυτή είναι αρκετά έντονη, και ταυτόχρονα όμορφη. Ωστόσο, αγγίζει – έμμεσα- ένα θέμα που χρήζει προσοχή. Ειλικρινά μιλώντας, η ταινία θα μπορούσε να δώσει κάποια μηνύματα με ξεκάθαρο τρόπο και παραπάνω υπευθυνότητα. Παρόλα αυτά, είναι μία δυνατή ταινία, και σίγουρα συναισθηματική.

Πηγή εικόνας: Filmaffinity

Πηγές

Bradshaw, P. (2022).Close review – a heartbreaking tale of boyhood friendship turned sour. Ανακτήθηκε από https://www.theguardian.com/film/2022/may/27/close-review-a-heartbreaking-tale-of-boyhood-friendship-turned-sour/ (τελευταία πρόσβαση 18.01.2023)

Debruge, P. (2022).‘Close’ Review: This Belgian Buddy Story Seems So Beautifully Understated, Until Suddenly It Isn’t. Ανακτήθηκε από https://variety.com/2022/film/reviews/close-review-1235277094/(τελευταία πρόσβαση 18.01.2023)

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα