«Η Ωραία Κοιμωμένη» (1959), Βαυαρία, Γερμανία
Η Ωραία Κοιμωμένη αποτελεί μία ταινία κινούμενων σχεδίων που είναι πολύ πιθανό να ενέπνευσε, μαζί με τις παρόμοιες της (π.χ. Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι), στην κατασκευή του «αιώνιου» παραμυθιού, αυτού με βασικό στόχο την εύρεση ή καλύτερα την αναμονή του «πρίγκιπα-σωτήρα» και τη «μεγάλη αγάπη» ταυτόχρονα. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα όμως, είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το κάστρο που βλέπουμε στο φιλμ, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται στην νοτιοδυτική Βαυαρία της Γερμανίας και χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Λουδοβίκο Β’ (1845-1886) ως φόρο τιμής στον συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον οποίο ο βασιλιάς φαίνεται να θαύμαζε ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, το κάστρο Νοϊσβανστάιν (Neuschwanstein), που με δικά του έξοδα έχτισε ο Λουδοβίκος, τοποθετείται στις Βαυαρικές Άλπεις και από ησυχαστήριο του βασιλιά, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την κατασκευή του, αποτελεί πλέον αξιοθέατο για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (1992), Αλσατία, Γαλλία
Ένας πρώην πρίγκιπας «παγιδευμένος» στα μάγια που τον μεταμόρφωσαν σε «σκοτεινό» τέρας, αναμένει μόνος στο κάστρο του την αληθινή αγάπη, την οποία θα βρει στο πρόσωπο της πανέμορφης και δυναμικής Μπελ. Βασισμένη σε γαλλικό παραμύθι η ταινία της Disney, ήταν η πρώτη ταινία κινούμενων σχεδίων που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, η οποία δεν κατάφερε να κερδίσει, έχει όμως στην κατοχή της τα Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και Πρωτότυπου τραγουδιού. Το μαγευτικό σκηνικό της η ταινία κινουμένων σχεδίων οφείλει στην Αλσατία, το χωριό της Γαλλίας με την απαράμιλλη ομορφιά, τα ξύλινα σπιτάκια, τα κανάλια και το συνδυασμό γαλλικής και γερμανικής κουλτούρας, καθώς συνορεύει με την Γερμανία.
«Αλαντίν» (1992), Άγκρα, Ινδία
Τρεις ευχές που όλοι ονειρευτήκαμε και ένα μαγικό χαλί που ποθήσαμε με πολύ ζήλο είχε στην κατοχή του ο Αλαντίν στην ταινία της Disney που είναι βασισμένη στο αραβικό παραμύθι, «Το Λυχνάρι του Αλαντίν» της συλλογής «Χίλιες και μία νύχτες». Το παλάτι του Σουλτάνου της ταινίας, είναι εμπνευσμένο από το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal), το πασίγνωστο μνημείο, που είναι κτισμένο κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας. Ο ναός είναι κτισμένος από λευκό μάρμαρο και το όλο συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας, για τη σύζυγο του Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.
«Η Παναγία των Παρισίων» (1996), Παρίσι, Γαλλία
Μόνο μια ρομαντική ιστορία θα ταίριαζε στο ονειρικό Παρίσι και αυτή δεν είναι άλλη από την «Παναγία των Παρισίων» της Walt Disney, που με την ιστορία της κατάφερε να μυήσει μικρούς και μεγάλους στην έννοια της διαφορετικότητας και να δώσει έμφαση στην εσωτερική μας δύναμη και ομορφιά. Ο Κουασιμόδος, ένας νεαρός με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση,ζούσε απομονωμένος, με φόβο πως θα αντιμετωπίσει ο έξω κόσμος την εμφάνιση του, ώσπου που μια ευγενική τσιγγάνα, η Εσμεράλδα, που έγινε πιστή του φίλη, κατάφερε να του αλλάξει την ζωή. Η ταινία κινούμενων σχεδίων, βασίστηκε εξ ολοκλήρου στο μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ με τον ίδιο τίτλο, το οποίο ο τελευταίος εμπνεύστηκε με φόντο την Παναγία των Παρισίων (γαλλ. Notre-Dame de Paris), τον μητροπολιτικό καθεδρικό ναό που βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτε στις όχθες του Σηκουάνα και αποτελεί σύμβολο της γοτθικής αρχιτεκτονικής.
«Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια» (2000), Μάτσου Πίτσου, Περού
Μια ταινία κινούμενων σχεδίων με έξυπνο χιούμορ, που περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού και κακομαθημένου αυτοκράτορα, του Κούζκο που μεταμορφώνεται σε λάμα εξαιτίας ενός φίλτρου που είχε σκοπό να τον βλάψει, ώστε να χάσει την εξουσία. Την προσοχή συγκεντρώνουν οι περιπέτειες του μικρού ήρωα που προσπαθεί να ξανακερδίσει την ανθρώπινη του μορφή. Το βασίλειο του Κούζκο, αποτελεί μια αναπαράσταση της αρχαίας πόλης Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού και αποτελεί δείγμα πολιτισμού των Ίνκα. Επίσης, το Μάτσου Πίτσου έχει κηρυχθεί από την UNESCO ως περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1983.