Τι να προσέξεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Φτάνουν τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν αρχίσει και απασχολούν όλους μας. Οι γιορτές ισοδυναμούν με πολλά φαγητά και πολλά γλυκά που όλοι μας μπαίνουμε σε πειρασμό για να τα φάμε. Όμως το μυστικό είναι να μπορέσεις να είσαι ελεύθερος στις επιλογές σου, να τρως ότι θέλεις αλλά ταυτόχρονα να διατηρείσαι σε φόρμα και να προσέξεις την υγεία σου.

Οι περισσότεροι λόγω διάφορων υποχρεώσεων δεν έχουν πολύ χρόνο για να προετοιμάσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έτσι τελευταία στιγμή αγχώνονται και τρέχουν να προλάβουν. Δεν χρειάζεται πανικός.

Αρχικά, ετοίμασε φαγητά που μπορούν να μείνουν μερικές μέρες στο ψυγείο έτσι ώστε να έχεις κάνει μια καλή προετοιμασία. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα μπορείς να στολίσεις το τραπέζι και να το έχεις έτοιμο για να κερδίσεις χρόνο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πώς θα επιλέξεις τί θα φας και τί θα πιεις

  1. Φρόντισε το μισό πιάτο σου να είναι γεμάτο με λαχανικά. Τα λαχανικά δεν έχουν πολλές θερμίδες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.
  2. Προσοχή στο αλκοόλ. Όταν ένα ποτό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα έχει και πολλές θερμίδες. Για αυτό προτίμησε να πιεις ένα ποτήρι σαμπάνια που έχει μόνο 80 θερμίδες και όχι ένα κοκτέιλ που μπορεί να φτάσει και τις 300 θερμίδες. Επίσης ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί θεωρείται ευεργετικό για την πίεση και πόσο μάλλον αναγκαίο σχεδόν καθημερινά.

3.Απέφυγε το πολύ αλάτι το οποίο περιέχει νάτριο. Αντί αυτού προσπάθησε να ανεβάσεις το κάλιο το οποίο περιέχεται σε φρούτα και νερό. Μάλιστα αν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών θα περιοριστεί η επιθυμία για φαγητό.

4.Σύμφωνα με έρευνες πρέπει να τρως ότι ζητάει η καρδιά σου και να μην το στερείς από τον εαυτό σου. Όμως 2-3 κουταλιές από ένα γλυκό αρκούν για να το απολαύσεις. Προτίμησε ένα μελομακάρονο από άλλα γλυκά με πολλά λιπαρά όπως είναι οι πάστες. Το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο και μέλι και για αυτό είναι πιο υγιεινή επιλογή.

Advertising

5.Προσπάθησε να αποφύγεις τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

Τέλος, η γαλοπούλα έχει μικρή ποσότητα λίπους και γενικά πρέπει να αποφεύγεται το βούτυρο ή το λάδι κατά το ψήσιμο της. Επίσης, είναι σημαντικό να μην έχει πέτσα και να σερβίρεται χωρίς πανάρισμα καθώς έτσι δεν έχει καθόλου υδατάνθρακες και είναι χαμηλή σε λιπαρά. Όσον αναφορά την γέμιση της γαλοπούλας μην βάλεις πολλά αλλαντικά αλλά πρόσθεσε ρύζι, κάστανα και διάφορους ξηρούς καρπούς.

Περισσότερα από τη στήλη: Διατροφή

Διατροφή

Τελειομανία και συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή

Τελειομανία και συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή Υπάρχει σχέση μεταξύ της τελειομανίας και των…

Διατροφή

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Διατροφή

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Διατροφή

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις…

Διατροφή

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφή και κατάθλιψη στην…

Διατροφή

Mητρική κατάθλιψη και συναισθηματική υπερφαγία παιδιών

Mητρική κατάθλιψη και συναισθηματική υπερφαγία παιδιών Η μητρική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία…

Διατροφή

Μνήμη: Η επίδραση των λιπαρών

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Μνήμη: Η επίδραση των λιπαρών θα παρουσιάσει…