Ταξιδιωτική Φωτογραφία: Μια σωστή προετοιμασία

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι ίσως το αγαπημένο είδος πολλών, γιατί συνδυάζει την εμπειρία του ταξιδιού με αυτή της φωτογραφίας. Δίνει τη δυνατότητα για επέκταση και ενίσχυση των φωτογραφικών ικανοτήτων και φυσικά πληθώρα ευκαιριών για μοναδικά και αξέχαστα κάδρα. Μέσω της περιπλάνησης σε καινούργια μέρη, ο φωτογράφος αποκτά άλλο μάτι που, μέσω της δημιουργικότητάς του, θα φτιάξει υπέροχες φωτογραφίες που θα κουβαλούν αναμνήσεις για μια ζωή.

ταξιδιωτική
Πηγή: webinars.dreamoftravelwriting.com

Διανύουμε τη λεγόμενη ψηφιακή εποχή, όπου όλα γίνονται πιο εύκολα: από τη λήψη και την ανασκόπηση μέχρι την τελική επεξεργασία της φωτογραφίας. Ωστόσο, η κατάλληλη προετοιμασία για ένα ταξίδι όσον αφορά το φωτογραφικό της κομμάτι, θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα και θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητά σας. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το καθαυτό ταξιδιωτικό μέρος της φωτογραφίας, χωρίς να γίνει αναφορά σε καθαρά φωτογραφικές συμβουλές.

Οργανώνοντας το ταξίδι

Φυσικά, το σημαντικότερο κομμάτι της ταξιδιωτικής φωτογραφίας είναι η οργάνωση του ταξιδιού. Καλό είναι να επιλέξετε ένα μέρος που θα σας δώσει πολλές ευκαιρίες και διαφορετικά θέματα για να φωτογραφίσετε. Θυμηθείτε, ότι τα τοπία αποτελούν μέρος της ταξιδιωτικής φωτογραφίας. Όπου και να πάτε, υπάρχουν πολυάριθμες επιλογές για καταπληκτικές φωτογραφίες, όπως είναι η αρχιτεκτονική, οι άνθρωποι και φυσικά κάποια αξιοθέατα. Το κυρίαρχο κριτήριο για να επιλέξτε έναν προορισμό είναι οι δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες και όχι απαραίτητα η ύπαρξη ή μη φωτογραφικών θεμάτων κατάλληλα για εσάς. Γι’ αυτό, κλείστε τα εισιτήρια και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να προετοιμαστείτε σωστά.

ταξιδιωτική
Πηγή: lowepro.com

Φτιάξτε τις αποσκευές σας

Κάθε φορά που ταξιδεύετε, είναι λογικό να φτιάχνετε (από νωρίς) τις αποσκευές σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύψετε τις ανάγκες σας στον προορισμό σας για το συνολικό χρονικό διάστημα που θα βρίσκεστε εκεί. Με την ίδια λογική, θα πρέπει να προετοιμάσετε καλά και τον φωτογραφικό σας εξοπλισμό. Όχι μόνο πρέπει να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα, αλλά και να τα πακετάρετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξοικονομήστε χώρο και χρήματα (έξτρα αποσκευές κοστίζουν!). Αναρωτηθείτε από νωρίς, τι ακριβώς φωτογραφικό εξοπλισμό θα χρειαστείτε. Δεν μπορείτε να πάρετε όλα σας τα φωτογραφικά υπάρχοντα, εκτός και αν πρόκειται για μία DSLR με έναν φακό κιτ.

Διαβάστε επίσης  Ένα βιβλίο, χίλιες εικόνες να φωτογραφίσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε αλλά και να οργανωθείτε είναι η δημιουργία μίας λίστας με τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας. Μπορεί η πρώτη φορά να σας φέρει σύγχυση, όμως, με τον καιρό και μετά από πολλά ταξίδια, θα εξοικειωθείτε και η συμπλήρωση της λίστας θα γίνεται σχεδόν αυθόρμητα. Αλλά τι ακριβώς θα πάρετε μαζί σας τελικά; Αυτό εξαρτάται από εσάς, αλλά σαν γενικός κανόνας στην ταξιδιωτική φωτογραφία ισχύει το εξής: Πάρτε τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία για τις διαδρομές και τις λήψεις που έχετε σχεδιάσει να κάνετε. Με άλλα λόγια, πρέπει εκτός από τον κύριο στόχο σας, που είναι οι φωτογραφία, να φροντίσετε και για την άνεση και την καλή σας υγεία. Ο πολύωρος περίπατος σε μία γραφική λιθόστρωτη πόλη με καύσωνα, την DSLR φωτογραφική στο λαιμό και ένα backpack με 5 φακούς δεν έκανε καλό σε κανέναν!

ταξιδιωτική
Πηγή: istockphoto.com/portfolio/kieferpix

Ένας κανόνας για τη μεταφορά του φωτογραφικού εξοπλισμού είναι να μην μπαίνει στις αποσκευές κατά το check-in των αεροδρομίων. Οι αποσκευές που αφήνουμε εκεί, δεν μεταχειρίζονται και τόσο καλά κατά την φόρτωση και εκφόρτωση από το αεροπλάνο και οι πιθανότητες να χαθούν δεν είναι και αμελητέες. Καλύτερα, λοιπόν, να κάνετε χρήση της δυνατότητας μεταφοράς στην καμπίνα των επιβατών για να είστε σίγουροι. Πριν την επιβίβαση, θα σας ζητηθεί να ανοίξετε τη φωτογραφική σας τσάντα και να βγάλετε για λίγο τα προστατευτικά καπάκια των σωμάτων και των φακών σας για έναν τυπικό έλεγχο.

ταξιδιωτική
Πηγή: pipandthecity.com

Τι να πάρετε μαζί σας λοιπόν;

Την αγαπημένη- καλύτερη σας φωτογραφική μηχανή.

Φυσικά και θα την πάρετε μαζί σας, θα τη χρειαστείτε. Δεν μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες χωρίς μηχανή, έτσι δεν είναι;

Διαβάστε επίσης  Food Photography: τεχνικές και τρόποι φωτογράφισης φαγητού

Τη φωτογραφική σας τσάντα.

Όσο απαραίτητη είναι η φωτογραφική μηχανή για να βγάζετε φωτογραφίες, άλλο τόσο είναι και η φωτογραφική τσάντα για την ταξιδιωτική φωτογραφία. Θεωρείται απαραίτητη η μεταφορά του εξοπλισμού σας με εξειδικευμένη τσάντα που έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Η αγορά μιας τέτοιας τσάντας (για τα ταξίδια προτείνεται το σακίδιο πλάτης) που θα προσφέρει τη βέλτιστη άνεση και προστασία του πολύτιμου εξοπλισμού σας αποτελεί επένδυση που δε θα μετανιώσετε.

Μία εφεδρική φωτογραφική μηχανή.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι ταξιδίων γνωρίζουν ότι πάντα υπάρχει πιθανότητα να σε προδώσει η κύρια μηχανή σου. Αν έχετε κάποια απλή φωτογραφική μηχανή (τύπου point and shoot) καλό είναι να την πάρετε μαζί σας, αφού δεν πιάνει πολύ χώρο. Έτσι, θα έχετε μαζί σας ένα μέσο για να φωτογραφίζετε, ό,τι και αν συμβεί.

Φακούς: Όχι παραπάνω από τρεις.

Θα μπείτε στον πειρασμό να πάρετε όλους τους φακούς σας, αυτό είναι σίγουρο. Επίσης σίγουρο είναι ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο και αυτό δεν είναι επιθυμητό στα ταξίδια. Βάλτε προτεραιότητες και σκεφτείτε ποιους φακούς θα χρειαστείτε. Αναρωτηθείτε: ποιους φακούς (ή ποιον φακό) θα πάρω μαζί μου ώστε να βγάλω όσο πιο πολλά θέματα γίνεται; Ένας βασικός ζουμ φακός και ένας σταθερός (συνήθως με εστιακή απόσταση 50- 85mm) θα σας καλύψουν και με το παραπάνω. Σκεφτείτε σ’ αυτό το σημείο και το βάρος που είστε διατεθειμένοι να κουβαλάτε για ώρες στην πλάτη (ή τον ώμο) σας.

Κάρτες μνήμης και μάλιστα πολλές!

Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας πολλές κάρτες με μικρότερη μνήμη, παρά λίγες με μεγάλη μνήμη. Αν χαλάσει μία κάρτα, θα έχετε απόθεμα. Μην ξεχνάτε επίσης, να εκμεταλλευτείτε το εσωτερικό backup που πολλές σύγχρονες μηχανές προσφέρουν (γράψιμο της ίδιας φωτογραφίας σε δύο κάρτες ταυτόχρονα), σε περίπτωση δυσλειτουργίας μίας εκ των δύο.

Διαβάστε επίσης  FujiFilm: Μια εταιρεία, φωτογραφικός χαμαιλέοντας

Φορτιστή/ Φορτιστές.

Απαραίτητοι στις μέρες μας, οι φορτιστές αποτελούν την πηγή ζωής του εξοπλισμού σας, γι’ αυτό μην τους ξεχάσετε για κανένα λόγο.

Επιπλέον μπαταρίες.

Όχι μόνο είναι πιθανό να καθυστερήσετε σε μία εξόρμηση και να μην έχετε πρόσβαση σε πηγή ρεύματος, αλλά η πιθανότητα δυσλειτουργίας μιας μπαταρίας δεν πρέπει να αγνοηθεί. Για το λόγο αυτό, έχετε μαζί σας μία εφεδρική μπαταρία (ή και περισσότερες).

ταξιδιωτική
Πηγή: epicureandculture.com Φωτογράφος: EVERST VIA SHUTTERSTOCK

Καλή διάθεση και αντοχή!  

Από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πάρετε μαζί σας. Μην απογοητευτείτε για φωτογραφίες που δεν φαίνονται ενδιαφέρουσες αρχικά. Γυρνώντας, όλες οι λήψεις σας θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, αρκεί να το θελήσετε. Μη διστάσετε να πάτε σε δύσκολα σημεία λόγω κούρασης ή έλλειψης παρέας. Οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα ταξίδια είναι μοναδικές και ας απαιτούν κόπο.

ταξιδιωτική
Πηγή: peopleandplaces.co Φωτογράφος: Lonnie Timmons

Στην ταξιδιωτική φωτογραφία δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά η εμπειρία. Όπως και σε κάθε ταξίδι, αυτό που μένει είναι οι δυνατές συγκινήσεις, οι ξεχωριστές εμπειρίες που, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν καταγραφεί και στις κάρτες μνήμης.

Για να απολαύσετε όλα τα καλά από την ταξιδιωτική φωτογραφίας, αρκεί να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να αφεθείτε στην εμπειρία.

Καλή προετοιμασία λοιπόν και….Καλό Ταξίδι!

Είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος, ερωτευμένος με τη ζωή, τη φύση και τα ταξίδια. Δηλώνω αθεράπευτα αισιόδοξος και πιστεύω ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα. Ξεκίνησα να γράφω για τη φωτογραφία γιατί είναι ένα θέμα που μου αρέσει να διαβάζω και γράφοντας, σκοπό έχω να μαθαίνω ακόμα περισσότερα, μαζί σας!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης