Μελομακάρονα, ο βασιλιάς των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους λόγους που πολλοί περιμένουν την περίοδο των Χριστουγέννων, μαζί τους και εγώ. Πριν όμως δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μελομακάρονα, ας μάθουμε κάποια πράγματα για αυτά.
Στην αρχαιότητα ”μακαρία” αποκαλούσαν ένα είδος ψυχόπιτας. Με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα κομμάτι άρτου που θύμιζε το σημερινό μελομακάρονο και το πρόσφεραν μετά τις κηδείες. Αργότερα, όταν στα μακαρία προστέθηκε το μέλι, έγιναν τα γνώστα σε εμάς σήμερα μελομακάρονα. Κάπως έτσι, λοιπόν, και κυρίως από τους μικρασιάτες Έλληνες καθιερώθηκε ως παραδοσιακό γλύκισμα του 12ημέρου, ενώ το συναντάμε και με το όνομα ”φοινίκια”.
Συνταγή για μελομακάρονα
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό
- 400 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 400 γραμμάρια σπορέλαιο
- 180 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια κονιάκ (προαιρετικό)
- 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- μέλι και καρύδια (για το σερβίρισμα)
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια νερό
- 800 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
- 150 γραμμάρια μέλι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 με 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει μέχρι να βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
Στην συνέχεια θα χρειαστούμε δύο μεγάλα μπολ, ένα για τα υγρά και ένα για τα στερεά υλικά. Στο μπολ με τα υγρά ξεκινάμε προσθέτοντας το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού (στο οποίο έχουμε διαλύσει την μαγειρική σόδα), το κονιάκ, την ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τα μπαχαρικά μας, το γαρίφαλο και την κανέλα. Στο άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (δεν θέλουμε να ζυμώσουμε αλλά να σχηματίσουμε ένα ομοιογενές μείγμα). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (περίπου 30 γραμμάρια το κάθε ένα), τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και κάνουμε τρυπίτσες με ένα πιρούνι. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στον αέρα, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Tips
- Ένα γιαγιαδίστικο μυστικό είναι η προσθήκη 50 γραμμαρίων λιωμένου βουτύρου στο μείγμα με τα υγρά, το οποίο προφέρει έξτρα άρωμα και κάνει τα μελομακάρονα ακόμη πιο τραγανά.
- Αν θέλουμε να κάνουμε τα μελομακάρονά μας σοκολατένια, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να ψιλοκόψουμε 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, να την προσθέσουμε στο μείγμα με τα στερεά και να ανακατέψουμε ώστε να πάει παντού. Ο άλλος είναι να λιώσουμε την σοκολάτα και είτε να βουτήξουμε τα μελομακάρονα μέσα είτε να την ρίξουμε με ένα κουτάλι από πάνω κατά το σερβίρισμα.
Καλή σας όρεξη!