Πόσο αληθινά γεγονότα;

Η απόσταση του σεναρίου από την πραγματικότητα δεν είναι πάντα μικρή. Στο βωμό της τέχνης θυσιάζονται πολλά στοιχεία και γεγονότα, ώστε να δημιουργηθεί μια ελκυστική ιστορία, άξια αφήγησης. Καιρός λοιπόν, να μιλήσουμε με νούμερα! Οι ερευνητές του «Information is Beautiful» επέλεξαν τις διασημότερες ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, τις έβαλαν κάτω και αναλύοντάς τες, σκηνή-σκηνή ανακάλυψαν όλη την αλήθεια. Για να δούμε λοιπόν, ποιες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αλήθειας και που υστερούν αυτές με το μικρότερο;


41,4 % «The Imitation Game» (2015)

αληθινά γεγονόταΚάτω από τη βάση συναντάμε τη βιογραφία του μαθηματικού Alan Tuning (Benedict Cumberbatch), ο οποίος μαζί με την ομάδα του κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το μυστικό κώδικα Enigma, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πηγές τις έρευνας δηλώνουν, πως ο Tuning ήταν εκκεντρικός, αλλά σε καμία περίπτωση αυτιστικός, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα, φιλικό και ευγενή. Ακόμη, το όνομα της μηχανής αποκρυπτογράφησης δεν ήταν ποτέ «Christopher», αλλά «Bombe» με το πρώτο λειτουργικό μοντέλο να ονομάζεται «Victory». Αρκετές ασάφειες υπάρχουν και στα αίτια θανάτου του Tuning, μη γνωρίζοντας αν ήταν αυτοκτονία ή ατυχής δηλητηρίαση.


61,4 % «Dallas Buyers Club» (2014)

αληθινά γεγονόταΤο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του Ron Woodroof (Matthew McConaughey), που παράνομα εισήγαγε και πουλούσε φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS είναι αληθινό. Όμως, τα περισσότερα στοιχεία της ζωής του δεν αληθεύουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας της Rayon που εξαιρετικά υποδύθηκε ο Jared Leto είναι μία προσωποποίηση της LGBTQ κοινότητας, με σκοπό την απεικόνιση της αυξανόμενης αποδοχής τους από τον Ron. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί πως και ο χαρακτήρας της γιατρού (Jennifer Garner) αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας.

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες τρόμου βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα

61,4 % «Lion» (2016)

αληθινά γεγονότα

Advertisements
Ad 14

Ο νεαρός Ινδός, Saroo (Dev Patel) ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της πραγματικής του οικογένειας, 25 χρόνια μετά την εξαφάνισή του. Η βασική γραμμή αυτής της ιστορίας αναζήτησης είναι αληθινή και βασίζεται στο βιβλίο του ιδίου, με τίτλο «A Long Way Home». Κατά τα άλλα, η παραγωγή επικεντρώνεται στο συναίσθημα, αλλοιώνοντας την πραγματική ψυχολογία του πρωταγωνιστή και εισάγοντας χαρακτήρες που μεταθέτουν το ενδιαφέρον σε πλαστά γεγονότα, όπως τη σχέση του Saroo με τη Lucy.


 

74,6 % «The Wolf of Wall Street» (2014)

Με μία γρήγορη ανασκόπηση της ταινίας στο μυαλό μας, ίσως αισθανθούμε μια ανακούφιση που το ποσοστό δεν είναι μεγαλύτερο. Κι όμως, με κύρια πηγή πληροφόρησης την αυτοβιογραφία του χρηματιστή Jordan Belfort, η πλειοψηφία των απίστευτων σκηνών αποτελούν γεγονότα. Λεπτομέρειες και ασήμαντα στοιχεία, που συνέβαλαν στη συνοχή της ταινίας ήταν αυτά που μειώνουν το ποσοστό, όπως η γνωριμία του Belfort με το συνεργάτη του Azoff που δεν έγινε στο εστιατόριο, αλλά μέσω της πρώτης συζύγου του. Ακόμη, ο χαρακτηρισμός «Λύκος της Wall Street» δε φαίνεται να αποδόθηκε κάποτε στον Belfort.


81,4 % «Captain Phillips» (2013)

αληθινά γεγονόταΔιασταυρώνοντας τα στοιχεία της βιογραφίας του καπετάνιου Richard Phillips (Tom Hanks) διαπιστώθηκε πως τα γεγονότα ήταν αρκετά ακριβή. Η συναρπαστική ταινία αφηγείται την περιπέτεια του καπετάνιου που πιάστηκε όμηρος, ύστερα από την κατάληψη του εμπορικού πλοίου Maersk Alabama, το 2009 από Σομαλούς πειρατές. Οι περισσότερες αυθαιρεσίες έγιναν στην παρουσίαση των πειρατών για τους οποίους στην πραγματικότητα , δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Συνεπώς, η σχέση του Richard με τον Muse δεν πρέπει να ήταν τόσο οικεία, όσο εμφανίζεται.

Διαβάστε επίσης  Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Steven Spielberg

88,1 %  «12 Years a Slave» (2013)

Παρά την παλαιότητα των στοιχείων που βασίζονται στα απομνημονεύματα του ιδίου του Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), η ταινία είναι ακριβέστατη. Ολόκληρο το χρονικό  του ελεύθερου Αφροαμερικανού από την απαγωγή του, το 1841 και τη ζωή του ως σκλάβος μέχρι και την απελευθέρωσή του, δώδεκα χρόνια μετά, διασταυρώθηκε και θεωρείται αληθινό. Ελάχιστες είναι οι σκηνές που επινοήθηκαν για λόγους δραματοποίησης.

 


91,4 % «The Big Short» (2016)

αληθινά γεγονόταΜια περίπτωση βιογραφίας, που ωραιότατα πάντρεψε την εξιστόρηση δραματικών γεγονότων με το όμορφο χιούμορ. Προσεγγίζοντας  δύσκολες πολιτικές και οικονομικές έννοιες, με μια ανεπιτήδευτη ευκολία η ταινία έγινε προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό, προσφέροντας αρκετές πληροφορίες . Από μια τόσο καλοδουλεμένη ταινία δε θα περιμέναμε κάτι λιγότερο στο κομμάτι της ιστορικής ακρίβειας. Το σενάριο ακολουθεί  πολύ πιστά την ίσως, χειρότερη πραγματικότητα της Αμερικής, κατά την κρίση της  προηγούμενης δεκαετίας.


100 % «Selma» (2014)

Ο Martin Luther King στον αγώνα διεκδίκησης του δικαιώματος ψήφου για τους Αφροαμερικανούς,  οργανώνει μία πορεία στην πόλη Σέλμα, της Αλαμπάμα, το 1965. Φροντίζοντας για την απόδοση φόρου τιμής σε όλους τους συμμετέχοντες, οι παραγωγοί πρόσθεσαν επιπλέον ηθοποιούς και παρουσιάζοντας όλο το φάσμα των γεγονότων, η ταινία αγγίζει την κορυφή, χωρίς αστοχίες.

 


 Πηγή: http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/based-on-a-true-true-story/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της