5 λόγοι που σου φωνάζουν να αλλάξεις καριέρα άμεσα!

καριέρα Συχνά παρατηρώ τόσο μηνύματα από φίλους και συνεργάτες όσο και σκέψεις δικές μου για το πως και γιατί πρέπει να αλλάξει κάποιος καριέρα. Καθημερινά βρίσκομαι αντιμέτωπος με ερωτήσεις για κάθε πτυχή της επαγγελματικής μας ζωής και φιλοδοξιών,. Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν ή βρίσκονται στον αγώνα μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας συχνά αντιμετωπίζουν αρκετά διλήμματα. Κάποιοι θέλουν να εγκαταλείψουν, άλλοι να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, άλλοι όμως θέλουν να εξελιχθούν μέσω μιας προαγωγής, να πάρουν αύξηση, να μετακινηθούν σε άλλη χώρα, να πουν στο αφεντικό τους για να πάει στο δ***ο και πολλά άλλα. Μερικές ερωτήσεις αντιπροσωπεύουν ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όπως αυτό που έλαβα χθές από ένα συνάδελφο το οποίο αντιπροσωπεύει αρκετό κόσμο:

Είμαι 34 ετών και εργάζομαι σε εταιρικό ρόλο μεσαίου επιπέδου. Ξέρω ότι δεν μου αρέσει το έργο μου (και δεν μου άρεσε ούτε πριν από 5 χρόνια) και τα πράγματα δεν πάνε καλά στην εταιρεία, αλλά πληρώνουν πολύ καλά, έχουν καλά οφέλη και υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι εντάξει (κυρίως ότι ο μισθός είναι πολύ καλός για τα δεδομένα που σε κάνει να αισθάνεται “ασφαλής”). Πήρα προαγωγή επίσης πρόσφατα, αλλά εξακολουθώ να βασανίζομαι καθημερινά για το αν θα πρέπει να αλλάξω τη σταδιοδρομία ή απλά να συμβιβαστώ με αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σιχαίνομαι κάθε μέρα μέσα σ’ αυτό το γραφείο.  Πώς μπορείς να κρίνεις αν πρέπει να αλλάξεις τη καριέρα σου ή όχι άραγε;

Αυτός ήταν και ο λόγος για το παρόν άρθρο. Θέλω να εκθέσω δημόσια αυτό το ζήτημα γιατί αν μπορώ να βοηθήσω ακόμη και έναν αναγνώστη να πάρει τη σωστή απόφαση θα ‘χω εκπληρώσει το δικό μου σκοπό στη ζωή ο οποίος είναι να προσφέρω βοήθεια απλόχερα σε όποιον τη χρειάζεται. Να θυμάστε ότι όλοι μας έχουμε κάποιους στόχους στη ζωή. Αυτοί οι στόχοι καθορίζονται από τις αξίες μας και το πολιτιστικό/κοινωνικό μας υπόβαθρο. Όσο δεν εναρμονιζόμαστε με αυτές, κάνοντας πράγματα που τις ικανοποιούν τόσο θα νιώθουμε δυστυχισμένοι. Κι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντα ο οποίος συνδέει την παρούσα επαγγελματική μας πορεία με αρνητικά συναισθήματα. Η μη εναρμόνιση της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας με την εσωτερική μας φύση και αυτά που αγαπάμε στη ζωή.

Μετά από αρκετή έρευνα και πολύ διάβασμα έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν 5 κρίσιμοι τρόποι για να προσδιορίσετε αξιόπιστα και αποτελεσματικά αν πρέπει να αλλάξετε τη σταδιοδρομία σας και μόλις φτάσετε σε αυτά τα σημάδια, θα είστε σε θέση να απαντήσετε μόνοι σας με απόλυτη σιγουριά: “Πρέπει να μείνω ή φύγω?”. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο με την καριέρα σας αλλά με οτιδήποτε σας ενοχλεί και θέλετε να αλλάξετε στην ζωή σας!

Διαβάστε επίσης  Επαγγελματική αναζήτηση: Μια ατελείωτη Οδύσσεια
Advertisements
Ad 14

 

Οι 5 τρόποι να πει εάν πρέπει να αλλάξετε τη σταδιοδρομία σας είναι:

  1. Έχετε διαχρονικά φθαρεί, εξαντληθεί και χάσει κάθε ενδιαφέρον για αυτό που κάνετε.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια κόπωση,  εξάντληση και κατάθλιψη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι η δουλειά σας.   Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε περισσότερες ώρες στη δουλειά μας παρά σε οτιδήποτε άλλο και μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι ότι αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας, η ψυχολογία σας θα καταστραφεί, δεν θα μπορείτε να ευχαριστηθείτε τίποτα άλλο έξω από αυτή, καθώς η σκέψη σας πάντα θα είναι εκεί και το σώμα σας αργά ή γρήγορα θα σπάσει. Είναι αρκετοί αυτοί που συναντώ και πάσχουν είτε από εργασιακή κατάθλιψη είναι από αρνητισμό ο οποίος αποδίδεται πολλές φορές με θέματα υγείας όπως η συχνή αδικαιολόγητη κόπωση, η έλλειψη διάθεσης μέχρι και η εμφάνιση καρκίνουΜπορεί να είναι η δική σας δουλειά ή το τοξικό εργασιακό περιβάλλον που σας σπάζει, αλλά συχνά είναι όλη η καριέρα σας που χρειάζεται μια στροφή.

  1. Οι δεξιότητες, οι ευθύνες και τα καθήκοντά σας δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου εσάς.

Αυτό μπορεί να είναι ένα τεράστιο σοκ για πολλούς οι οποίοι έχουν γίνει πολύ καλοί στην εργασία που μισούν.   Για παράδειγμα, ήμουν πολύ καλός στα λογιστικά και τον υπολογισμό αριθμών τη συγγραφή φορολογικών δηλώσεων και την καταχώριση λογιστικών γεγονότων, ξεκάθαρα θα μπορούσα να κάθομαι σε μια καρέκλα όλη μέρα και να υπολογίζω αριθμούς για την αιωνιότητα, αλλά μέσα μου πάλευα καθημερινά, μισούσα το γεγονός ότι ήμουν καταδικασμένος να περάσω τη ζωή μου πάνω από ένα μουντό γραφείο υπομένοντας την γκρίνια του κάθε παράξενου πάνω απ’ το κεφάλι μου. Ήξερα ότι άμεσα καταπιέζω τη ζωή μου και έμμεσα την σκοτώνω κιόλας. Και το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο ξεκάθαρα είναι ο εαυτός μας, κι αν δεν τον αγαπήσουμε και δε του φερθούμε εμείς καλά δεν θα το κάνει κανένας! Συνεπώς το να συμβιβάζεσαι σε κάτι που πιθανότατα να έχεις έφεση αλλά να μην σε γεμίζει, ξεκάθαρα δεν σου κάνει καλό.

  1. Έχετε έρθει στο σημείο όπου ο μισθός σας δεν καλύπτει πλέον την πλήξη και την κενότητα που αισθάνεστε.
Διαβάστε επίσης  Τέλος στην αρνητική εταιρική φήμη!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τη δουλειά τους αλλά είναι απρόθυμοι να αλλάξουν θα έλεγαν ότι είναι ο φόβος τους να παρατήσουν τα χρήματα που τους προσφέρει η θέση και τα χρόνια που δουλεύουν εκεί.   Και ρωτώ εγώ, τα λεφτά που κερδίζετε από την δουλειά σας έχουν την ίδια αξία με την ψυχική και σωματική σας υγεία. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα; Τώρα! Σε κάποιο σημείο, πολλοί λένε: “Κάτσε λίγο – έχω αυτά τα χρήματα, αλλά μισώ το πώς περνάω τη ζωή μου.” Νιώθουν ότι μέρα με τη μέρα δεν ζουν αλλά πεθαίνουν. Αλήθεια σας έχει κυριεύσει έστω και για ένα λεπτό αυτό το συναίσθημα; Η αίσθηση ότι η ζωή περνάει από μπροστά σας ανεκμετάλλευτη;

Κάπως έτσι πολλοί αρχίζουν να ξανασκέφτονται τις προτεραιότητες και τις ικανότητές τους και στη συνέχεια ανοίγουν τα μάτια τους σε νέους τρόπους από τους οποίους μπορούν να κάνουν τα χρήματα που χρειάζονται χωρίς να διακινδυνεύσουν την εκμετάλλευση ή να εγκαταλείψουν τη ζωή τους γι ‘αυτό.   ( Ήδη πολύς κόσμος τείνει να αλλάζει καριέρα και προτεραιότητες βάσει αυτού του κριτηρίου. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας περισσότερο από το 50% του ιδιωτικού εργατικού δυναμικού θα εγκαταλείψει την υπαλληλική ξεκινώντας μια δική του επιχείρηση ή ορίζοντας μια καριέρα που θα χει βασικό κριτήριο την ευτυχία στην ζωή του).

