Πως να αξιοποιήσεις την τεχνική φως-σιλουέτα

Σίγουρα σου έχει συμβεί! Είσαι έξω σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον,κάνεις,πιθανότατα,μία φωτογραφική εξόρμηση και ξαφνικά βρίσκεις το τέλειο θέμα και… είσαι κόντρα στο φως. Πράγμα που σημαίνει, τις περισσότερες φορές ότι αυτό που θα απαθανατίσεις, είναι η μαύρη φιγούρα του θέματος σου. Και έτσι η φωτογραφία, καταστράφηκε. Ή μήπως όχι;

Ναι το ξέρω η πιο συχνή συμβουλή που ακούς, από τότε που ξεκίνησες να ασχολείσαι με την φωτογραφία είναι να φωτογραφίζεις με τον ήλιο πίσω από τον ώμο, για να αποφεύγεις τα προβλήματα που μπορεί να σου προκαλέσει το κοντράστ. Αλλά,στην καλλιτεχνική φωτογραφία συχνά χρειάζεται να σπάσεις τέτοιου είδους κανόνες, έτσι ώστε να βγάλεις μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία.

σιλουέτα

Η σιλουέτα 

Από αυτό το σπάσιμο των κανόνων, προέκυψε μία από τις πιο εντυπωσιακές- και αγαπημένες μου- τεχνικές στην φωτογραφία. Και αυτή δεν είναι άλλη από την σιλουέτα! Η σιλουέτα-όχι δεν έχει να κάνει με το bikini body-είναι η τεχνική που αξιοποιεί ακριβώς το κοντράστ. Δηλαδή, η τεχνική κατά την οποία βάζεις το θέμα σου μπροστά,από την πηγή φωτός. Στην εικόνα λοιπόν, που θα τραβήξεις το θέμα σου θα είναι πιθανότατα μία μαύρη σκιά, μπροστά από ένα πολύ φωτεινό φόντο. Πράγμα που σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρον,και πιο δραματικό από το να είναι όλα στο ίδιο φως.

σιλουέτα

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε, για να βγάλουμε μία καλή φωτογραφία με σιλουέτα; Και βασικά, τι είναι μία καλή φωτογραφία σιλουέτας;

Μία καλή φωτογραφία με την τεχνική της σιλουέτας, είναι μία εικόνα που προκαλεί έντονα συναισθήματα σε αυτόν που την βλέπει και, έχει ένα δραματικό τόνο λόγω της αντίθεσης σκότους- φωτός. Σε μία τέτοια φωτογραφία λοιπόν, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κατά βάση το θέμα. Το θέμα πρέπει φυσικά, να είναι κάτι που να ευνοεί την σιλουέτα. Κάτι που να μπορεί, να σταθεί χωρίς το περιβάλλον γύρω του. Σίγουρα,χρειάζεται πολλής πειραματισμός με την μηχανή μέχρι να καταλήξεις στην σωστή φωτογραφία, καθώς το γυμνό μάτι δεν μπορεί να συλλάβει την συγκεκριμένη τεχνική. Έτσι,χωρίς πειραματισμό δεν μπορείς να έχεις στο μυαλό σου το τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης  Τρομοκρατικές επιθέσεις: Η δύναμης της φωτογραφίας

σιλουέτα

Ακόμα, αυτό που είναι σημαντικό είναι οι ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής. Ήρθε η ώρα να αλλάξεις την ρύθμιση σου από το αυτόματο, και να προγραμματίσεις την κάμερα σου στο manual! Και αυτό γιατί, αν αφήσουμε την μηχανή μας στο αυτόματο, η φωτομέτρηση προσπαθεί να διορθώσει ως ένα βαθμό το κόντρα φως.

Μέσα σε άκρες, αυτές είναι κάποιες συμβουλές για να αξιοποιήσετε το κόντρα φως για καλλιτεχνικούς σκοπούς, σε μία φωτογράφιση.

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι