Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για το χειροποίητο φύλλο πίτας, πόσο αγαπώ τις πίτες και πως είναι κατά κάποιον τρόπο δείγμα νοικοκυροσύνης η ”τέχνη” της πίτας . Βέβαια εδώ έρχεται η μπαμπανέτσα… να καταρρίψει κάθε δυσκολία που σας έρχεται στο μυαλό στη σκέψη να φτιάξετε μια πίτα. Στα μέρη μου, στην περιοχή της Λαμίας , τη λέμε η “πίτα της τεμπέλας” και δικάιως μιας και δεν έχει το περιβόητο φύλλο. Ναι, καλά διαβάσατε, είναι μια πίτα χωρίς φύλλο, νόστιμη και γρήγορη.
Οι πίτες αποτελούν μέρος του κυρίως γεύματος, ιδιαίτερα σε μικρά χωριά με τις πιο ξακουστές να είναι στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Όχι ότι στα υπόλοιπα μέρη δεν υπάρχουν ξακουστές πίτες, στην Κεφαλλονιά έχουμε την κρεατόπιτα στην Κρήτη τα μπουρέκια, τα καλιτσούνια, τις σαρικόπιτες, τις κρεατότουρτες αλλά ιδιαίτερα στην Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα η πίτα είναι το ψωμί και φαγητό. Γιατί η ζύμη ήταν το βασικό της διατροφής των νομάδων κτηνοτρόφων, των τσοπάνηδων, των Βλάχων και Σαρακατσαναίων: λίγο αλεύρι από τις ανταλλαγές των προϊόντων με τους γεωργούς, τα προϊόντα του κοπαδιού και ότι δίνει η φύση τριγύρω και σκαρώνανε εύκολα μια πίτα όπως η μπαμπανέτσα.
Η μπαμπανέτα, λοιπόν, είναι μια παραδοσιακή χορτόπιτα που ετοιμάζεται με ποικιλία χόρτων (όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά!) κι αντί για ζύμη ή φύλλο χρειάζεται μόνον έναν γρήγορο πηχτό χυλό που στρώνεται τόσο κάτω όσο και πάνω από την γέμιση.
Συνταγή
Υλικά για τη γέμιση
Η μπαμπανέτσα νοστιμίζει ιδιαίτερα αν τα χόρτα είναι διάφορα με λίγο παραπάνω σπανάκι και από κει και πέρα σέσκουλα, παπαρούνες, καυκαλίθρες και μυρώνια. Συμπληρώνεις ένα-δύο πράσα, δύο μέτρια ξερά κρεμμύδια, άνηθο και δυόσμο.
πράσα: 3 , κομμένα σε ροδέλες
χόρτα άγρια: 1 ½ κιλό
φέτα σκληρή: 400 γρ
λάδι: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
καλαμποκάλευρο: 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας
Υλικά για το χυλό
καλαμποκάλευρο: 1 kg
νερό: 1 λίτρο
αλάτι : 1 κουταλιά της σούπας
φρεσκοτριμμενο πιπέρι
ελαιόλαδο 50 ml
Εκτέλεση
Αφού έχουμε καθαρίσει όλα τα χόρτα που έχουμε επιλέξει για τη μπαμπανέτσα ,τα πλένουμε πολύ καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε με λίγο αλάτι σε σουρωτήρι. Τα πιέζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους. Τα στίβουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμενα. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο , αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό . Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό . Ο χυλός θα πρέπει να μην είναι υδαρής αλλά να μπορεί να απλωθεί εύκολα με την βοήθεια ενός κουταλιού.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τοποθετώ τα χόρτα και τα μυρωδικά με λίγο νερό ,ωσότου μαλακώσουν και εξατμιστεί τελείως το νερό. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να μαραθούν τα χόρτα και τα μυρωδικά ώστε να είναι πιο ελαφριά κι ευκολοχώνευτη η πίτα. Βγάζουμε τα χόρτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φέτα , αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο και ανακατεύουμε . Προσέχω αν τα χόρτα έχουν πολλά υγρά να τα στραγγίξουμε ελαφρώς αλλιώς η πίτα θα γίνει νοτισμένη κι όχι τραγανή.
Βουτυρώνω καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 33 εκ. Απλώνω τον μισό χυλό ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού και τον στρώνω με ένα κουτάλι. Απλώνω την γέμιση με τα χόρτα επίσης ομοιόμορφα από πάνω και κατόπιν σκεπάζω τη μπαμπανέτσα με τον υπόλοιπο χυλό.
Ψήνω την πίτα για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο. Για τα πρώτα 20 λεπτά την ψήνω στους 210°C και κατόπιν στους 190°C. Η μπαμπανέτσα θα πρέπει να έχει ροδοκοκκινίσει και η ζύμη της να είναι σκληρή . Αφού ψηθεί η μπαμπανέτσα την αφήνω να ξεκουραστεί για 20-30’ προτού την κόψω σε κομμάτια.
Καλή σας όρεξη!