Πότε πρέπει να κανονίσουμε μια επίσκεψη στον λογοθεραπευτή;

επίσκεψη στον λογοθεραπευτή
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Τι είναι η λογοθεραπεία και πότε πρέπει να κανονίσεις μια επίσκεψη στον λογοθεραπευτή;

Λογοθεραπεία ονομάζεται η επιστήμη η οποία αξιολογεί, διαγιγνώσκει και θεραπεύει διαταραχές που ενδεχομένως εμφανίζονται στην ομιλία και στον λόγο. Ο λογοθεραπευτής είναι εκείνος ο επιστήμονας που με τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να προχωρήσει στην αντίστοιχη θεραπευτική παρέμβαση. Ως επιστήμη μπορεί να αφορά παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα άρθρωσης, που έχουν παρουσιάσει μια αργοπορία στην ανάπτυξη του λόγου, παιδιά με νοητική υστέρηση ή γενετικά σύνδρομα καθώς και αρκετές άλλες ομάδες. Πότε πρέπει όμως να κανονίσουμε μια επίσκεψη στον λογοθεραπευτή;

επίσκεψη στον λογοθεραπευτή
Πηγή εικόνας: Depositphotos.gr

Πότε είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία;

Η στιγμή που το κάθε παιδί θα μιλήσει μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση και διαφορά από τα τυπικά στάδια ανάπτυξης και παραγωγής λόγου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Βρεφική Ηλικία

Τα βρέφη επικοινωνούν με το περιβάλλον τους εξωλεκτικά. Αυτό σημαίνει πως γνωστοποιούν τις αντιδράσεις τους και τα συναισθήματα τους με το κλάμα, τα νεύματα, τον τόνο της φωνής, την οπτική επαφή που αναπτύσσουν με τους γύρω τους. Γενικότερα με τις εκφράσεις ή τους μορφασμούς του προσώπου τους. Προβλήματα στην βρεφική επικοινωνία είναι πιθανόν να εμφανιστούν και σε αυτή την ηλικία ωστόσο δεν θα λέγαμε πως πρόκειται για διαταραχές λόγου και ομιλίας. Αυτό που θα ήταν όχι και τόσο ενθαρρυντικό δείγμα σε τέτοια ηλικία θα ήταν αν το μωρό δεν αντιδρούσε σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, δεν δημιουργούσε οπτική επαφή με τους γύρω του ή δεν ανταποκρινόταν στο άκουσμα του ονόματος του.

Διαβάστε επίσης  Υπάρχει πλήρης πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες;

Προσχολική Ηλικία 

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άρθρωση και την παραγωγή λόγου. Επομένως είναι σημαντικό να μην βιαστούν οι γονείς να ανησυχήσουν και να προχωρήσουν σε λανθασμένα πορίσματα! Προβλήματα άρθρωσης και σύνταξης είναι πολύ συχνά κατά την διάρκεια αυτής της ηλικίας. Όπως επίσης συχνό είναι το φαινόμενο τα παιδιά να αντικαθιστούν το “σ” με το “θ” ή το “δ” με το “ζ” μέσα σε λέξεις. Τέτοια προβλήματα είναι φυσιολογικά μέχρι και την ηλικία των 6 χρόνων. Καλό θα ήταν αν δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τον καιρό, να προβληματιστούν οι γονείς και να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στον λογοθεραπευτή.

Advertising

επίσκεψη στον λογοθεραπευτή
Πηγή: paraponarodou.gr

Ενδείξεις πως ίσως το παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία

Ενδείξεις πως ίσως το παιδί αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολία στην ομιλία θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι εξής:

  • Το παιδί παράγει επιπλέον ήχους στην ομιλία του ή επιμηκύνει τις λέξεις (π.χ “Το όνομα μου είναι Δημήηητρης”)
  • Το παιδί κουνάει συνεχώς το κεφάλι του καθώς μιλάει
  • Χρησιμοποιεί περιορισμένο λεξιλόγιο
  • Απαντά σε μια ερώτηση επαναλαμβάνοντας την
  • Προφέρει λάθος τα φωνήεντα
  • Δεν μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες και να καταλάβει την σημασία των επιρρημάτων
επίσκεψη στον λογοθεραπευτή
Πηγή εικόνας: Neakriti.gr

Τι να κάνετε αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω;

Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω για μεγάλο διάστημα χωρίς να σημειωθεί βελτίωση καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον δάσκαλο ή την νηπιαγωγό του παιδιού σας. Να του επικοινωνήσετε αυτή σας την ανησυχία εκθέτοντας παραδείγματα από την ομιλία του παιδιού. Ακολούθως, να ακούσετε προσεκτικά τις δικές του/της παρατηρήσεις. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια συζήτηση πάνω στο θέμα με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας και να του ζητήσετε να σας συστήσει έναν καλό και αξιόπιστο λογοθεραπευτή. Είναι σημαντικό να κανονίσετε μια επίσκεψη στον λογοθεραπευτή, όταν νιώσετε ότι κάτι δεν εξελίσσεται σωστά. Είναι σημαντικό η δραστηριοποίηση από μέρους των γονιών να είναι άμεση γιατί η διαδικασία της λογοθεραπείας θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και θα αποδειχτεί ωφέλιμη για το παιδί. Η συνεργασία και κατανόηση ανάμεσα σε λογοθεραπευτές και γονείς είναι σημαντική και θα πρέπει να γίνεται τακτικά και με γνώμονα πάντα το καλό του παιδιού. Αρκετά από τα προβλήματα ομιλίας και λόγου που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν με την βοήθεια της λογοθεραπείας να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βοηθηθεί το παιδί σε διάφορα στάδια της μετέπειτα ζωής του.  Μην αργήσετε λοιοπόν να κανονίσετε επίσκεψη στον λογοθεραπευτή, αν κρίνετε ότι το παιδί σας εμφανίζει κάποιες από τις παραπάνω ενδείξεις.

Διαβάστε επίσης  Ειδικές μαθησιακές διαταραχές και ΣΑΕΒΑ
Advertising

 

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε για το άρθρο:

isida.gr

 

Oνομάζομαι Παναγιώτα Τουρλή, φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 22 μου χρόνια ζω και λειτουργώ με γνώμονα τις ασχολίες που αγαπώ και με γεμίζουν,ασχολίες όπως το διάβασμα, τα ταξίδια και ο χρόνος με τους ανθρώπους μου!Φράση που θα χαρακτήριζε τη φιλοσοφία μου απέναντι στην ζωή είναι αυτή του παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια "Να ζείς,να αγαπάς και να μαθαίνεις".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βία στην τηλεόραση: Επιδράσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Βία στην

«Ο Κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι: Μια σάτιρα της κοινωνίας

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής