Αν είσαι λάτρης των ταξιδιών, δεν γίνεται να παραλείψεις να επισκεφτείς αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής κοινότητας παγκοσμίως και όχι μόνο. Ξεχωρίζουν τόσο για το καινοτομικό τους σχέδιο, αλλά και γιατί τα περισσότερα αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.
1. Όπερα του Σίδνεϊ
Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, που βρίσκει τις ρίζες της έμπνευσής του στα αρχαία ελληνικά ημικυκλικά θέατρα. Πρόκειται για ένα «αρχιτεκτονικό αριστούργημα σχεδίου, μορφής και λειτουργικότητας, συνδυάζοντας το παραδοσιακό και το μοντέρνο», όπως έχει σημειωθεί στο παρελθόν.
2. Empire State Building
Στην άλλη μεριά του πλανήτη βρίσκεται ένας από τους ψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Το Empire State Building έχει ύψος 381 μέτρα και 102 ορόφους. Το κυρίως παρατηρητήριο, στον 86ο όροφο (υπαίθριο) και το δεύτερο στον 102ο (κλειστού χώρου), προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης προς όλες τις πλευρές (360 μοίρες). Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Art Deco.
3. Μachu Picchu
Η αρχαία πόλη στο Περού αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής του πολιτισμού των Ίνκας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 μέτρων ενώ το Machu Picchu στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει αρχαίο βουνό. Αρχιτεκτονικά, το ενδιαφέρον της περιοχής είναι μεγάλο, καθώς εντός της πόλης βρίσκονται ναοί, μνημεία, πλατείες και κτίσματα από γρανίτη, όλα άρτια αρχιτεκτονικά.
4. Πύργοι Petrοnas
Oι πύργοι Petronas αποτελούν τους ψηλότερους δίδυμους πύργους στο κόσμο και είναι σήμα κατατεθέν της Μαλαισίας. Ο όρος «Petronas» είναι συντομογραφία της ονομασίας της εθνικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας της Μαλαισίας (Petroliam Nasional Bhd). Το ύψος της οροφής τους φτάνει τα 378,6 μέτρα, ενώ αν συμπεριλάβει κανείς τις κεραίες, το συνολικό ύψος τους είναι 451,9 μέτρα. Οι δύο πύργοι ενώνονται με δυόροφη γέφυρα μεταξύ των ορόφων 41 και 42 που βρίσκεται ψηλότερα από κάθε άλλη στον κόσμο. Η γέφυρα δεν είναι πακτωμένη σε κανέναν από τους δυο πύργους, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ολισθαίνει ανάλογα με τους ανέμους, προκειμένου να μην σπάσει. Το σημείο της γέφυρας αποτελεί ορόσημο, αφού ο επισκέπτης πρέπει να αλλάξει ανελκυστήρες προκειμένου να ανέβει στα πιο πάνω πατώματα.
5. Mουσείο Guggenheim
