Πηγή Εικόνας: Lifo.gr

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει δημιουργήσει – για ακόμα μία φορά – μία ταινία που έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα και δεν έχει καν κυκλοφορήσει ακόμα. Κλασσικά, η Emma Stone είναι η πρωταγωνίστρια. Η τίτλος της ταινίας είναι “Poor Things” η αλλιώς “Φτωχά Πράγματα”, και η ταινία θα είναι διαθέσιμη στους κινηματογράφους στην Αμερική στις 8 Σεπτεμβρίου. Βλέποντας το trailer της ταινίας καταλαβαίνουμε αμέσως ότι πρόκειται για μία τυπική ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Λάνθιμος. Αυτό το παράξενο στοιχείο κυριαρχεί αλλά, αυτό που είναι διαφορετικό αυτή την φορά είναι ότι η ταινία είναι επιστημονικής φαντασίας. Με λίγα λόγια, η ταινία είναι κυρίως δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας αλλά, είναι και ρομαντική. Επιπλέον, η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλασντερ Γκάρι.

Πλοκή

Η  Μπέλα Μπάξτερ (Emma Stone) είναι μία νεαρή κοπέλα που επανέρχεται στην ζωή εξαιτίας του Δρ. Γκόντγουιν Μπάξτερ (William Dafoe). Σε ένα κόσμο γεμάτο ευκαιρίες και νέα δεδομένα, η Μπέλα διψάει για ζωή και θέλει να ζήσει περιπέτειες. Καθώς όμως είναι υπό την προστασία του επιστήμονα που την έφερε πίσω στην ζωή, δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Έτσι, δραπετεύει με τον Ντάνκαν Γουέντερμπερν (Mark Ruffalo), και ταξιδεύει μαζί του σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτοντας τι σημαίνει ζωή, και τι σημαίνει να είσαι γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει στην Βικτωριανή εποχή και κοινωνία (Ζουμπουλάκης, 2023).

Πηγή Εικόνας: Lifo.gr

Preview

Συνήθως, ο συνδυασμός Emma Stone και Γιώργος Λάνθιμος σημαίνει μία ταινία ιδιαίτερη και αξιοσημείωτη. Το “Poor Things” μας δείχνει ήδη ότι θα έχει απήχηση. Επίσης, η πλοκή έχει αρκετό ενδιαφέρον. Ωστόσο, μία απλή πλοκή σε σκηνικό επιστημονικής φαντασίας μπορεί να συντελέσει σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, έχοντας εις υπόψιν πως ο Γιώργος Λάνθιμος προσπαθεί να παρουσιάσει πολύ ρεαλιστικά θέματα μέσω όχι και τόσο συνηθισμένων τρόπων, μας κινητοποιεί να δούμε πως θα το καταφέρει αυτό αυτή την φορά με το χαρακτηριστικό της επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε επίσης  Βαγγέλης Παπαθανασίου: Τα καλύτερά του soundtracks

Επιπροσθέτως, η ταινία έχει σκηνές σεξουαλικού και βίαιου περιεχομένου. Κατ’ επέκταση, ο συνδυασμός βικτωριανής περιόδου με επιστημονική φαντασία είναι σίγουρα κάτι καινούργιο και ιδιαίτερο. Ταυτόχρονα, υπάρχει ήδη συζήτηση όσο αφορά το φεμινιστικό στοιχείο της ταινίας. Σύμφωνα με την πλοκή, η Μπέλα ξυπνάει, και θέλει να ζήσει ελεύθερη. Ωστόσο, η βικτωριανή κοινωνία τοποθετεί την γυναίκα σε μία πολύ περιορισμένη θέση. Η Βικτωριανή γυναίκα είναι ‘τοποθετημένη’ στο σπίτι, έχοντας τον ρόλο του φροντιστή των παιδιών και του νοικοκυριού. Ενδεχομένως, ο Λάνθιμος προσπαθεί να σπάσει και αυτό το στερεότυπο μέσω του ότι η Μπέλα ξαναγεννιέται ‘ελεύθερη’ και ικανή να ζήσει την ζωή της, και να ταξιδέψει.

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.