Τι είναι το SAP και το CIA στην φωτογραφία

Πολλοί φωτογράφοι, αποφεύγουμε ή βαριόμαστε την θεωρία και πάμε κατευθείαν στο κομμάτι της πράξης που μας εξιτάρει. Η θεωρία όμως, ακόμα και η πιο φιλοσοφική της εκδοχή, εκτός από το να μας δίνει μια βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε τις δημιουργίες μας και να μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την τεχνική αλλά και την ουσία του αντικειμένου που μας ελκύει, μας δίνει και ένα διασκεδαστικό (καμιά φορά) πλαίσιο, για να μελετήσουμε την φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες. Κορυφαίοι ζωγράφοι όπως ο Leonardo και ο Raphael, (λάτρεις της τέχνης αλλά και της επιστήμης) μελετούσαν βασανιστικά την θεωρία των σχημάτων, των χρωμάτων, της σύνθεσης και των μαθηματικών αναλογιών πριν από κάθε έργο τους, κάνοντας άπειρα προσχέδια, για αυτό και η τελική τους μορφή, αποτελούσε ένα καινούργιο αριστούργημα.

sap

 

Πάμε λοιπόν να δούμε την θεωρία του SAP και του CIA, που θα μας βοηθήσει να στήνουμε και να οργανώνουμε καλύτερα τα θέματά μας και να δημιουργούμε κάτι παραπάνω από καλές φωτογραφίες, τέχνη.

Τι είναι το SAP

Shape: Ποια δομικά σχήματα βλέπεις στη φωτογραφία σου; Τρίγωνα, κύκλοι, ασταθής γραμμές, ορθογώνια, τετράγωνα, φράκταλ σχήματα κτλ.
Arrangement: Πώς οργανώνονται τα θέματα των φωτογραφιών σου; Εάν έχεις μια φωτογραφία με 3 άτομα – πώς τα έχεις τοποθετήσει μέσα στο κάδρο; Ή αν έχεις πολλές ”φόρμες” σε μια σκηνή, πώς θα τις τοποθετήσεις ώστε να αναδειχθούν; Ποια στοιχεία είναι στο προσκήνιο, στο ”μεσαίο έδαφος” και στο υπόβαθρο; Είναι τα στοιχεία της φωτογραφίας στην αριστερή πλευρά, δεξιά πλευρά, επάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω δεξιά; Με άλλα λόγια, “Πώς οργανώνεις το ορθογώνιο;” [πώς οργανώνεις το θέμα σου στο σκόπευτρο όταν τραβάς φωτογραφίες;]
Position: Ποια είναι η θέση σου σε σχέση με το θέμα σου, και ποια είναι η θέση του θέματος σου σε σχέση με εσένα;

Διαβάστε επίσης  Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη φωτογραφία;

sap

Tι είναι το CIA

Contour: Στα σχήματα των υποκειμένων σου (όπως εάν φωτογραφίζεις ένα άτομο) – ποιο είναι το περίγραμμα; Πού βλέπεις τις γραμμές και τις καμπύλες;
Inter-contact: Πώς αλληλεπιδρούν ή εμπλέκονται μεταξύ τους τα οπτικά στοιχεία της φωτογραφίας σου;
Attraction: Τι έκανε τον θεατή να εξετάσει τη φωτογραφία σου; Για παράδειγμα, εάν το θέμα σου στη φωτογραφία κοιτάει απευθείας στον φακό, θα δώσει στον θεατή την αίσθηση ότι το θέμα της φωτογραφίας, ξεκινά από τα μάτια και ενστικτωδώς, αυτό θα του προσελκύσει την προσοχή! Αν θες όμως να τον προσελκύσεις μέσω της σύνθεσης, φρόντισε, οι  γραμμές στη σύνθεση να βοηθούν και να κατευθύνουν τα μάτια του θεατή.

sap

Γεννήθηκα πριν 23 καλοκαίρια και είμαι προιόν της πρωτεύουσας, αν και δεν την αγαπώ όσο την ύπαιθρο. Απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, με τετραετής θητεία στην πλάτη, σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, δημοσιογραφία και μάρκετινγκ. Τώρα εκτονώνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, την οποία σπουδάζω ως ειδίκευση σε γνωστό Ιεκ. Ως γνήσιος δίδυμος, βαριέμαι εύκολα, είμαι ανήσυχη και περίεργη, για αυτό μαρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα χωρίς σταματημό. Οι μεγάλες μου λατρείες είναι τα ταξίδια, τα ζώα, ο κινηματογράφος, η επιστήμη, η μουσική -ροκ, τζαζ, rnb, country- , τα βιβλία -ξεκάθαρα παθιάρα και αχόρταγη αναγνώστρια- και φυσικα, η φωτογραφία. Συμβουλεύομαι τον σκύλο μου για όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και το μόττο μου είναι ΄΄Αν δεν μπορείς, κάν'το΄΄.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και