Φωτογραφία φύσης: Αποτυπώνοντας την ομορφιά των λουλουδιών

Διανύουμε ίσως την πιο όμορφη εποχή για εμάς, τους χομπίστες φωτογράφους φύσης, την άνοιξη. Η φύση φοράει τα καλά της, γιορτάζει και μαζί της κι εμείς. Μεγάλοι πρωταγωνιστές τα λουλούδια, τα άνθη με τη μεγάλη ποικιλομορφία που συναντάμε σε κάθε γωνιά της υπαίθρου αλλά και στην πόλη. Από το πιο ταπεινό ως το πιο εξωτικό και περίεργο, τα λουλούδια αποτελούν αγαπημένο θέμα φωτογράφισης. Ίσως ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα θέματα στην ιστορία. Από τα πολύ παλιά χρόνια, εικαστικοί δημιουργοί, όπως ζωγράφοι και χαράκτες, προσπαθούσαν να απεικονίσουν τη μαγευτική ομορφιά τους και να αποδώσουν τον ρομαντισμό τους. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (που έχουμε πάντα μαζί μας), μας επιτρέπουν να αιχμαλωτίσουμε την ομορφιά της αφθονίας των χρωμάτων, των ειδών και των μεγεθών των λουλουδιών, δίνοντάς μας απεριόριστες φωτογραφικές ευκαιρίες.

Στη συνέχεια θα δούμε μερικές ιδέες για τη φωτογράφιση λουλουδιών που θα βοηθήσουν στο να ξεκλειδωθεί η δημιουργικότητα και φυσικά να πετύχουμε καλύτερες λήψεις!

λουλουδιών
Πηγή: viewbug.com Φωτογράφος: Pascale
λουλουδιών
Πηγή: creativelive.com Φωτογράφος: Kathleen Clemons

Μακροφωτογραφία

Advertisements
Ad 14

Η μακροφωτογραφία είναι η φωτογραφική απόδοση μικρών αντικειμένων, όπως είναι και τα λουλούδια, σε κλίμακα μεγαλύτερη αυτής της πραγματικότητας. Μέσω της μακροφωτογραφίας, μπορούμε να αποτυπώσουμε, με χρήση ειδικού εξοπλισμού και ειδικών φωτογραφικών γνώσεων, μικρά αντικείμενα που με το συμβατικό εξοπλισμό θα ήταν αδύνατον. Πολλές φορές, θέμα της μακροφωτογραφίας είναι τα λουλούδια, όπου μπορούμε να αποδώσουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους τα οποία είναι αδύνατον να δούμε με γυμνό μάτι. Εύκολα ένας φωτογράφος μπορεί να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει ένα λουλούδι που θα συναντήσει, με το συμβατικό “φωτογραφικό μάτι”. Όμως, χρειάζεται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες για να αποκαλύψει κρυμμένες λεπτομέρειες και να αποδώσει περίπλοκα σχήματα και δομές.

Διαβάστε επίσης  Έτσι θα κάνεις το απόλυτο bohemian look το χειμώνα

Ο ειδικός εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος, όπως οι ειδικοί μάκρο φακοί, τα extension tubes και τα φίλτρα, γίνεται όλο και πιο προσβάσιμος. Παρόλα αυτά, ακόμα και οικονομικές φωτογραφικές μηχανές έχουν λειτουργία close up, όπου μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να πειραματίζεται και να δει από πολύ κοντά τον θαυμαστό μικρόκοσμο των λουλουδιών.

λουλουδιών
Πηγή: swmccc.org Φωτογράφος: Southwestern Michigan Council of Camera Clubs

Χρώμα

Τα έντονα χρώματα των λουλουδιών τραβάνε εύκολα την προσοχή, όχι μόνο των εντόμων που είναι και το κοινό- στόχος, αλλά και των θεατών μιας καλής φωτογραφίας με θέμα το λουλούδι. Γνωστά για τα υπέροχα και αναρίθμητα χρώματά τους, τα λουλούδια μας εκπλήσσουν με την θαυμαστή γοητεία τους, προσφέροντάς μας ποικίλες φωτογραφικές ευκαιρίες.

Για να αποτυπώσουμε τα ζωηρά χρώματα τους, αρκεί το θέμα μας να είναι καλά φωτισμένο. Αν η φωτογράφιση γίνεται σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να φωτογραφίσουμε μία μέρα με καλό ηλιακό φως, κυρίως πρωινές ή απογευματινές ώρες που το φως είναι πιο μαλακό. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το έντονο ηλιακό φως του μεσημεριού, ένας διαχύτης φωτός (diffuser) θα μας βοηθήσει να απαλύνουμε τις ακτίνες του ήλιου και να αποτυπώσουμε πιστά τα χρώματα. Αν πάλι είμαστε σε κλειστό χώρο, η χρήση φλας (ιδανικά με diffuser) θα μας δώσει πιο ευχάριστα αποτελέσματα.

λουλουδιών
Πηγή: photographyinspired.com Φωτογράφος: dragonzpit

Αφηρημένη φωτογραφία (abstract)

Η αφηρημένη φωτογραφία, ή αλλιώς abstract, είναι μία μέθοδος να απεικονίσουμε μία οπτικά ευχάριστη εικόνα που δεν έχει άμεση σχέση με τον αντικειμενικό κόσμο (Wikipedia). Με άλλα λόγια, η αφηρημένη φωτογραφία, όπως και η τέχνη, έχει να κάνει με παράγοντες όπως η μορφή, το σχήμα, το χρώμα και η υφή, χωρίς να οφείλει να αποτυπώσει πιστά αναγνωρίσιμα θέματα του κόσμου μας.

Διαβάστε επίσης  Tips: Πώς να καθαρίσετε τον Αισθητήρα της DSLR σας

Είναι ένα αρκετά περίπλοκο είδος φωτογραφίας, όμως η περίπτωση της φωτογράφισης λουλουδιών αποτελεί πολύ καλό λόγο για να την εξερευνήσουμε και να δούμε διαφορετικές πτυχές ενός κοινότυπου θέματος. Μέσω του πειραματισμού, μπορούμε να απεικονίσουμε εντυπωσιακές λεπτομέρειες και ιδιαίτερες μορφές του λουλουδιού, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για το τελικό αποτέλεσμα.  

λουλουδιών
Πηγή: digital-photography-school.com Φωτογράφος: Jaymes Dempsey
λουλουδιών
Πηγή: digital-photography-school.com Φωτογράφος: Jaymes Dempsey

Οπτική γωνία

Η οπτική γωνία μας υποδεικνύει τον τρόπο που ο θεατής τοποθετείται σε μία φωτογραφία. Είναι η οπτική του φωτογράφου ως προς το θέμα, από την οποία θα αποτυπώσει μία σκηνή και αλλάζοντας την θα αλλάξει τον τρόπο που ο θεατής βλέπει την εικόνα. Για παράδειγμα, μία οπτική από ψηλό σημείο, αποδεσμεύει το θεατή από τη σκηνή και τον κάνει μάρτυρά της από ένα ασυνήθιστο σημείο. Μία οπτική από χαμηλά, ενισχύει το ύψος των αντικειμένων και δημιουργεί στο θεατή μια αίσθηση μικρότητας.

Συνήθως οι παρατηρητές των φωτογραφιών έλκονται από ασυνήθιστες οπτικές γωνίες. Αξιοποιώντας το θέμα μας, τα λουλούδια στην περίπτωσή μας, και μέσω πειραματισμών με την αλλαγή της οπτικής γωνίας, τα φωτογραφικά αποτελέσματα θα βελτιωθούν σημαντικά. Η χρήση ενός τριπόδου που χαμηλώνει αρκετά θα μας βοηθήσει να αποτυπώσουμε με όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες.

λουλουδιών
Πηγή: pinterest.com

Εστιάζοντας στο χρώμα, την οπτική, τη μακροφωτογραφία και την αφηρημένη φωτογραφία, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα των λουλουδιών. Ακόμα και το πιο μικρό και ταπεινό χαμολούλουδο που προσπαθεί να αναδυθεί από μία ρωγμή του εδάφους μπορεί να κάνει κάποιον να χαμογελάσει και να σηκώσει τη φωτογραφική μηχανή του.

Ο συνδυασμός της φωτογραφίας και του φυσικού κόσμου των λουλουδιών είναι μία επιτυχημένη συνταγή για να δημιουργήσουμε όμορφες φωτογραφίες. Με εφόδια τη δημιουργικότητα, την καλή διάθεση και τον συνεχή πειραματισμό θα πάμε ένα βήμα (ή και περισσότερα) παραπέρα.

Διαβάστε επίσης  Απόψεις: H δύναμη της Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας

Είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος, ερωτευμένος με τη ζωή, τη φύση και τα ταξίδια. Δηλώνω αθεράπευτα αισιόδοξος και πιστεύω ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα. Ξεκίνησα να γράφω για τη φωτογραφία γιατί είναι ένα θέμα που μου αρέσει να διαβάζω και γράφοντας, σκοπό έχω να μαθαίνω ακόμα περισσότερα, μαζί σας!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην