παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: https://www.spoileralert.gr

Τα βιβλία αποτελούν τη βασικότερη κατηγορία έντυπου λόγου. Η ανακάλυψη της τυπογραφίας συνέβαλε στη ραγδαία μετάδοση της γνώσης και στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Παρ’ όλο που οι τεχνολογίες της επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή αποτελούν δύναμη και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων ο γραπτός λόγος και συγκεκριμένα το βιβλίο όχι μόνο δεν έχει χάσει την αξία του, αλλά συνεχίζει να έχει σπουδαία απήχηση σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν την πνευματική τους καλλιέργεια.

Η ανάγνωση βιβλίων συμβάλλει δραστικά στα εξής:

  • όξυνση της κριτικής σκέψης και δημιουργικής αναζήτησης
  • ισορροπημένη συναισθηματική ανάπτυξη
  • καλλιέργεια ηθικών αξιών
  • ανάπτυξη της ικανότητάς για σωστή χρήση της γλώσσας και του λεξιλογίου
  • εξάσκηση μνήμης και εμπλουτισμός φαντασίας

Όσον αφορά τα παιδικά βιβλία και γενικότερα την παιδική λογοτεχνία η πλοκή της ιστορίας και οι χαρακτήρες αποτελούν σημαντικό στοιχείο. Οι χαρακτήρες της πλοκής στα παιδικά αναγνώσματα μπορεί να είναι άνθρωποι, γίγαντες, μάγοι, λύκοι, μυθικά ή φανταστικά πλάσματα κ.α. Πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα παίζουν ζώα ή πράγματα, στα οποία ο συγγραφέας δίνει «φωνή» και δημιουργεί έναν ονειρεμένο κόσμο. Ένα παιδικό βιβλίο όμως δεν αναφέρεται απαραίτητα σε έναν φανταστικό κόσμο. Η πλοκή του μπορεί να αφορά και θέματα τα οποία σχετίζονται με προβλήματα του κόσμου γενικότερα, όπως οικολογικά, κοινωνικά προβλήματα, αλλά μπορεί να αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα και σε ζητήματα που απασχολούν τα ίδια τα παιδιά, όπως είναι η αναπηρία.

Advertisements
Ad 14

Η παιδική λογοτεχνία αποτελεί καθρέφτη της ψυχής των παιδιών. Μέσα από αυτήν μπορούν να δουν πως πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους μοιάζουν με αυτά των ηρώων. Τα παιδικά βιβλία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παράθυρα που διευκολύνουν τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο. Η επιρροή λοιπόν των παιδιών από την ανάγνωση βιβλίων είναι σημαντική και πολλές φορές ενισχύει τις δεξιότητές τους.

Διαβάστε επίσης  Στα μπλε φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τη δυσλεξία

Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα παιδικά βιβλία μέσω των οποίων φαίνεται πως η οποιαδήποτε αναπηρία αποτελεί κινητήριο μοχλό για την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών.

Μία φλόγα στο σκοτάδι, Μαρία Ρουσάκη

παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: https://www.kedros.gr

Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν Κέλερ έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια. Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει. Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων. Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και σιγά σιγά με τη φωνή της. Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες.

Το αυγό, Εύα Βακιρτζή

παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: https://www.public.gr

Ο Βίκτωρας είναι ένα περίεργο παιδί… Δε μιλάει σχεδόν καθόλου, αποφεύγει να κοιτάει τους περισσότερους ανθρώπους στα μάτια, δεν κάνει εύκολα φίλους και το πιο μυστήριο; του αρέσει να στριφογυρνάει ένα κομμάτι σπάγκου στον αέρα για ώρες! Κι όλα αυτά γιατί ο Βίκτωρας τυχαίνει να ζει σε ένα μεγάλο άσπρο αυγό με σκληρό, πολύ σκληρό τσόφλι! Τι συμβαίνει λοιπόν μέσα σ’ αυτό το μυστήριο αυγό;

Σε ποιους ανθρώπους και σε ποια πράγματα ο Βίκτωρας δίνει την άδεια να μπαινοβγαίνουν και ποιους αφήνει απέξω; Πώς η δασκάλα Ελβίρα καταφέρνει να ανοίγει χαραμάδες στο σκληρό τσόφλι, χωρίς καν να διαθέτει το σούπερ τρυπάνι; Και πάνω, απ’ όλα, τι θα συμβεί, αν ανοιχτούν πολλές χαραμάδες; Ένα βιβλίο-γνωριμία με το φαινόμενο του αυτισμού.

Διαβάστε επίσης  «Έξυπνο» γάντι μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα

Άννα Πένσα, Πιπ Τζόουνς

παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: https://kaleidoscope.gr

Μπαταρίες, γρανάζια και παλιές ηλεκτρονικές συσκευές… Όλα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Άννα Πένσα στις απίστευτες εφευρέσεις της.

Μόνο που … δεν λειτουργούν πάντα.

Όταν ένα τραυματισμένο κοράκι πέφτει μπροστά στα πόδια της, η Άννα φτάνει στα όριά της προσπαθώντας να του φτιάξει φτερά. Ευτυχώς, υπάρχει κι ο Παππούς για να της θυμίζει ότι ο μόνος τρόπος να πετύχεις είναι να προσπαθείς ξανά και ξανά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στα παιδικά βιβλία, τα οποία προσφέρουν τις λαμπρές αξίες της επιμονής απέναντι στις οποιεσδήποτε δυσκολίες, καθώς και της προσφοράς, η οποία απεικονίζεται μέσω του παππού. Προσεγγίζει με έμμεσο τρόπο την αναπηρία, εστιάζοντας στο ότι οποιαδήποτε μορφής δυσκολία στη ζωή μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχει πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η Αργυρώ γελάει, Τζιν Γουίλλις

παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com

Η Αργυρώ είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα που αναγκάζεται να μένει καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Η Αργυρώ όμως γελάει, τραγουδάει, κάνει κούνια κι όλο μας χαμογελάει.
Η Αργυρώ είναι θυμωμένη, είναι ευχαριστημένη είναι χαρούμενη ή είναι λυπημένη.
Η Αργυρώ δε διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα παιδιά… είναι σε θέση να κάνει ό,τι και ένα οποιοδήποτε άλλο παιδί της ηλικίας της.

Το βουνό των νάνων, Ιωάννα Σταματοπούλου

παιδικά βιβλία
Πηγή εικόνας: https://www.kedros.gr

Η Μόζα, η γάτα είναι υπαρκτή και αποτελεί την έμπνευση για το βιβλίο αυτό, αφού  γεννήθηκε τυφλή. Στις ιστορίες της, η Μόζα μιλάει με το δικό της μοναδικό τρόπο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, όπως κι αυτή, ακοής, κινητικά, συνδρόμου Down και εγκεφαλικής παράλυσης. Περιγράφει με έναν απλό και χαριτωμένο τρόπο τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης “άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες” και ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητές τους.

Διαβάστε επίσης  Παιδιά με ΔΕΠ-Υ: Μη φαρμακευτική παρέμβαση

Συνειδητοποιούμε πως τα παιδικά βιβλία, τα οποία προσεγγίζουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την αναπηρία συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών με αναπηρίες, καθώς μέσω αυτών αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος στον οποίο ζουν δεν είναι διαφορετικός, αλλά απολαυστικός. Ταυτίζονται με τους ήρωες και διακρίνουν μέσα από τα μάτια τους τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα παιδικά βιβλία και όχι μόνο έχουν ένα σκοπό. Ο σκοπός τους είναι να κάνουν τον αναγνώστη να δει τη ζωή με μια διαφορετική ματιά.  

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

eneagstylianougkyzi.gr

elniplex.com

Απόφοιτη φιλολογίας. Λατρεύω την διδασκαλία και την ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τον κόσμο, αλλά και να τον αλλάξει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν