Η δουλειά που έγινε για την κυκλοφορία του ολοκαίνουργιου παιχνιδιού Shadow of War, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ήταν αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να ικανοποιήσει στο μέγιστο τους φαν του, φαίνεται όμως πως είχε ορισμένα κενά, τα οποία έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την εταιρία παραγωγής.
To κενό στο οποίο προαναφέρθηκα είναι ότι χρειάστηκε λιγότερο από 24 ώρες για να κυκλοφορήσει το crack για το Shadow of War. Η εταιρία παραγωγής του εν λόγω παιχνιδιού, η Warner Bros, εμπιστεύτηκε την προστασία του στην αυστριακή εταιρία Denuvo. H Warner Bros μάλλον δεν φάνηκε πολύ διαβασμένη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η Denuvo είχε “υπό την προστασία” της και το Resident Evil 7. To αποτέλεσμα; Το game χακαρίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το λογισμικό που χρησιμοποιεί η Denuvo για την προστασία των παιχνιδιών από τους χάκερς είναι μάλλον αστείο, καθώς φαίνεται πως αποτελεί παιχνιδάκι για τους «πειρατές» η κυκλοφορία του crack. Ανάλογο περιστατικό είναι και η κυκλοφορία ενός crack για το Total War: Warhammer 2 μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Μπάτε σκύλοι αλέστε που λένε..
Το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως η Denuvo, πριν ένα χρόνο ισχυριζόταν ότι το λογισμικό της για την προστασία των παιχνιδιών από τους χακερς, είναι τόσο δυνατό ώστε ανάγκαζε τις εταιρίες να κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια τους μόνο σε PC, καθώς υποτίθεται πως ήταν πολύ δύσκολο να προσπελαστούν.
Πάντως, αυτό μπορεί να γίνει ένα καλό μάθημα για τις εταιρίες έκδοσης των games. Μπορεί από τη μια μεριά να θεωρούν πως έχουν δίκιο, για το γεγονός ότι χάνουν αρκετά εκατομμύρια λόγω των χακερς και για τις αμέτρητες ώρες δουλειάς για την ικανοποίηση του κοινού, όμως πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τον κόσμο ως μηχανή παραγωγής χρημάτων και δεν αναφέρομαι μόνο στην τιμή των παιχνιδιών, αλλά και στο εσωτερικό τους (βλ τα loot boxes του Shadow of War).