Βιβλιοθήκη: 5+1 τρόποι να οργανώσετε τα βιβλία σας

Για τους λάτρεις των βιβλίων το αιώνιο αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι πάντα ένα: Πώς θα οργανωθεί η τέλεια βιβλιοθήκη;

Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο καθένας όταν ακούει την συγκεκριμένη ερώτηση, έχει πάντα μία απάντηση στο μυαλό του, εκείνη που θεωρεί λογική, εκείνη που για αυτόν βγάζει νόημα. Όμως, υπάρχει μόνο μία «σωστή» απάντηση; Ίσως και να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να τοποθετήσουμε τα βιβλία μας σε μία βιβλιοθήκη.

Ο σωστός, όμως, θα είναι πάντα αυτός, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του αναγνώστη και επιλέγεται από τον ίδιο.

  1. Χρώμα

Ένας εύκολος τρόπος να οργανώσετε τα βιβλία σας είναι με βάση την χρωματική παλέτα των ραχών τους. Με βάση τα χρώματα λοιπόν, στο συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου, τα χωρίζετε σε ομάδες, πχ τα κόκκινα, τα μαύρα, τα μπλε κλπ. Βέβαια, δεν θα έχουν απαραιτήτως την ίδια ακριβώς απόχρωση, κάποια θα είναι πιο ανοιχτόχρωμα και κάποια πιο σκουρόχρωμα. Μπορούν λοιπόν να τοποθετηθούν από το πιο ανοιχτόχρωμο προς στο πιο σκουρόχρωμο σε κάθε ομάδα ή και το αντίστροφο.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: Pinterest
  1. Ύψος

Ο πιο κλασικός τρόπος με τον οποίο χωρίζονται τα βιβλία για δεκαετίες. Μπορείτε να συγκρίνετε το ύψος των ραχών των βιβλίων και να ξεκινήσετε από τη μία πλευρά της βιβλιοθήκης με το πιο ψηλό και να καταλήξετε στην απέναντι πλευρά με το πιο κοντό. Εναλλακτικά ξεκινάτε με τα πιο ψηλά βιβλία στις άκρες των ραφιών και τα χαμηλότερα εσωτερικά, μέχρις ότου τα πιο κοντά βιβλία να βρίσκονται στο κέντρο.

Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: https://www.reddit.com/r/bookshelf/comments/1hobk7l/who_else_arranges_their_books_by_height/
  1. Αλφαβητικά

Εδώ μιλάμε για τον πιο εύκολο τρόπο εύρεσης ενός βιβλίου στην βιβλιοθήκη μας. Ακόμα κι αν εμείς έχουμε αποστηθίσει τις θέσεις των βιβλίων μας, ένας επισκέπτης δεν θα μπορεί γρήγορα να εντοπίσει ένα βιβλίο, παρά μόνο αν αυτά είναι οργανωμένα κατά αλφαβητική σειρά. Ξεκινώντας λοιπόν από το ψηλότερο ράφι και την αριστερή πλευρά τοποθετούμε τα βιβλία, κατατάσσοντάς με βάση το αλφάβητο και τον τίτλο τους.

Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: https://www.dreamstime.com/bookshelf-organized-alphabetical-order-children-library-room-image169239747
  1. Χρονολογικά

Αναφερθήκαμε μόλις στον πιο εύκολο τρόπο εύρεσης ενός βιβλίου στην βιβλιοθήκη μας. Ας δούμε τώρα και τον δυσκολότερο. Σε αυτή την περίπτωση κατατάσσουμε τα βιβλία με βάση την χρονολογική τους σειρά. Ξεκινώντας λοιπόν, από το βιβλίο που εκδόθηκε παλαιότερα (ή αγοράστηκε πιο παλιά από τα υπόλοιπα) τοποθετούμε τα βιβλία, καταλήγοντας σε αυτό με την πιο πρόσφατη ημερομηνία.

Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: https://www.reddit.com/r/bookshelf/comments/16bb12f/my_bookshelf_in_mostly_chronological_order_whats/
  1. Προτίμηση

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης των βιβλίων τους. Επιλέγουν, δηλαδή, να τοποθετήσουν τα πιο σημαντικά για αυτούς βιβλία μαζί, ξεκινώντας από το πιο αγαπημένο τους στο λιγότερο. Κάποιοι επιλέγουν να χωρίσουν τα βιβλία τους με βάση την θεματική τους κατηγορία, ώστε να τοποθετηθούν μαζί όλα τα βιβλία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Για παράδειγμα, τα βιβλία της φαντασίας στο πάνω ράφι, τα εκπαιδευτικά στο δεύτερο και ούτω καθεξής.

Advertising

Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: Pinterest

     +1. Στοίβες

Σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται λίγη προσοχή. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα όμορφο αποτέλεσμα ή η βιβλιοθήκη να δίνει την εντύπωση της υπερφόρτωσης. Συνηθίζεται να επιλέγεται από ανθρώπους που έχουν στην κατοχή τους πολλά περισσότερα βιβλία από όσα χωράνε στην βιβλιοθήκη του σπιτιού τους. Χρησιμοποιώντας λοιπόν, την στοίβαξη βιβλίων σε κάποια ράφια, εξοικονομούν χώρο. Η οριζόντια τοποθέτηση των βιβλίων, όμως, θα πρέπει να περιορίζεται σε λίγα σημεία και όχι σε όλη την βιβλιοθήκη, καθώς έτσι θα έχει αρνητική επίπτωση στην εικόνα της βιβλιοθήκης μας και θα δίνει την εντύπωση πως δεν είναι οργανωμένη.

Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Μία βιβλιοθήκη δεν προστατεύει απλά τα βιβλία σε ένα χώρο, αλλά βοηθάει και στην γρηγορότερη εύρεσή τους και κυρίως στη δημιουργία ενός τακτοποιημένου και λειτουργικού σπιτιού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να οργανώνουν την βιβλιοθήκη τους με βάση την προτίμηση ή τα χρώματα των βιβλίων. Σε κάθε περίπτωση, όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε για τον δικό σας δωμάτιο, θα χαρίσετε στο σπίτι σας μία καλύτερη αισθητική.

 

Η Σάντυ είναι καθηγήτρια Μηχανολόγος Μηχανικός, κάτοχος υποτροφιών του εξωτερικού και έχει ειδίκευση στην Αρχιτεκτονική και το Interior Design. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, ενώ έχει μεγάλη αδυναμία στην ασιατική κουλτούρα. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον μοντελισμό, την ζωγραφική και την συγγραφή βιβλίων.

Περισσότερα από τη στήλη: Design

Design

Κάστρο Μπραν: Το μυθικό καταφύγιο του Κόμη Δράκουλα

Οι ιστορίες βρικολάκων ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαογραφίας, της μυθολογίας αλλά και του…

Design

DIY: Εύκολες κατασκευές για κήπο και βεράντα

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές εύκολες κατασκευές που μπορούν να διακοσμήσουν τον κήπο…

Design

Απαγορευμένη Πόλη: Ένα παλάτι με 9.999 δωμάτια

Η Απαγορευμένη Πόλη, γνωστή και ως Αυτοκρατορική Πόλη, αποτελεί ένα από τα πέντε σημαντικότερα παλάτια…

Design

Χειροποίητη τσάντα

Η χειροποίητη τσάντα είναι πλέον το must-have αξεσουάρ των γυναικών. Όλες οι γυναίκες, πρέπει να…

Design

Κάστρο Νοϊσβανστάιν: Το παραμυθένιο παλάτι που ενέπνευσε την Ντίσνεϊ

Όλοι έχουμε μεγαλώσει βλέποντας το «μαγικό» παλάτι της Ντίσνεϊ στους τίτλους αρχής κάθε της ταινίας,…

Design

Στολίζω τα ποτήρια του γάμου

Και ήρθε η ώρα του γάμου σου και όλα είναι έτοιμα σχεδόν! Όλα εκτός από…

Design

5 μικρά μυστικά για μια όμορφη βεράντα

Η βεράντα του σπιτιού μας είναι ένας χώρος πολύτιμος για πολλούς από εμάς. Θεωρείται επέκταση…