  1. Παρά όλες τις “σωστές” επιλογές που κάνατε στην καριέρα σας, το αποτέλεσμα είναι πολύ λάθος.

Τόσοι πολλοί επαγγελματίες έχουν κάνει όλες τις “σωστές” επιλογές, έχουν ακολουθήσει τυφλά όλα όσα επιθυμεί το αφεντικό τους αλλά κυρίως η κοινωνία, με συνέπεια όταν ξυπνούν από αυτό το λήθαργο του εργασιακού προγραμματισμού που επιβάλλει να δουλεύεις να τρως και να κοιμάσαι, να είναι σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι.   Το πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε εδώ είναι ότι οι “σωστές” επιλογές συνήθως είχαν να κάνουν με ευχαρίστηση των άλλων, χαϊδεύοντας το εγώ σας ή με τη δουλειά ή την προαγωγή που κερδίζατε, και τελικά τίποτα δεν σας προσέφερε την ικανοποίηση που επιθυμούσατε.

καριέρα

  1. Έχετε την αδιαμφισβήτητη αίσθηση ότι τα ταλέντα και οι ικανότητές σας θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν με έναν εντελώς διαφορετικό (πιο δημιουργικό) τρόπο.
Διαβάστε επίσης  Οι καλύτερες απαντήσεις σε μια συνέντευξη εργασίας

Σίγουρα θα έχει περάσει από το μυαλό σας η παρακάτω σκέψη, «ξέρω ότι αξίζω καλύτερα πράγματα από αυτό». Αλλά ποτέ δεν πήρατε αστα σοβαρά αυτή τη σκέψη, απλά την προσπερνούσατε.   Εάν σκέφτεστε, “Αξίζω περισσότερα σ’ αυτή τη ζωή”, τότε αναμφίβολα η ζωή σας φιλάει περισσότερα από αυτά που έχετε σήμερα. Απλά περιμένει να τα διεκδικήσετε.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ζήσεις και να δουλέψεις, ακόμα κι αν ακόμα δεν ξέρεις πως να βρεις την δουλειά των ονείρων σου.   Ακολουθεί ένα παράδειγμα.   Έτυχε να γνωρίσω έναν άνθρωπο που εργάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις δημόσιες σχέσεις για μια μεγάλη, γνωστή εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια και απολύθηκε πέρυσι.   Είχε ένα μεγάλο όνειρο – να ξεκινήσει τη δική της συμβουλευτική επιχείρηση, όπου θα μπορούσε να δουλέψει όπως ήθελε αυτή, να συνεργαστεί με συναδέλφους που εκτιμούσε, και επίσης να εργαστεί σε έργα που είχαν προσωπικό νόημα γι’ αυτήν. Ακόμα κι όταν ακόμα εργαζόταν ονειρευόταν ότι κάποια μέρα θα δούλευε στο δικό της γραφείο, παρέχοντάς τις προσωπικές γνώσεις ψηφιακού μάρκετινγκ σε startup που ήθελαν να εξελιχθούν στο μέλλον και είχαν φιλόδοξους στόχους. Αλλά ήταν πολύ φοβισμένη για να το προχωρήσει παραπέρα.

Αφού απορρίφθηκε από πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλες επιχειρήσεις εντός δύο μηνών, συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα σημάδι και αποφάσισε να συγκεντρώσει το θάρρος και να επιδιώξει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση.

Αυτό ήταν πριν από τρεις μήνες.   Τώρα, έχει τρεις νέους πελάτες, αγαπά να συνεργάζεται και να προσφέρει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, και το σημαντικότερο είναι υπερήφανη για αυτό που κάνει.   Οι άνθρωποι ζητούν τη συμβουλή της, και πληρώνουν γι’ αυτό.   Με μόλις δύο ακόμα πελάτες, θα κερδίζει πολύ κοντά σε αυτό που ήταν όταν απολύθηκε.   Είναι γεμάτη ελπίδα, ενθουσιασμό και θετική ενέργεια. Πράγματα που σπάνια έως πότε ένιωσε στην μέχρι τώρα καριέρα της.

Συνεπώς μην σπαταλάτε το χρόνο σας σε πράγματα που σαν γεμίζουν αρνητισμό όπως μια βαρετή δουλειά. Κυνηγήστε αυτό που θέλετε πάρτε και ορισμένα ρίσκα και διεκδικείστε αυτό που σας αξίζει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη έμπνευση και το θάρρος να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Καλώς ή κακώς κάποια μέρα θα πεθάνετε, έχετε μόνο μια ζωή, χαρείτε την και κάντε αυτό που αγαπάτε τώρα!

καριέρα

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού