Πένες αλά Νόρμα : Μία καλοκαιρινή μακαρονάδα

πένες αλά νόρμα
Πηγή : www.kitchenstories.com

Η απόλυτη μακαρονάδα για το καλοκαίρι. Μία έκφραση που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη συνταγή είναι το ¨una vera Norma: μια αληθινή Νόρμα”, και έχει καταγωγή από την Κατάνια της Σικελίας. Φυσικά ο λόγος που χαρακτηρίζεται έτσι δεν είναι άλλος από το ότι ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Nino Martoglio όταν την δοκίμασε αναφώνησε ”είναι μια αληθινή Νόρμα”, δανειζόμενος τον τίτλο της διάσημης ομώνυμης όπερας του Βιντσέντσο Μπελίνι. Κάπως έτσι λοιπόν, έγινε άθελα του νονός αυτής της συνταγής και η συγκεκριμένη έκφραση έγινε συνώνυμη για το τέλειο, το εξαιρετικό, το μεγαλειώδες.

Συνταγή για την απόλυτη μακαρονάδα για το καλοκαίρι (Πένες αλά Νόρμα)

Υλικά

 

  • 500 γραμμάρια πένες ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 750 γραμμάρια μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 750 γραμμάρια ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά, για να φτιάξουμε τις πένες αλά Νόρμα, σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τους κύβους της μελιτζάνας και αφού τους αλατίσουμε τους αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να ξεπικρίσουν και να αποβάλουν τα υγρά τους. Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας με το χέρι μας και σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Ακολούθως, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 150 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα, σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το τσίλι για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη (αν είναι φρέσκια, ειδάλλως την προσθέτουμε στο τέλος) και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες, 4 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με μία τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Διαβάστε επίσης  Βαρβάρα (Ασουρέ)

Τέλος, προσθέτουμε τις μελιτζάνες που είναι ακόμα ζεστές, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον βασιλικό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε τα ζυμαρικά.

Tips

  1. Οι Σικελοί, κατά κύριο λόγο, όταν χρησιμοποιούν σκόρδο δεν χρησιμοποιούν κρεμμύδι και το αντίστροφο σε πολλές τους σάλτσες αλλά κυρίως στο συγκεκριμένο πιάτο.
  2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τυρί που συνοδεύει το συγκεκριμένο πιάτο στην Ιταλία είναι η ricotta salata. Ένα πρόβιο, λευκό τυρί, το οποίο ωριμάζει για 90 μέρες και είναι αρκετά αλμυρό!

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bit

Bit: C.Shannon στη σύγχρονη εποχή

Στις μέρες μας μελετάται η εκθετική αύξηση της παραγωγής δεδομένων,
πίσω από τις θημωνιές

Πίσω από τις Θημωνιές: Το μεγάλο ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου

To «Πίσω από τις Θημωνιές» είναι το μεγάλου μήκους ντεμπούτο