Cookies με βρώμη και αποξηραμένα σύκα

cookies βρώμης με σοκολάτα, αποξηραμένα σύκα και ξηρούς καρπούς
Πηγή : www.taste.com.au

Cookies με βρώμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα σύκα. Είναι συχνό φαινόμενο πλέον, πολλοί από εμάς να αναζητούμε εύκολες, γρήγορες αλλά ταυτόχρονα και υγιεινές συνταγές. Οι λόγοι είναι πολλοί, είτε γιατί κάποιοι απλά προσέχουν την διατροφή τους, είτε γιατί απλά θέλουμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για cookies με βασικό συστατικό την βρώμη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β5 και Β9, μαγνήσιο ενώ αποτελεί και εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Την ίδια στιγμή όμως είναι χαμηλή σε λιπαρά, δεν περιέχει γλουτένη και συμβάλλει στην μέιωση της ”κακής” χοληστερίνης (LDL). Αν όμως δεν έχετε πειστεί ακόμα, φτιάξτε αυτά τα cookies και θα σας πείσει η ευκολία, η απλότητα και η γεύση τους.

Cookies με βρώμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα σύκα

Υλικά

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας (ή τις βανιλίνες). Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα (αν θέλουμε) και το αλάτι. Στη συνέχεια, τα αδειάζουμε σε 2-3 δόσεις στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, προσέχοντας να μην ανακατέψουμε υπερβολικά γιατί θα βγουν σκληρά τα cookies. Τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα, τις σταγόνες σοκολάτας, τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Παίρνουμε γεμάτες κουταλιές από το μείγμα (με κουταλάκι του γλυκού) και τις απλώνουμε ομοιόμορφα σε ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C, για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και μεταφέρουμε τα cookies σε ένα αποθηκευτικό σκεύος.

Tips

  1. Στην αρχή τα cookies θα μοιάζουν σαν άψητα και θα είναι πολύ μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν θα έχουν την τέλεια σύσταση και υφή.
  2. Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα σύκα, αντικαταστήστε τα με σταφίδες, κράνμπερι ή κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο που σας αρέσει.
  3. Τέλος, τα συγκεκριμένα cookies είναι κατάλληλα για vegeterian διατροφή. Με την χρήση ωστόσο φυτικού βουτύρου και την αντικάτασταση των αυγών με 50-60 ml από κάποιο φυτικό γάλα, μπορούν να καταναλωθούν και από ανθρώπους που ακολουθούν vegan διατροφή!

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…