Cookies με βρώμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα σύκα. Είναι συχνό φαινόμενο πλέον, πολλοί από εμάς να αναζητούμε εύκολες, γρήγορες αλλά ταυτόχρονα και υγιεινές συνταγές. Οι λόγοι είναι πολλοί, είτε γιατί κάποιοι απλά προσέχουν την διατροφή τους, είτε γιατί απλά θέλουμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για cookies με βασικό συστατικό την βρώμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β5 και Β9, μαγνήσιο ενώ αποτελεί και εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Την ίδια στιγμή όμως είναι χαμηλή σε λιπαρά, δεν περιέχει γλουτένη και συμβάλλει στην μέιωση της ”κακής” χοληστερίνης (LDL). Αν όμως δεν έχετε πειστεί ακόμα, φτιάξτε αυτά τα cookies και θα σας πείσει η ευκολία, η απλότητα και η γεύση τους.
Cookies με βρώμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα σύκα
Υλικά
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
140 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
180 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
75 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
75 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας (μαύρη, γάλακτος ή λευκή)
65 γραμμάρια χοντροκομμένοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας (ή τις βανιλίνες). Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα (αν θέλουμε) και το αλάτι. Στη συνέχεια, τα αδειάζουμε σε 2-3 δόσεις στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, προσέχοντας να μην ανακατέψουμε υπερβολικά γιατί θα βγουν σκληρά τα cookies. Τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα, τις σταγόνες σοκολάτας, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Παίρνουμε γεμάτες κουταλιές από το μείγμα (με κουταλάκι του γλυκού) και τις απλώνουμε ομοιόμορφα σε ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C, για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και μεταφέρουμε τα cookies σε ένα αποθηκευτικό σκεύος.
Tips
Στην αρχή τα cookies θα μοιάζουν σαν άψητα και θα είναι πολύ μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν θα έχουν την τέλεια σύσταση και υφή.
Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα σύκα, αντικαταστήστε τα με σταφίδες, κράνμπερι ή κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο που σας αρέσει.
Τέλος, τα συγκεκριμένα cookies είναι κατάλληλα για vegeterian διατροφή. Με την χρήση ωστόσο φυτικού βουτύρου και την αντικάτασταση των αυγών με 50-60 ml από κάποιο φυτικό γάλα, μπορούν να καταναλωθούν και από ανθρώπους που ακολουθούν vegan διατροφή!
Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.