1821: 3+1 άγνωστες ταινίες για την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα

Οι ταινίες για το 1821 και για την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα είναι περισσότερες από αυτές που βλέπουμε κάθε χρόνο στην Ελληνική τηλεόραση.  Σκοπός του άρθρου μας είναι να φέρει στην επιφάνεια μερικά από αυτά τα φιλμ που βλέπουμε ελάχιστα ή και καθόλου.

Πάμε να τα γνωρίσουμε!

Σταυραετοί στα Μετέωρα (1970)

1821
Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρωταγωνιστές: Λαυρέντης Διανέλλος, Νίκος Σαμαράς, Γιώργος Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Bασίλης Κονταξής
Βαθμολογία στο IMDB: 3.8

Advertising

Advertisements
Ad 14

To «Σταυραετοί στα Μετέωρα» είναι μια ασπρόμαυρη περιπέτεια του 1970. Βρισκόμαστε λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στον Θεσσαλικό κάμπο. Ένας Τούρκος λήσταρχος μαζί με τη συμμορία του θα απαγάγουν μια Ελληνίδα αλλά ο αδερφός της θα καταφέρει να τη σώσει. Εκείνη με τη σειρά της θα ανακαλύψει το σχέδιό τους για τη λεηλασία των μοναστηριών των Μετεώρων. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε και μέσω της πλατφόρμας του YouTube.

Ο Ανθός της Λίμνης (1999)

1821
Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρωταγωνιστές: Βαγγέλης Μουρίκης, Λάκης Κομνηνός, Κατερίνα Μουτσάτσου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Τσαρούχας
Βαθμολογία στο IMDB: 6.7

«Ο Ανθός της Λίμνης» είναι ένα δραματικό φιλμ που γυρίστηκε στην πόλη της Καστοριάς. 14 Νοεμβρίου του 1999 έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το 2000 προβλήθηκε στους κινηματογράφους. Βρισκόμαστε πολλά χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, στην Καστοριά που συνεχίζει να τελεί υπό οθωμανική κυριαρχία. Εκεί, ο γιος ενός ψαρά γνωρίζεται με έναν πληγωμένο Μακεδονομάχο. Αυτό τον βοηθά να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση, την οποία δεν τόλμησε ο οικογενειάρχης πατέρας του. Το φιλμ κυκλοφορεί ελεύθερα και στο YouTube.

Διαβάστε επίσης  9+ 1 Χριστουγεννιάτικες ταινίες που δεν έχετε δει

Καλάβρυτα 1821 (1970)

Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρωταγωνιστές: Σπύρος Παππάς, Περικλής Χριστοφορίδης, Παύλος Λιάρος
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ζιάγκος
Βαθμολογία στο IMDB: 4.0

Advertising

Η ταινία «Καλάβρυτα 1821» είναι μια σπάνια ιστορική- δραματική παραγωγή που τοποθετείται στον Μοριά, παραμονές του μεγάλου ξεσηκωμού. Ο Λάμπρος είναι ο γιος του αγωνιστή Στράτου Κανάκη και ερωτευμένος με την Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δυο τους αντιμετωπίζουν την άρνηση των γονιών τους για την καταγωγή και τη θρησκεία τους. Παρ’ όλα αυτά, η Αϊσέ είναι αποφασισμένη να βαπτιστεί μέχρι και Χριστιανή, παίρνοντας το όνομα Ελευθερία. Μπορείτε να το βρείτε και στο YouTube.

Μπουμπουλίνα (1959)

1821
Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρωταγωνιστές: Ειρήνη Παππά, Αντρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος
Βαθμολογία στο IMDB: 6.0

Ταινίες με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αγώνα του 1821 έχουμε δει. Μερικές από αυτές που μπορούμε να θυμηθούμε είναι ο Παπαφλέσσας και η Μαντώ Μαυρογένους. Δεν έχουμε δει, ωστόσο, ή έχουμε δει σπάνια, την κινηματογραφική μεταφορά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το καστ των ηθοποιών συμπληρώνουν ο Αρτέμης Μάτσας, η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Γιώργος Βελέντζας. Μπορείτε να τη βρείτε ελεύθερα στο internet.

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιστορίες προδοσίας στην αρχαιότητα

Ιστορίες προδοσίας στην αρχαιότητα

Όπως λέει και το λαϊκό απόφθεγμα «την προδοσία πολλοί αγάπησαν,
Τρίστραμ Σάντι

Τρίστραμ Σάντι: σουρεαλισμός στα χρόνια της λογικής

Η “αρχή του αποχρώντος λόγου” -η ολοένα υποχώρηση κι εμβάθυνση