Μια ωδή στις γυναίκες-ορόσημο της ιστορίας

δυναμικές γυναίκες της ιστορίας
πηγή εικόνας: www.uvu.edu

 

Από την πρώτη γυναίκα φεμινίστρια, Emma Goldman, στην μεγάλη φυσικό και χημικό Marie Curie και την νεαρή, θαρραλέα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση Malala Yousafzai, ο κόσμος συνίσταται από ένα ευρύ φάσμα γυναικών που ύψωσαν την φωνή τους, όρθωσαν το ανάστημά τους και πάλεψαν σθεναρά για την χειραφέτησή τους από τον στενό μανδύα ενός ανδροκρατούμενου κόσμου.

Γυναίκες που εκπροσώπησαν το γυναικείο φύλο σε έναν πόλεμο δίχως όπλα. Γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για το έργο τους και την βαθιά πίστη τους σε έναν καλύτερο κόσμο. Γυναίκες επιστήμονες, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, πολιτικοί. Ακόμη και μικρά κορίτσια, καθημερινοί άνθρωποι που στιγμάτισαν την ιστορία και έθεσαν τα θεμέλια για την εξέλιξη και την ελπίδα.

Σαπφώ (630- 570 π.Χ.)

Μια γυναίκα που σημάδεψε τον αρχαίο κόσμο με τα ερωτικά ποιήματά της. Ο Πλάτωνας την είχε χαρακτηρίσει ως την δέκατη μούσα ενώ ο Αλκαίος ως μια «ιερή γυναίκα». Στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού είναι αναγνωρισμένη ως η «γυναίκα που έγραψε την καλύτερη ποίηση που γράφτηκε ποτέ». Ύμνησε τον έρωτα, μετέπλασε την ποίηση σε θαυμασμό για την γυναικεία μορφή και άφησε στην κληρονομιά της την  διαχρονική περιγραφή του πόθου πριν από 2.600 χρόνια. «…ακούγοντάς σε να γλυκομιλείς και να γελάς τόσο όμορφα. Αυτό, στ’ αλήθεια κάνει την καρδιά μου να σκιρτά μέσα στα στήθη.
Γιατί, κάθε που σε κοιτάζω έστω για μια στιγμή, λέξη δεν μου έρχεται στα χείλη, αλλά η γλώσσα μου παγώνει στη σιωπή». 

 

Γυναίκες: Σαπφώ
πηγή εικόνας: www.wikipedia.org

 

Αικατερίνη Β’ ή Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας (1729-1796)

Γυναίκα αυτοκράτειρα της Ρωσίας με γερμανική καταγωγή. Η πολιτική της συνδέθηκε με την αναγέννηση και την εξέλιξη του ελληνικού βίου, λόγω της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Μια από της σημαντικότερες πολιτικές φιγούρες του 18ου αιώνα με μεγάλη επιρροή σε όλο τον κόσμο. Πραγματοποίησε διοικητική μεταρρύθμιση, την εδαφική διαίρεση της χώρας και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Διεύρυνε το έδαφος του ρωσικού κράτους με την προσάρτηση της Κριμαίας, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού τμήματος της Πολωνό-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία έγινε η μεγαλύτερη χώρα της ευρωπαϊκής  ηπείρου.

Διαβάστε επίσης  Φωτογραφίζοντας τη νύχτα στην Αθήνα

 

Γυναίκες: Αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας
πηγή εικόνας: www.hellenicaworld.com

 

Marie Curie (1867-1934)

Τα λόγια για την παρούσα γυναίκα είναι περιττά. Η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε με το προαναφερθέν βραβείο σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Κατέκτησε το Νόμπελ Φυσικής (1903) για την έρευνα και την προσφορά της στην διαδρομή για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Το δεύτερο Νόμπελ (1911) αφορούσε την χημεία. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία των πρώτων μηχανών με ακτίνες Χ. Η γνωστή και αλλιώς ως «Μαντάμ Κιουρί» απεβίωσε στις 4 Ιουλίου 1934 καθώς έπασχε από λευχαιμία, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσής της στην ακτινοβολία. Το έργο που άφησε πίσω της είναι από τα σημαντικότερα στην ιστορία της επιστήμης, το οποίο αποτέλεσε- και εξακολουθεί να αποτελεί- πηγή επίλυσης σωρείας ιατρικών ζητημάτων.

 

Γυναίκες: Marie Curie
πηγή εικόνας: www.oklahoman.com

 

Βαλεντίνα Τερέσκοβα (1937)

Ρωσίδα κοσμοναύτης, η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο διάστημα. Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1937 σ’ ένα μικρό ρωσικό χωριό, το Μασλενίκοβο. Με την περάτωση των σχολικών της σπουδών, ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο ελαστικών και μετέπειτα σε ένα υφαντουργείο. Παράλληλα, έλαβε εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή σε τοπική αερολέσχη και το 1961, παρότι δεν ήταν πιλότος, επιλέχτηκε μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, ως μία από τις πέντε πρώτες γυναίκες του διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Έπειτα από μια σκληρή εκπαιδευτική προετοιμασία έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, με το μονοθέσιο διαστημικό σκάφος «Βοστόκ (Ορίζων)6». Κεντρικός στόχος της αποστολής ήταν να μελετηθεί η λειτουργία του  γυναικείου σώματος στο διάστημα. Η Τερέσκοβα τιμήθηκε με σειρά βραβείων σ’ όλο τον κόσμο και για την εποχή της θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα της γυναικείας απελευθέρωσης.

Διαβάστε επίσης  5 Μέρη στο κόσμο για εκπληκτικές φωτογραφίες-Μέρος Β’

 

Γυναίκες: Βαλεντίνα Τερέσκοβα
πηγή εικόνας: www.sansimera.gr

 

Μελίνα Μερκούρη (1920-1994)

Μια από τις πιο χαρισματικές γυναικείες προσωπικότητες που γνώρισε ο ελλαδικός τόπος αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος είναι η Μελίνα Μερκούρη. Η απόλυτη σταρ του κινηματογράφου, άφησε το αποτύπωμά της στις καρδιές των ανθρώπων. Εκτός από το απύθμενο ταλέντο της στον καλλιτεχνικό χώρο, υπήρξε και εξαιρετική πολιτική φιγούρα με σημαντικό έργο. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η Μερκούρη εξορίστηκε και πολέμησε με σθένος το ελληνικό καθεστώς ενημερώνοντας την διεθνή κοινότητα για την επικρατούσα πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Με την Μεταπολίτευση γύρισε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Μέχρι και τον θάνατό της εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της διετέλεσε και Υπουργός Πολιτισμού. Όραμά της ήταν η επιστροφή των ελληνικών γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, στον τόπο όπου ανήκουν. Ακόμη, ίδρυσε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι της επαρχίας με το θέατρο.

 

Γυναίκες: Μελίνα Μερκούρη
πηγή εικόνας: www.sansimera.gr

 

Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις γυναικείες μορφές που κόσμησαν την ιστορία με το ταλέντο και το έργο τους. Υπάρχουν, όμως, δισεκατομμύρια άλλες γυναίκες δίπλα μας, στις ζωές μας, στις οικογένειές μας, γυναίκες εργαζόμενες, νοικοκυρές, μητέρες, άτεκνες, ονειροπόλες, ρεαλίστριες, ατημέλητες, περιποιημένες που δίνουν την δική τους καθημερινή μάχη με την ζωή και δεν τις βλέπει ποτέ ο φακός της δημοσιότητας. Ας μην ξεχάσουμε, λοιπόν, μέσα στον μήνα που είναι αφιερωμένος στις γυναίκες, να πούμε ένα ευχαριστώ στην μητέρα, την γιαγιά, την αδερφή μας για αυτά που μας έχουν προσφέρει και να είμαστε ευγνώμονες για τις κατακτήσεις που χρειάστηκαν χρόνια για να πετύχουν. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι :«

Διαβάστε επίσης  Κατανοώντας την Αισθητική στη Φωτογραφία

Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν», και το έκαναν.

Μία νεαρή κοπέλα που λατρεύει να γράφει άρθρα, να βλέπει ταινίες και να ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Ελπίζω μέσα από τις ιδέες μου να ευαισθητοποιήσω και άλλους ανθρώπους αναφορικά με θέματα που απασχολούν την κοινωνία, αποτελώντας έναυσμα προβληματισμού για την μελέτη σημαντικών φαινομένων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα