Τα πάντα για το Φύλλο Χρυσού και την εφαρμογή του

Το φύλλο χρυσού είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται πολύ  στις Αγιογραφίες! Μεγάλοι Αγιογράφοι έχουν κάνει σπουδαία έργα με την χρήση τους! Τα τελευταία χρόνια όμως το φύλλο χρυσού έχει μπει για τα καλά στον κόσμο και της χειροτεχνίας και της μαγειρικής! Δίνει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα και μια δόση πολυτέλειας στο έργο μας. Είναι ένα πολύ εύχρηστο υλικό αρκεί να ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις σωστά! Εγώ σήμερα δεν θα μπω στα μονοπάτια της μαγειρικής αλλά θα σας πω τα πάντα για το φύλλο χρυσού της χειροτεχνίας.

Τα πάντα για το φύλλο χρυσού και την εφαρμογή του
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Διάφορες πληροφορίες για το φύλλο χρυσού

Καταρχήν να σας πω ότι υπάρχουν εκτός από το φύλλο χρυσού, και το φύλλο ασημιού και το φύλλο χαλκού. Στην όψη μοιάζουν σαν το γνωστό μας αλουμινόχατρο (ιδίως το φύλλο ασημιού) μόνο που είναι εξαιρετικά πιο λεπτά. Θα έλεγα ότι είναι πιο λεπτά ακόμα και από τα  τσιγαρόχαρτα . Υπάρχουν όμως και τα οξειδωμένα φύλλα χρυσού, τα οποία είναι φύλλα χρυσού μεν αλλά σε πιο αντικέ χρώματα. Είναι πολύ όμορφα και αυτά απλά δεν είναι μονόχρωμα.

Τα φύλλα χρυσού  τα βρίσκουμε σε μορφή νιφάδας, σε μορφή φύλλου αλλά και σε ρευστή μορφή. Σε μορφή φύλλων κυκλοφορούν σε διάφορες διαστάσεις  και σε διάφορα πακέτα (πακέτα των 20 φύλλων, πακέτα των 100  φύλλων κτλ) ανάλογα με την εταιρεία και την μάρκα που θα βρούμε. Η ποιότητα όλων αυτών των imitation φύλλων είναι ίδια, γι΄ αυτό καλό είναι να βρίσκουμε μια οικονομική συσκευασία και να δουλεύουμε με αυτήν, (προσωπικά έχω βρει συσκευασία 16Χ16 των 100 φύλλων). Πέρα όμως από τα imitation φύλλα χρυσού υπάρχουν και τα original. Πανάκριβα και απλησίαστα αλλά και λογικό γιατί πρόκειται για αληθινό χρυσό. Και αυτά κυκλοφορούν σε μορφή νιφάδων αλλά και σε μορφή φύλλων. Σε μορφή νιφάδων υπάρχουν συνήθως σε βαζάκια και συνοδεύονται με το αλκοόλ τους. Τόσα αυτά, όσο και τα φύλλα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από την εγγύηση του κατασκευαστή στην οποία θα αναφέρεται βέβαια και πόσα καράτια είναι το χρυσό.

Διαβάστε επίσης  Δυο χέρια και μία γέφυρα

Πέρα από αυτά τα φύλλα χρυσού, υπάρχουν και κάποια άλλα  φύλλα που δίνουν μεν μια μεταλλική λάμψη στην επιφάνεια  όταν χρησιμοποιηθούν αλλά στην ουσία δεν είναι φύλλα χρυσού. Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και τα χρησιμοποιούμε πιο πολύ για δώσουμε λάμψη σε συγκεκριμένα σημεία του έργου μας ή για να τονίσουμε κάποια τρισδιάστατα σημεία του και όχι για να καλύψουμε μεγάλη επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, βάζουμε την ειδική κόλλα που έχει, αφήνουμε να στεγνώσει, τοποθετούμε το φύλλο πάνω στο σημείο που βάλαμε την κόλλα και το τραβάμε να ξεκολλήσει. Έτσι καταφέρνουμε να μείνει μόνο το χρώμα πάνω στην κόλλα και όχι ολόκληρο το φύλλο.

Advertisements
Ad 14
Τα πάντα για το φύλλο χρυσού και την εφαρμογή του
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Επεξεργασία επιφάνειας

Το φύλλο χρυσού μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιφάνειες ( ξύλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί, πέτρα κτλ) είτε είναι σκαλιστή είτε είναι επίπεδη η επιφάνεια. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως είναι αν η επιφάνειά είναι απορροφητική ή όχι. Αν είναι πορώδης η επιφάνεια μας τότε πρέπει να την επεξεργαστούμε ώστε να κλείσουμε τους πόρους της για να δεχτεί καλύτερα την κόλλα και κατά συνέπεια το φύλλο χρυσού. Αυτό συνήθως το κάνουμε είτε ασταρώνοντας και βάφοντάς την είτε χρησιμοποιώντας ένα υλικό που λέγεται γομαλάκα.

Χρήση κόλλας

Αφού λοιπόν ετοιμαστεί η επιφάνεια, τότε πρέπει να βάλουμε την ειδική κόλλα του φύλλου χρυσού που λέγεται mixion. Δεν κάνει καμιά άλλη κόλλα για το φύλλο χρυσού, γιατί όλες οι υπόλοιπες όταν στεγνώσουν σταματάνε να κολλάνε. Η mixion είναι μια άσπρη, γαλακτούχα, κρυσταλιζέ  κόλλα που την απλώνουμε με ένα πινέλο. Την κόλλα αυτή όσο και να την αφήσουμε δεν θα στεγνώσει ποτέ. Πάντα θα κολλάει ελαφρά. Αυτό άλλωστε θέλουμε για να μπορεί να κολλήσει το φύλλο χρυσού. Θα καταλάβουμε ότι έχει φτάσει στην σωστή ώρα για να την δουλέψουμε όταν δούμε ότι από άσπρη έγινε διάφανη. Πάνω κάτω είναι έτοιμη σε  μισή ώρα, γι αυτό και λέγεται mixion μισής ώρας, αλλά αυτό εξαρτάται και από την θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και από την ποσότητα της κόλλας που βάζουμε. Για να βεβαιωθούμε αν πρέπει να κολλήσουμε το φύλλο χρυσού, ακουμπάμε λίγο το δάχτυλό μας. Αν αισθανόμαστε ότι είναι ακόμα υγρή τότε καλά είναι να μην μπούμε καν στην διαδικασία γιατί δεν θα κολλήσει. Αν όμως δούμε ότι κολλάει ελαφρά στο δάχτυλό μας τότε εφαρμόζουμε το φύλλο χρυσού.

Διαβάστε επίσης  Κήπος Feng Shui: Απλοί τρόποι για την δημιουργία μιας μεγάλης ή μικρής όασης
Τα πάντα για το φύλλο χρυσού και την εφαρμογή του
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Εφαρμογή του φύλλου χρυσού και βερνίκωμα

Απλώνουμε προσεκτικά το φύλλο  πάνω στην επιφάνεια που έχουμε βάλει κόλλα και προσπαθούμε να την καλύψουμε όσο γίνεται καλύτερα χωρίς να αφήνουμε κενά. Δεν πειράζει αν κοπεί, Συμπληρώνουμε όσα κομμάτια χρειάζεται. Με ένα μαλακό πανάκι ή λίγο βαμβάκι πατάμε την επιφάνεια για να κολλήσει καλά το φύλλο χρυσού. Με ένα μαλακό πινέλο απομακρύνουμε ότι δεν έχει κολληθεί και τα συλλέγουμε σε ένα βαζάκι για επόμενη χρήση. Είναι σαν τις νιφάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το χρώμα του φύλλου όπως είναι πρέπει να το περάσουμε αμέσως με βερνίκι για να το προστατέψουμε από την οξείδωση. Αν θέλουμε να το κάνουμε να φαίνεται πιο παλιό, ή το αφήνουμε να οξειδωθεί μόνο του  και μετά το περνάμε βερνίκι ή χρησιμοποιούμε πατίνα ή κάσια για την παλαίωσή του. Χρησιμοποιούμε βερνίκι διαλύτη!

Εναλλακτικός τρόπος κόλλας Mixion

Μια σπιτική συνταγή που αντικαθιστά την κόλλα mixion και που χρησιμοποιείται πολύ στην Αγιογραφία, είναι ένα μείγμα με φωτιστικό οινόπνευμα και νερό σε ίση ποσότητα. Η διαφορά είναι ότι εδώ δεν περιμένουμε να στεγνώσει το μείγμα, όταν το απλώσουμε στην επιφάνεια αλλά εφαρμόζουμε απευθείας το φύλλο χρυσού. Περιμένουμε όμως λίγη ώρα μέχρι να στεγνώσει το φύλλο χρυσού πάνω στο μείγμα μας για να μπορέσουμε να κάνουμε την υπόλοιπη διαδικασία που ανέφερα παραπάνω.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλα τα βήματα αναλυτικά πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.facebook.com/Rebbecavideomaker

και αν θέλετε περισσότερες ιδέες και κατασκευές ακολουθήστε με στην σελίδα μου στο facebook: https://www.facebook.com/Rebbecavideomaker 

Διαβάστε επίσης  Jack Whitten: Τεχνη στη σιωπή του Studio

Είμαι η Ρεββέκα και το επάγγελμα που σπούδασα αρχικά, δεν έχει καμία σχέση με την καλλιτεχνία!!! Αγαπώ πολύ τα μαθηματικά !! Σαν ραδιοφωνική παραγωγός αγάπησα πολύ και το ραδιόφωνο και ότι έχει σχέση με αυτό! Από μικρή λατρεύω τις κατασκευές κάθε είδους γι αυτό και ακολούθησα την καλλιτεχνική οδό εκ των υστέρων! Τα έργα που σας παρουσιάζω είναι δικά μου, γι αυτό και μπορώ να σας λύσω κάθε απορία που τυχόν
έχετε! Σαν δασκάλα καλλιτεχνικών μπορώ να πω ότι τίποτα δεν είναι
ακατόρθωτο όταν βάζουμε τη φαντασία μας και το μεράκι μας να
συνεργαστούν!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες
Γουατεμάλα

Γουατεμάλα: Απόδραση στην εξωτική γη των Μάγιας

Γουατεμάλα, το λίκνο του θαυμαστού πολιτισμού των Μάγιας, η γη