Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τον εικονικό μινιμαλισμό ή όπως θα τον χαρακτήριζα «illusionale minimalism» και να συζητήσουμε περί του κινήματος της Pop Art κουλτούρας, συντονίζοντας αρμονικά μινιμαλισμό με καταναλωτισμό.
Ιστορία και Ταυτότητα
Ξεκίνησε το ‘50 ως καλλιτεχνικό κίνημα και κατέληξε επάνω στα ρούχα, τους καναπέδες, ακόμα και στο μακιγιάζ μας. Η φινέτσα της Pop Art αντλεί την έμπνευσή της από εικόνες της καταναλωτικής κοινωνίας και της λαϊκής παράδοσης. Κωμικές ταινίες, διαφημίσεις, βιομηχανοποιημένα προϊόντα, αλλά και φωτογραφίες λαϊκών ειδώλων.
Φέρει τόνους αυθεντικότητας και ρεαλισμού. Χαρακτηρίζεται από έντονα, ζωηρά χρώματα και σχέδια από την καθημερινότητα όπως πράσινοι σουέτ καναπέδες, πολύχρωμα πουφ, έντονα κόκκινα φωτιστικά κα.
Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, περάσαμε από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα. Από τα πολλά, συναντήσαμε την Αρτ Ντεκό, συνώνυμο της πολυτέλειας, τον Υπερρεαλισμό που συχνά ο όρος αυτός χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους, για να υποδηλώσει κάτι φανταστικό, αλλόκοτο. Τέλος, ένα κίνημα που δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω, τον Ντανταϊσμό, που η λέξη «dada» δεν σημαίνει τίποτα, καθώς αναπτύχθηκε μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, ως διαμαρτυρία έναντι αυτού και των ήδη υπάρχοντών καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ρομαντισμού.
Η Pop Art ή αλλιώς μετά-Ντάντα εποχή, όπως χαρακτηρίστηκε, λόγω της απότομης διαφοροποίησης της, από τον ήδη υπάρχον νεοκλασικισμό.
Θυμάστε το σπίτι των Singles; To σαλόνι της Ράνιας, ακόμα και ολόκληρο το σπίτι του Ορέστη, διακοσμημένα με animated πίνακες/αφίσες, πουφ και neon λαμπάκια. Μία «αναρχική» ελευθερία αντιθέσεων.
Πινελιές για δημιουργία ενός Pop Art εσωτερικού χώρου(2)
- Έντονες αντιθέσεις χρωμάτων. Δημιουργία color blocking στο καθιστικό, μεταξύ των καλυμμάτων/καναπέδων με τις κουρτίνες, τα χαλιά και με τα διάφορα έπιπλα. Όχι μόνο στο σαλόνι, αλλά ακόμα και στον χώρο της τουαλέτας!
- Διαφορετικές υφές. Μπορείς να συνδυάσεις καρό με πουά ή σουέτ με βινίλ. Κανείς δεν θα σε κρίνει!
- Ύπαρξη φωτισμού. Ειδικότερα, Led φωτιστικά. Γράμματα, λέξεις, σχέδια στις αποχρώσεις του νέον. Φωτιστικά δαπέδου, τοίχου, κρεμαστά σε διάφορα σχέδια.
- Πίνακες με animation που δείχνουν απλά αντικείμενα, πρόσωπα, πόλεις ή την Marilyn Monroe, όπως τον γνωστό πίνακα του Andry Warhol.
- Μικρές πινελιές όπως μία vintage τσαγιέρα (ευκαιρία να βγει απ’ τη γυάλα), κανά δύο μπάλες απ’ το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν έχεις χώρο για κρέμασμα, κα. Θα προσθέσουν χιούμορ και ζωντάνια.
- Πλακάκια δαπέδου. Προτίμηση σε ασπρόμαυρα πλακάκια (σκακιέρα ή με γεωμετρικά σχήματα) ή πλακάκια μπάνιου, που ποικίλλουν σε αποχρώσεις και σχέδια.
- Μετρημένα έπιπλα. Η έντονη τονικότητα των «καθιστικών» προϊόντων ενθουσιάζει και μπερδεύει το μάτι. Προτείνετε λίγα και καλά! Προηγουμένως αναφέραμε αναρχία με μινιμαλισμό.
Ακολουθία Διάσημων Καλλιτεχνικών Έργων
Μερικοί από τους πρωτοπόρους της τάσης αυτής, ήταν ο Andy Warhol, η Yayoi Kusama, η Corita Kent, o Mr. Brainwash, η Mariko Mori και ο Roy Lichtenstein. (3)
Ας παραθέσουμε κάποια έργα των παραπάνω δημιουργών!
Dots Obsession, Yayoi Kusama
Stop the bombing, Corita Kent
Wave-UFO, Mariko Mori
Τελευταίο και καλύτερο, ένα Pop παράδειγμα που κυριαρχεί.
Hopeless, Roy Lichtenstein
Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Pop_art
https://ibuilder-el.techinfus.com/kvartira/stili/pop-art/
http://yayoi-kusama.jp/e/biography/index.html, https://www.corita.org, https://www.skny.com/artists/mariko-mori, https://www.moma.org/artists/3542