Αρχιτεκτονικοί Σταθμοί: Από τη Ρώμη με αγάπη

6 Αρχιτεκτονικά βήματα στη Ρώμη

Ρώμη
Η Ρώμη, όπως λέει η παροιμία, είναι ένα ζωντανό μουσείο. Η πέτρα και το μάρμαρο καταγράφουν την ιστορία και τη γοητεία αυτής της πόλης, αντλώντας εκατομμύρια οπαδούς αρχαιότητας κάθε χρόνο. Η μυθολογία χρονολογεί την ίδρυσή της το 753 π.Χ. Η Ρώμη έχει δει χιλιετίες «σεισμικών χρόνων»: η άνοδος και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η ανάδειξη του παπισμού, η ιταλική αναγέννηση, η ιταλική ενοποίηση και η ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας. Φυσικά, οι αρχαίοι χώροι είναι οι πιο διάσημοι, όπως το Κολοσσαίο, το Πάνθεον, το Φόρουμ καθιστώντας τη Ρώμη ως τον τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Επίσης,  η Ρώμη καινοτομεί με σύγχρονες παρεμβάσεις, όπως αυτές του Richard Meier και της Zaha Hadid.

Ας αρχίσουμε το περπάτημα…

Pantheon

Ρώμη
Photography: Rich J Heath

Οι ομάδες επισκεπτών μένουν άφωνοι από την πρώτη ματιά τους στο διάσημο Pantheon. Χτισμένο από τον Αδριανό το 126 μ.Χ. στην τοποθεσία ενός προγενέστερου ναού, αποτελεί φυσική μαρτυρία της μεταβαλλόμενης πνευματικής ταυτότητας της Ρώμης, αφού αφιέρωσε πρώτα φόρους τιμής στους αρχαίους ρωμαϊκούς θεούς πριν συνεχίσει ως χριστιανική εκκλησία το 609 μ.Χ. Επίσης, εξακολουθεί να διαθέτει μέχρι και ημερα τον μεγαλύτερο θόλο χωρίς οπλισμό σκυροδέματος.

Villa Medici, Η Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης

Ρώμη
Photography: Assaf Shoshan

Η ρωμαϊκή κατοικία της περίφημης οικογένειας Medici είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βίλες της πρωτεύουσας. Αποκτήθηκε από τον Cardinal Ferdinando de ‘Medici το 1576, ο οποίος το χρησιμοποίησε για να φιλοξενήσει τις εκτενείς συλλογές του από αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα και θησαυρούς. Μετά τη διάλυση της Medici, η βίλα ήρθε στα χέρια του Napoleon Bonaparte που την έδωσε στη Γαλλική Ακαδημία στη Ρώμη το 1803. Το κτήριο φιλοξενεί σήμερα καλλιτέχνες και εκθέσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό.

Διαβάστε επίσης  Design thinking: Ο δρόμος προς την καινοτομία

Centrale Montemartini

Ρώμη
Photography: Espada842

Το Θερμοηλεκτρικό Κέντρο Giovanni Montemartini χτίστηκε το 1912 ως ο πρώτος δημόσιος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ρώμης. Ολοκληρώθηκε με κινητήρες που περιστρέφονταν, το εργοστάσιο προμήθευε ενέργεια στην γύρω περιοχή του Ostiense έως ότου έκλεισε το 1963. Αλλά το 1997 άνοιξε ξανά κάτω από ένα νέο εγχείρημα, τοποθετώντας αρχαία κομμάτια από την συλλογή Capitolin. Η επαναχρησιμοποίηση του κτηρίου δημιουργεί μια ωραία αντιπαράθεση μεταξύ των  σιωπηλών μηχανημάτων και της συλλογής.

Mosque of Rome

Ρώμη
Photography: VisitLazio.com

Η πόλη είναι συνώνυμη με τον καθολικισμό, αλλά είναι επίσης το σπίτι του μεγαλύτερου τζαμιού στον δυτικό κόσμο. Χρηματοδοτούμενο από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιάστηκε από τους Paolo Portoghesi, Vittorio Gigliotti και Sami Mousawi και άνοιξε το 1995. Το τζαμί είναι ο μοναδικός ισλαμικός ναός στην πόλη και έχει χωρητικότητα για περισσότερους από 12.000 ανθρώπους.

The Jubilee Church

Ρώμη
Photography: Matteo Staltari

«Η Ρώμη δεν έχει δει ένα σύγχρονο κτήριο σε περισσότερο από μισό αιώνα. Είναι μια πόλη εντελώς παγωμένη», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Richard Meier το 1995, καθώς ανέλαβε να σχεδιάσει δύο σύγχρονα κτίρια στην ιταλική πρωτεύουσα. Το αμφιλεγόμενο αρχαίο μνημείο Ara Pacis (που ολοκληρώθηκε το 2006) και η περίεργη και όμορφη εκκλησία Jubilee του 2003. Η εκκλησία είναι μια σύγχρονη ερμηνεία ενός ιερού χώρου, με  καμπύλα ιστία, μεγάλους τοίχους από γυαλί και μινιμαλιστικό εσωτερικό.

Maxxi Museum

Ρώμη
Photography: Matteo Staltari

Το πρώτο μουσείο της Ιταλίας αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη σύγχρονη τέχνη και την αρχιτεκτονική είναι μια εκθαμβωτική δημιουργία της αείμνηστης Zaha Hadid που δίχασε τους κριτικούς όταν άνοιξε για πρώτη φορά το 2010. Είναι ένα γωνιακό κτίσμα, με φύλλα γυαλιού, κολόνων από χάλυβα και τεράστιων σκαλοπατιών. Η μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει έργα του Anish Kapoor και του Alighiero Boetti, επίσης φιλοξενεί εκθέσεις μεγάλων εθνικών και διεθνών καλλιτεχνών.

Διαβάστε επίσης  Ο ρόλος του κτηρίου στη Μεγάλη Οθόνη

Πηγή: thespaces.com

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό