Έχουμε πτώση των αριθμητικών και ποιοτικών δεικτών όπως καταγράφει η ετήσια έρευνα του ΙΟΒΕ. Σε υψηλά επίπεδα η επιχειρηματικότητα ανάγκης. Οι αυτοαπασχολούμενοι στο 33% των νέων επιχειρηματιών. Μικρή πρόοδος στην εξωστρέφεια. Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρισκόταν το 2017 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) υποχωρεί στο 5,7% (περίπου 380 χιλιάδες άτομα) από 6,7% (περίπου 450 χιλιάδες) το 2016.
Η επίδοση αυτή είναι μία από τις χαμηλότερες διαχρονικά επιδόσεις στην Ελλάδα (2003-2016: 6,9%), ενώ κινείται χαμηλότερα και από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (2017: 9,1%), δηλαδή των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα. Έχουμε, επομένως, ότι παρά την σταθεροποίηση της οικονομίας, οι έντονες αβεβαιότητες παρέμειναν ισχυρές και επηρέασαν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση την προηγούμενη χρονιά.
Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας , ρευστότητας ,υψηλοί φόροι.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αποκλίνει πλέον σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών στις πιο αναπτυγμένες χώρες – μέλη της ΕΕ, οπου ξεπερνούν τα 1.467 ευρώ. Οι Έλληνες βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται και οδηγούνται στην επιχειρηματικότητα σαν λύση ανάγκης. Σύμφωνα με την Eurostat η διαφορά με τις χώρες του αναπτυγμένου βορρά είναι τεράστια. Η Ελλάδα είναι στην ενδέκατη θέση από το σύνολο των χωρών της ΕΕ με 684 ευρώ μεικτά, βρίσκεται ο κατώτατος μισθός που χορηγείται στην Ελλάδα, κατά το α’ εξάμηνο του 2017. Σε μία οικονομία, όμως, με χαμηλό εισόδημα, η κατανάλωση και η ζήτηση προϊόντων είναι πολύ χαμηλότερη. Έτσι εξηγούνται και τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες επιχειρούν λόγω ανάγκης, για βιοποριστικούς δηλαδή λόγους και όχι επειδή διακρίνουν κάποια ευκαιρία.
Αναλυτικά, η ελληνική επιχειρηματικότητα λόγω εντοπισμού νέων ευκαιριών είναι στο 30,5%, είναι δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το διεθνή μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στο 54,9%. Αντιθέτως, το ποσοστό που επιχειρεί λόγω ανάγκης στην Ελλάδα είναι 43,6%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο άλλων κρατών (23,9%). Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μελών της Ε.Ε. σε όρους επιχειρηματικότητας ευκαιρίας και στην πρώτη θέση της κατάταξης όσον αφορά την επιχειρηματικότητα ανάγκης. Αν και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι και το καλύτερο στην Ελλάδα από άποψη φόρων επικερδίας και το τέρας που λέγεται γραφειοκρατία, ωστόσο η επιχειρηματικότητα έχει ανάπτυξη, διότι δεν υπάρχει άλλη δίοδος για τον Έλληνα.