Φωτογραφία ηλιοβασιλέματος: τι να προσέξεις πριν το τολμήσεις

Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα πολύ συχνό θέμα στις φωτογραφίες. Όλοι μας έχουμε φωτογραφίσει ηλιοβασιλέματα είτε στις διακοπές είτε σε άλλες συνθήκες της ζωής. Ο βασικός λόγος είναι ότι το ηλιοβασίλεμα προκαλεί έντονα συναισθήματα και είναι πολύ όμορφο αισθητικά. Μία φωτογραφία ηλιοβασιλέματος πάντα θα μας αρέσει και πάντα θα κάνει καλή εντύπωση. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δώσουμε κάποιες ιδέες και συμβουλές για την φωτογραφία ηλιοβασιλέματος.

Σύνθεση και αισθητική

Η ώρα που ο ήλιος πέφτει και ο ουρανός παίρνει αυτά τα όμορφα χρώματα είναι από μόνη της πολύ εντυπωσιακή. Ωστόσο, συνήθως το απλό ηλιοβασίλεμα μπορεί να είναι λίγο βαρετό. Για πιο εντυπωσιακά ,όμως, αποτελέσματα χρειάζεστε και κάτι παραπάνω από τον ίδιο τον ήλιο. Το κάδρο ίσως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και κάτι ακόμα : ένα μοντέλο, σκιές , πουλιά στον αέρα ,ίσως, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να πλαισιώσει την εικόνα καλύτερα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι λόγο της θέσης του ήλιου οτιδήποτε άλλο θα είναι κοντά στην εικόνα θα είναι σε σιλουέτα. Επιπλέον, συχνά είναι πολύ όμορφο να φαίνονται στις φωτογραφίες τα σύννεφα ,ψηλά και διάσπαρτα μεταξύ τους.

Εγρήγορση

Ένα από τα πρακτικά ζητήματα στην φωτογράφιση ηλιοβασιλέματος είναι ο χρόνος. Χρειάζεται εγρήγορση. Το ηλιοβασίλεμα διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Οπότε το σημαντικό είναι να είστε σε εγρήγορση για να προλάβετε να φωτογραφήσετε το ηλιοβασίλεμα στις ώρες που είναι πιο αισθητικά όμορφο.

Επιλογή συνθήκης

Συνεχίζοντας σε κάποιες πρακτικές συμβουλές καλό θα ήταν να κάνετε μία τέτοια φωτογράφιση μία μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα, χωρίς υγρασία. Δεν είναι τυχαίο που τις περισσότερες φορές φωτογραφίζουμε τα ηλιοβασιλέματα του καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης  Mετατρέποντας τη ζωή σε ταινίες του Wes Anderson

Σταθερότητα

Επιπλέον, καλό θα ήταν να κρατάτε την κάμερα σας σταθερή ή αν είναι μεγάλη ανάγκη να χρησιμοποιείται. Λόγω, του ιδιαίτερου φωτός η εικόνα ενδέχεται να βγει κουνημένη ή θολή. Για να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή η πολύ όμορφη στιγμή της ημέρας η ταχύτητα του κλείστρου  μπορεί να σας δυσκολέψει στις περιπτώσεις που κρατάτε την κάμερα στα χέρια σας.

Και τέλος κάποια εντελώς τεχνικά tips:

Όχι στην αυτόματη λειτουργία!Στις περισσότερες περιπτώσεις η αυτόματη λειτουργία δεν είναι ότι καλύτερο για μία φωτογραφία ηλιοβασιλέματος. Βάλτε manual! Χαμηλό ISO, κάπου στο F8 το διάφραγμα και παίξτε και με τον χρόνο.

Τέλος , η φωτογραφία ηλιοβασιλέματος είναι ένα είδος που όλοι μας αγαπάμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φωτογράφος επαγγελματίας και μη που να μην έχει έστω και μία φορά φωτογραφίσει έστω και ένα ηλιοβασίλεμα. Με λίγη προσοχή σε κάποια πράγματα νομίζω πως όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Εύχομαι να σας βοήθησα.

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.