Οι Άλλοι: Το διαχρονικό ψυχολογικό θρίλερ του Alejandro Amenabar

NICOLE KIDMAN, THE OTHERS, 2001RYM7E4 NICOLE KIDMAN, THE OTHERS, 2001
~ Οι Άλλοι ~ Πηγή Εικόνας: theguardian.com

Η ταινία “The Others” είναι μία παλιά ταινία τρόμου που δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά. Με πρωταγωνίστρια την Nicole Kidman, βλέπουμε μία οικογένεια στην Αγγλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αποξενωμένοι στην έπαυλη τους, αντιμετωπίζουν μία σκοτεινή – κυριολεκτικά – ζωή. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2001 οπότε είναι επισήμως 22 χρονών. Ωστόσο, είναι μία ταινία που μετά από 22 χρόνια ακόμα αρέσει. Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι την γνωρίζουν. Ο σκηνοθέτης, Alejandro Amenábar, είναι και ο σεναριογράφος. Εκτός από την Nicole Kidman, τους ρόλους των παιδιών της παίζουν ο Christopher Eccleston και η Fionnula Flanagan. Fun fact, η ταινία κέρδισε 8 Goya βραβεία το 2002.

Πλοκή

Η Grace, μία νεαρή γυναίκα, μένει μαζί με τα δύο της παιδιά, τον Νίκολα και την Άννα. Η οικογένεια έχει χάσει κατά πάσα πιθανότητα τον πατέρα στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, ακόμα τον περιμένουν. Καθώς ζουν σε μία έπαυλη που χρειάζεται πολύ φροντίδα, η Grace αναζητά ένα κηπουρό και μία γυναίκα για να φροντίζει το σπίτι. Έτσι λοιπόν έρχεται η κυρία Μιλς, η Λυδία και ο κύριος Τατλ. Έχοντας το πλεονέκτημα ότι γνωρίζουν το σπίτι επειδή το φρόντιζαν από παλιά, προσλαμβάνονται (Ebert, 2001).

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι τα παιδιά είναι αλλεργικά στο φως. Έτσι, δεν πρέπει να έρχονται καθόλου σε επαφή με τον ήλιο. Ταυτόχρονα, η Grace έχει πολλούς κανόνες μέσα στο σπίτι. Πρώτον, για να ανοίξεις μία πόρτα και να μπεις σε ένα δωμάτιο, πρέπει να έχει κλείσει η πόρτα πίσω σου. Δεύτερον, επιτρέπει μόνο το φως των κεριών (Ebert, 2001).

Διαβάστε επίσης  The Swimmers: H συγκινητική ιστορία δύο ''μαχητριών'' απ' την Συρία

Έτσι λοιπόν, η Grace, τα παδιά της και οι καινούργιοι βοηθοί πρέπει να βρούν ένα τρόπο να κατοικούν μαζί…

Advertisements
Ad 14
Πηγή Εικόνας: thefilmagazine.com

Σημεία Ενδιαφέροντος

Αρχικά, η ταινία αυτή είναι πολύ πλούσια. Πλούσια σε στοιχεία που παραπέμπουν σε μία αξιοσημείωτη ταινία τρόμου. Είναι η creepy ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, η απομονωμένη έπαυλη, και οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το πόσο ομαλά συμβαίνουν όλα. Η ταινία σε συνεπαίρνει, και πριν το καταλάβεις έχεις μπει πλήρως στο κλίμα.

Προσωπικά, αυτό που ξεχωρίζει παραπάνω είναι οι σχέση των παιδιών και η παρουσία τους. Πιστεύω ότι από εκεί ξεκινάνε όλα. Επιπλέον, υπάρχει μία παράξενη ένταση στην ατμόσφαιρα, ειδικά αφού έρθουν και οι βοηθοί. Ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά πάντως. Όταν ένα πρόσωπο κάνει την εμφάνιση του, ο φωτισμός, τα ρούχα και τα πάντα γύρω του, είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα.

Επιπροσθέτως, αν και η πλοκή μοιάζει απλή, κοινή και κατανοητή, ο θεατής μαθαίνει σιγά σιγά ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στην ιστορία που δεν τα μαθαίνεις μέχρι το τέλος…

 

Τελευταία Σχόλια

“Οι Άλλοι” λοιπόν είναι μία καλή και διαχρονική ταινία τρόμου που λειτουργεί και ως ψυχολογικό θρίλερ. Άλλοι την βλέπουν ως μία ιστορία ενός στοιχειωμένου σπιτιού (hint), ενώ άλλοι ως μία ιστορία φαντασμάτων. Όπως και να έχει, είναι η τέλεια ταινία για να δεις ένα από τα επερχόμενα Φθινοπωρινά βράδια. Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης  Belfast και Αζόρ: Νέες ταινίες 27 Ιανουαρίου

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

LGBTQ+

Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες