
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ), αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.
Στόχος της έρευνας
Οι συγγραφείς εξέτασαν τα οφέλη της εφαρμογής του όρου «αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή» (ΑΓΔ) στην έρευνα και την κλινική πράξη σε σύγκριση με τον όρο «ειδική γλωσσική διαταραχή» (ΕΓΔ).
Τι συζητήθηκε
- Οι συγγραφείς συζήτησαν πώς η χρήση του όρου ΕΓΔ στην έρευνα είναι περιοριστική.
- Για παράδειγμα, τα παιδιά με χαμηλές βαθμολογίες μη λεκτικού IQ δεν θεωρούνται ότι έχουν ΕΓΔ, καθώς μια χαμηλή βαθμολογία ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι γλωσσικές δυσκολίες προκαλούνται από τη διανοητική αναπηρία αντί της ΕΓΔ.
- Επιπλέον, η χρήση της ΕΓΔ στην έρευνα μπορεί να είναι περιοριστική, καθώς η διάγνωση της ΕΓΔ περιλαμβάνει παιδιά με μόνο ένα αναπτυξιακό γλωσσικό πρόβλημα και χωρίς άλλα προβλήματα τα οποία συνυπάρχουν.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ΑΓΔ περιλαμβάνει παιδιά που έχουν γλωσσικά προβλήματα και μια άλλη διαταραχή η οποία εμφανίζεται ταυτόχρονα. Αυτό είναι ωφέλιμο καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση των συνδέσεων μεταξύ των γλωσσικών προβλημάτων και των συνυπαρχουσών διαταραχών, γεγονός που μπορεί να προσφέρει καλύτερη κατανόηση των γλωσσικών ελλειμμάτων.
- Οι διαγνώσεις της ΑΓΔ είναι επίσης πιο ευέλικτες με τις βαθμολογίες του IQ, επειδή τα παιδιά μπορεί να έχουν μέσες ή υψηλές βαθμολογίες μη λεκτικού IQ, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν γλωσσικά προβλήματα.
- Η ΑΓΔ βρίσκεται σε ένα φάσμα, καθιστώντας την πιο ευέλικτη σε σύγκριση με τα κριτήρια διάγνωσης της ΕΓΔ.
- Με την ΕΓΔ, οι ερευνητές συνήθως χρησιμοποιούν χαμηλές βαθμολογίες σε σταθμισμένα τεστ ως δείκτες της ΕΓΔ, αλλά αυτό το οποίο θεωρείται χαμηλή βαθμολογία είναι ασυνεπές σε όλες τις έρευνες.
- Η αναγνώριση της ΑΓΔ απαιτεί τόσο σταθμισμένα τεστ όσο και αξιολόγηση του πώς επηρεάζονται οι κοινωνικές και ακαδημαϊκές ικανότητες του παιδιού, γεγονός που επιτρέπει να λυφθούν υπόψη οι ποικίλες εκδηλώσεις των γλωσσικών ελλειμμάτων στα παιδιά.
- Η ΑΓΔ λαμβάνει επίσης υπόψη τα μεταβαλλόμενα συμπτώματα και τη φύση των γλωσσικών ελλειμμάτων κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Τί σημαίνουν αυτά;
Πού μπορώ να διαβάσω αυτή την έρευνα;
Μάθε περισσότερα για την ΑΓΔ
Βιβλιογραφία
McGregor, K. K., Goffman, L., Horne, A. O. V., Hogan, T. P., & Finestack, L. H. (2020). Developmental Language Disorder: Applications for Advocacy, Research, and Clinical Service. Perspectives of the ASHA Special Interest Groups, 5(1), 38-46.