Σήμερα ήρθε η ώρα για μια ιστορική αναδρομή. Θα πάμε πολύ πίσω στην αρχή της φωτογραφίας και στην πρώτη κατασκευή που θεωρείται η πρώτη φωτογραφική μηχανή camera obscura.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από την ανάλυση της λέξης φωτογραφία ετυμολογικά. Είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξης φώς και γραφή. Η ίδια η λέξη μας περιγράφει ότι η φωτογραφία είναι το μέσω εκείνο που μας βοηθά να δημιουργήσουμε οπτικές εικόνες μέσω της αποτύπωσης του φωτός.
Ως πρώτη φωτογραφική «μηχανή» λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο- η camera obscura- ή κουτί που στη μία άκρη διαθέτει μία γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μια πολύ μικρή οπή. Σε αυτή την κατασκευή οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί. Το φως ,δηλαδή, από τα αντικείμενα του εξωτερικού περιβάλλοντος, διέρχεται μέσα από την οπή και πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια στο εσωτερικό της, όπου και τα αναπαράγει. Τα αντικείμενα αποτυπώνονται ανεστραμμένα, αλλά με διατήρηση του χρώματος και της προοπτικής. Η εικόνα αυτή μπορεί να προβληθεί σε χαρτί, και στη συνέχεια να ζωγραφιστεί για να παραχθεί μια εξαιρετικά ακριβής αναπαράσταση. Αυτή η κατασκευή ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε τον 4ος π.χ αιώνα, γύρω στο 350 π.χ.
Η πρώτη αναφορά του σκοτεινού θαλάμου (camera obscura) έγινε από τον Mozi, έναν Κινέζο φιλόσοφο και ιδρυτή του μοϊσμού. Ωστόσο, ο Αριστοτέλης την κατανόησε την οπτική αρχή του «σκοτεινού θαλάμου». Η κατανόησή του συνέβη κατά τη διάρκεια μίας έκλειψης Ηλίου όπου καθώς ο Ήλιος ήταν μερικώς καλυμμένος, παρατήρησε το σχήμα ημισελήνου του Ηλίου που προβαλλόταν στο έδαφος μέσα από τις τρύπες από ένα κόσκινο και μέσα από τα κενά μεταξύ των φύλλων ενός πλάτανου. Επιπλέον, στην «Οπτική» του Ευκλείδη (περίπου το 300 π.Χ.) ο «σκοτεινός θάλαμος» παρουσιάζεται σαν μια απόδειξη ότι το φως ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή.
Γενικά ο σκοτεινός θάλαμος χρησιμοποιήθηκε και στην ζωγραφική και στην ψυχαγωγία αλλά κατά κύριο λόγο οδήγησε στη φωτογραφία και στη φωτογραφική μηχανή. Αυτή η κατασκευή ,λοιπόν, οδήγησε στις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, μετά από μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας. Μπορεί να φαντάζει απίθανο αλλά η βασική δομή για τις ψηφιακές μηχανές μας είναι η αρχή και η οπτική της cameras obscura. Άλλωστε ο όρος camera που χρησιμοποιούμε για τις μηχανές μας σημαίνει θάλαμος – και obscura, σκοτεινός. Από έναν ολόκληρο θάλαμο ,λοιπόν, καταλήξαμε σε πολύ μικρές μηχανές που χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία.
Αυτή ήταν και σήμερα η ιστορική μας αναδρομή. Είδαμε πως φτάσαμε από μία ογκώδη κατασκευή στις μικρές κινητές φωτογραφικές μας μηχανές. Εύχομαι να το βρήκατε ενδιαφέρον να σας άρεσε και να σας ενέπνευσε.