“The Interpreter”: Ένα γλυκόπικρο road movie

The Interpreter

Το “The Interpreter”, αποτελεί δίκαια έναν εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού λιτού κινηματογράφου. Έχοντας ως βάση μια καλή σεναριακή ιδέα και χτίζοντας καλά το πρωταγωνιστικό δίδυμο, δημιουργεί ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν εντυπωσιάζει, αλλά ούτε απογοητεύει. Ο Martin Sulík, δημιουργεί ένα γλυκόπικρο road movie, που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Η καλή φωτογραφία και το απολαυστικό σάουντρακ- που ίσως χρησιμοποιήθηκε υπερβολικά- συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ταινία αποτέλεσε την πρόταση της Σλοβακίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Επίσης, προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ένας ηλικιωμένος μεταφραστής, ταξιδεύει από την Σλοβακία στην Βιέννη. Μοναδικός του σκοπός είναι να πάρει εκδίκηση από τον ναζί, που σκότωσε τους Εβραίους γονείς του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί, θα βρει τον γιο του στρατιωτικού ο οποίος φαίνεται να μην γνωρίζει το μέγεθος των εγκλημάτων που είχε διαπράξει ο πατέρας του. Οι δύο τους, θα ταξιδέψουν μαζί αναζητώντας ο καθένας στοιχεία για το παρελθόν τους. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες που θα τους φέρουν πιο κοντά, δημιουργώντας μια ουσιαστική φιλία.

The Interpreter
Πηγή εικόνας: variety.com

Το “The Interpreter”, όπως και οι περισσότερες ταινίες του είδους, βασίζεται στις αντιθέσεις. Η σημαντικότερη από αυτές είναι οι άκρως διαφορετικοί χαρακτήρες. Από την μία, ο εγωιστής και δύστροπος μεταφραστής και από την άλλη ο γλεντζές και πλακατζής συνοδοιπόρος του. Οι δύο ηθοποιοί παίζουν υποδειγματικά και βοηθούν την ταινία να βρει την ταυτότητά της. Έτσι , ο θεατής φτάνει στο συμπέρασμα ότι οι δύο φαινομενικά αντίθετοι άνθρωποι είναι ίδιοι. Είναι ίδιοι, γιατί έχουν στιγματιστεί σε όλη την διάρκεια της ζωής τους. Ο πρώτος, εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων και της καταγωγής του και ο δεύτερος, επειδή είναι γιος ενός επαγγελματία δολοφόνου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όντας τεχνικά άρτια, καταφέρνει έχοντας μηδενικό μπάτζετ ένα καλό αποτέλεσμα. Από τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, μέχρι την ομάδα παραγωγής γίνεται αντιληπτό ότι έχει γίνει επαγγελματική δουλεία. Αυτά που προσωπικά εκτίμησα στο “The Interpreter” ήταν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ικανότητα της να «μεταφέρεται» εξαιρετικά από την κωμωδία στο δράμα και το αντίθετο. Μια διαδικασία που μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά ανταπεξήλθε χωρίς δυσκολίες και μάλιστα πάνω σ’ ένα λεπτό θέμα, όπως η γενοκτονία των Εβραίων. Το δεύτερο είναι , οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί και οι μεταφορές που χρησιμοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η σκηνή στην πισίνα, όπου οι δύο άντρες συνομιλούν στο ομιχλώδες τοπίο, ενώ από πίσω τους δύο κοπέλες κάνουν συγχρονισμένη κολύμβηση.

The Interpreter
Πηγή εικόνας: film.festivalfinale.cz

Τέλος, η ταινία θίγει πετυχημένα πολλά κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Από τον καθημερινό ρατσισμό και το χάσμα γενεών ως τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους κύκλους της Ιστορίας. Χρησιμοποιεί κατάλληλα την ταλαιπωρημένη και διχασμένη κεντρική Ευρώπη. Παρουσιάζει κοινωνίες που έχουν αποπροσανατολιστεί και δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο τους. Παράλληλα, με μια ενδιαφέρουσα αφηγηματική τεχνική, καταδικάζει άμεσα και έμμεσα το μίσος απ’ όπου και αν αυτό προέρχεται.

Με λένε Γιώργο και σπουδάζω στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με διάφορα καλλιτεχνικά πρότζεκτ και αρθρογραφώ. Επίσης, πηγαίνω σινεμά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Μοναδικός μου σκοπός είναι να γράφω πράγματα που θα σου μείνουν!

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Προφεστιβαλική εβδομάδα για το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Σε μια προφεστιβαλική εβδομάδα, από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2025, το 38o Πανόραμα…

Κινηματογράφος

Ριβιέρα: Η νέα coming of age ταινία του Ορφέα Περετζή

Αν παρακολουθείς τα κινηματογραφικά νέα, λογικά θα έχεις πέσει πάνω σε πόστερ της ταινίας «Ριβιέρα»,…

Κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc κάνει έναρξη με το “Takis”!

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc επιστρέφει δυναμικά για τη σεζόν 2025–26, φέρνοντας στο κοινό της Ελλάδας…

Κινηματογράφος

The Prince of Egypt: Το έπος της DreamWorks

Όταν η DreamWorks κυκλοφόρησε την ταινία «The Prince of Egypt» το 1998, κανείς δεν περίμενε…

Κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει!

Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει με τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους στην Ελευσίνα. Η Ελευσίνα υποδέχεται…

Κινηματογράφος

Το Back to the Future κλείνει τα 40 και το γιορτάζει!

Πέρασαν ήδη 40 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας Back to the Future, που…

Κινηματογράφος

Μάς πήρε και μάς σήκωσε το trailer για τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”!

Δίχασε το trailer για τη ταινία “Ανεμοδαρμένα Ύψη” και όλοι αναρωτιούνται, αν πρόκειται για κεραμίδα…