Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης: η λειτουργία και το έργο της

Πηγή εικόνας: pinterest.co.kr

Τι είναι η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης;

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης ή αλλιώς το Κέντρον Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου Δικαίου, στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως Περιφερειακή Διεύθυνση-Παράρτημα και καλύπτει τις ανάγκες νέων και ενήλικων ατόμων με αναπηρία όρασης. Ο σημαντικότερος στόχος του Κέντρου αυτού είναι να μπορέσει να βοηθήσει τα μέλη του να είναι ανεξάρτητα και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η βοήθεια και η στήριξη που παρέχεται στα παιδιά είναι σημαντική. Προωθείται μια πνευματική, κοινωνική και ηθική καλλιέργεια που αποτέλεσμα έχει να βοηθά τα παιδιά που φοιτούν στην συγκεκριμένη Σχολή, να επιτύχουν όποιον στόχο θέσουν στη ζωή τους.

Στόχοι που θέτει η Σχολή Τυφλών

  • Συνεχής ενημέρωση και πληροφόρηση των οικογενειών ήδη από τις πρώτες μέρες γέννησης του παιδιού
  • Βοήθεια στις εκπαιδευτικές, πνευματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία όρασης
  • Χρήση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης
  • Έρευνα για την βελτίωση των μεθόδων αποκατάστασης
  • Καταπολέμηση προκαταλήψεων και προσπάθεια να να αναγνωρίζονται ίσες ευκαιρίες και στα άτομα με αναπηρία όρασης
Πηγή Εικόνας:healthview

Η Εκπαίδευση στην Σχολή Τυφλών

Advertisements
Ad 14

Όσον αφορά την εκπαίδευση στη Σχολή Τυφλών προσφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε μαθητές με αναπηρία όρασης από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Αποτελείται από το προνηπιακό τμήμα. Σε αυτό προσφέρεται εξειδικευμένη φροντίδα σε νήπια με αναπηρία όρασης από την στιγμή της γέννησης τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπεριέχει και καθημερινές εκπαιδευτικές παραδόσεις στις εγκαταστάσεις της Σχολής, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης  ΑμεΑ σε καιρό καραντίνας: Συμβουλές σε γονείς

Σε επόμενο στάδιο προσφέρεται εκπαίδευση σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου από καθηγητές όλων των ειδικοτήτων με άμεσο στόχο την εκπαιδευτική ενίσχυση και καλλιέργεια των μαθητών. Στοχεύουν στο να προετοιμάσουν τους μαθητές τους, να είναι σε θέση να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Δημόσιου Σχολείου. Τα μαθήματα αυτά πραγματοποιούνται μέσα σε κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες για τους τυφλούς μαθητές (π.χ. απτικούς γεωγραφικούς χάρτες, υλικά για πειράματα φυσικής κ.α.).

Παραδίδονται ακόμα μαθήματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Τέλος, μαθήματα που θα τα βοηθήσουν να μάθουν να κινούνται με περισσότερη άνεση στον χώρο. Τους βοηθούν λοιπόν να κατανοήσουν έννοιες χώρου, μεγέθους, χρόνου ή να οδηγηθούν σε μια σωματογνωσία.

Πηγή Εικόνας:Healthview

Εκμάθηση της γραφής Βraille στην Σχολή Τυφλών

Στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται μαθήματα εκμάθησης της συγκεκριμένης γραφής (πρόκειται για το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών). Στόχος τους είναι η εκπαίδευση όσων επιθυμούν να εργαστούν ή εργάζονται ήδη με άτομα με αναπηρία όρασης. Η εκπαίδευση αυτή παρέχεται σε φοιτητές εκπαιδευτικών ή παιδαγωγικών τμημάτων, εκπαιδευτικούς ή και επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων. Τα μοναδικά κέντρα που μπορούν να πιστοποιήσουν αυτή την γραφή είναι το ΚΕΑΤ Αθήνας και το ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, τα οποία και θα αναγνωρίζονται επαρκώς από το Δημόσιο.

Άλλες Υπηρεσίες 

Στην συγκεκριμένη Σχολή προσφέρεται και Βιβλιοθήκη για τα άτομα που επιθυμούν να μελετήσουν. Υπάρχουν βιβλία κατάλληλα για άτομα με αναπηρία όρασης και καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το δημοτικό μέχρι και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Τα βιβλία είναι γραμμένα στην γραφή Braille, μπορεί να υπάρχουν ακόμα βιβλία ήχου και για μαθητές και με άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα δυσλεξία.

Διαβάστε επίσης  Η απίστευτη ιστορία του Morris Goodman

Προσφέρεται ακόμα οργανωμένη διδασκαλία μουσικών οργάνων όπως πιάνου, κιθάρας ή μπουζουκιού, μαθήματα θεωρίας της μουσική και τραγουδιού.

 

Oνομάζομαι Παναγιώτα Τουρλή, φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 22 μου χρόνια ζω και λειτουργώ με γνώμονα τις ασχολίες που αγαπώ και με γεμίζουν,ασχολίες όπως το διάβασμα, τα ταξίδια και ο χρόνος με τους ανθρώπους μου!Φράση που θα χαρακτήριζε τη φιλοσοφία μου απέναντι στην ζωή είναι αυτή του παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια "Να ζείς,να αγαπάς και να μαθαίνεις".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι